Opschalen doe je met elkaar
Wie in z’n eentje de revolutie in het zorgdomein wil ontketenen, kan maar beter meteen rechtsomkeert maken.
Een zorgvernieuwer die een netwerk weet op te bouwen – met zorgprofessionals, verzekeraars, financiers, cliënten, patiënten, onderzoekers en vooral ook andere zorgvernieuwers – komt veel verder. De zorgvernieuwer als verbinder, dus.
Expertises bij elkaar brengen
Netwerken is essentieel om verschillende expertises met elkaar te kunnen verbinden. Je moet van alles wat hebben: commercieel talent, ondernemerszin, kennis van verandermanagement, weten hoe de zorg werkt, zicht op relevante onderzoeksdesigns, organisatorische en strategische capaciteiten, inzicht in gedragsverandering.
Alleen in een team zijn al deze expertises en eigenschappen bij elkaar te brengen. Bouw dus aan een team van mensen met verschillende achtergronden. En blijf zoeken naar specifieke expertises die het team kunnen verrijken.
Alle ‘talen’ beheersen
Een goed lopend opschalingsteam koppelt de ‘ondernemer’ aan de ‘onderzoeker’. Het krijgt de ‘verandermanager’ aan tafel met de ‘projectmanager’. En zorgt dat ook de ‘docent’ een duidelijke rol heeft.
Samenwerken aan zorgvernieuwing vraagt van de teamleden dat zij ook zelf goed kunnen netwerken en uitstekend kunnen luisteren (en dus ook de verschillende ‘talen’ binnen het team verstaan). Door samen de gemeenschappelijke doelen te benoemen, blijven teamleden elkaar motiveren en inspireren.