Filteren

Nieuws
Themas
19 dec 2024
Matchingevent voor zorginnovatoren in Eindhoven: meld je aan!
Op dinsdag 11 november organiseren Zorg voor innoveren en Zorginnovatie.nl het eerste matchingevent van 2025 in Eindhoven! Ben jij een zorginnovator? Tijdens het Matchingevent brengen wij je graag in contact met relevante partijen.
17 dec 2024
‘We hebben ruime ervaring met verbinden van partijen en met innovatie van medische technologie’
In een serie interviews laten we die partners aan het woord over welke rollen ze spelen binnen die samenwerking. Deze keer spreken we met twee vertegenwoordigers van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
12 dec 2024
Save the dates: onze netwerkevents in 2025
Overzicht van netwerkbijeenkomsten die Zorg voor innoveren en Zorginnovatie.nl in 2025 organiseren
5 dec 2024
'Van de Zorg voor innoveren-partners weet ik het meest over bekostiging'
In een serie interviews laten we die partners aan het woord over welke rollen ze spelen binnen die samenwerking. Deze keer spreken we met Willemien Alting, Beleidsmedewerker innovatie bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
4 dec 2024
Mantelzorgers staan centraal in nieuw ontmoetingscafé dankzij inzet coach
Onze IOC-regeling heeft aanvragers mooie resultaten bezorgd. Wat kunnen we van hen leren? Lees dit interview over de hulp die een coach kon bieden bij een bijeenkomst gericht op mantelzorgers; het Praathuis Extra in de Hilversumse Meent.
28 nov 2024
‘Ik bekijk vooral wie een zorgvernieuwing gaat betalen en hoe die innovatie geld kan opbrengen’
Zorg voor innoveren is een samenwerkingsverband van 5 partners. In een serie interviews laten we die partners aan het woord over welke rollen ze spelen binnen die samenwerking. Deze keer spreken we met Tonnie Rijkers, Adviseur bij RVO.
21 nov 2024
'Ik ken de perspectieven van de overheid én van de ondernemer'
Zorg voor innoveren is een samenwerking van 5 partners. In een serie interviews vertellen die partners over welke rollen ze spelen binnen die samenwerking. Deze keer spreken we met Robin Toorneman, Senior Adviseur bij het Zorginstituut Nederland.
19 nov 2024
Vierde ronde Implementatie- en opschalingscoaching Ouderen Thuis gesloten
De derde ronde van de Implementatie- en opschalingscoaching Ouderen Thuis van Zorg voor innoveren is vandaag om 14.00 uur gesloten. Het is daarom niet meer mogelijk om een aanvraag in te dienen.
14 nov 2024
Podcast: medische technologie en een introductie in de wet- en regelgeving
De zesde aflevering van de Zorg voor innoveren – de podcast is nu te beluisteren! Dit keer gaan we dieper in op Europese wet- en regelgeving bij medische technologie. Op het gebied van medische technologie liggen veel kansen voor zorginnovatoren.
5 nov 2024
Onze nieuwe podcast-serie: innoveren binnen MedTech en de MDR en IVDR
In een nieuwe driedelige podcastserie gaan we met diverse gasten in gesprek over de Medical Device Regulation (MDR) en de In Vitro Diagnostic Regulation (IVDR). De eerste aflevering verschijnt binnenkort online!
31 okt 2024
Matchingevent voor zorginnovatoren in regio noord: meld je aan!
Op dinsdag 26 november organiseren Zorg voor innoveren en Zorginnovatie.nl het Matchingevent! Dit keer in regio noord. Ben jij een zorginnovator?
29 okt 2024
Subsidieronde Implementatie- en opschalingscoaching Technologie voor valpreventie gesloten
De subsidieronde Implementatie- en opschalingscoaching Technologie voor Valpreventie is vandaag om 14.00 uur gesloten. Het is daarom niet meer mogelijk om een aanvraag in te dienen.
28 okt 2024
Innovatiecafé 'AI in de zorg': waar ligt de verantwoordelijkheid?
Een enthousiast grote opkomst, sprekers die uitdagende aspecten van kunstmatige intelligentie belichtten en volop vragen en discussie. Het Innovatiecafé op 10 oktober zette het succes van deze serie bijeenkomsten voort.
24 okt 2024
Save the date: Matchingevent 26 november 2024
Zorginnovatoren opgelet: op dinsdag 26 november vindt het laatste regionale Matchingevent van het jaar plaats! Ben jij een zorginnovator? Tijdens het Matchingevent brengen wij je graag in contact met relevante partijen je kunnen ondersteunen.
17 okt 2024
Nieuwe deadline vierde ronde IOC Ouderen Thuis: 19 november
De deadline van Implementatie- en opschalingscoaching Ouderen Thuis is verschoven van dinsdag 5 november 14.00 uur naar dinsdag 19 november 14.00 uur. Dan kan deze regeling jouw organisatie verder helpen? Dien dan een aanvraag in!
8 okt 2024
Deadline Implementatie- en opschalingscoaching Technologie voor Valpreventie verschoven naar 29 oktober
De deadline van de Implementatie- en opschalingscoaching Technologie voor Valpreventie is verschoven van dinsdag 15 oktober 14.00 uur naar dinsdag 29 oktober 14.00 uur. Er is nog budget beschikbaar. We nodigen je uit om een aanvraag in te dienen!
3 okt 2024
Onderzoek Vilans naar impact zorgtechnologie: efficiëntere zorg en verbeterde werkomgeving
Welke impact hebben zorgtechnologieën op de werkomgeving van zorgverleners of de zelfredzaamheid van cliënten? Vilans doet hier een onderzoek naar binnen ‘Anders Werken in de Zorg’ in Midden- en West-Brabant. Zij deelden onlangs de eerste resultaten.
1 okt 2024
Aandacht voor valpreventie
De IOC Technologie voor Valpreventie is gericht op innovaties die aansluiten op de Ketenaanpak Valpreventie. Maar wat houdt deze ketenaanpak in? En waarom is valpreventie zo belangrijk? We hebben we een paar bronnen voor je op een rijtje gezet.
24 sep 2024
Implementatie- en opschalingscoaching Ouderen Thuis ronde 4 geopend, dien nu in!
De vierde ronde van de IOC Ouderen Thuis is nu geopend! Deze subsidieregeling wil bijdragen aan het beter, sneller en duurzamer implementeren en opschalen van zorginnovaties die ouderen helpen langer zelfstandig thuis te blijven wonen.
12 sep 2024
Ronde 4 Implementatie- en opschalingscoaching Ouderen Thuis opent 24 september!
De succesvolle subsidieregeling Implementatie- en opschalingscoaching (IOC) Ouderen Thuis krijgt een vervolg. Ronde 4 opent op dinsdag 24 september. We delen alvast wat tips, zodat je binnenkort je aanvraag goed en volledig kunt indienen.
11 sep 2024
Schrijf je nu in voor de jubileum editie van de Nationale Zorginnovatieprijs!
De Nationale Zorginnovatieprijs viert in 2025 haar 10e editie. Sinds de start van de prijs in 2016 hebben vele zorgondernemingen na deelname aan het traject makkelijker de weg naar de markt gevonden om hun innovatie te implementeren en op te schalen.
9 sep 2024
Nieuwe opschalingsroute en STOZ-overzicht
Vanaf 2 september 2024 is de opschalingsroute binnen de Stimuleringsregeling Technologie in Ondersteuning en Zorg (STOZ) beschikbaar, naast de bestaande implementatie- en evaluatieroutes.
3 sep 2024
Implementatie- en opschalingscoaching Technologie voor Valpreventie is geopend
Vandaag 3 september is het zover: de Implementatie- en opschalingscoaching Technologie voor Valpreventie is geopend. Gemeenten, GGD’en en zorgaanbieders uit de Ketenaanpak Valpreventie kunnen nu subsidie aanvragen om een coach in te huren.
29 aug 2024
Meld je aan voor het Innovatiecafé: AI in de zorg!
Op donderdag 10 oktober vindt het gratis Innovatiecafé van Zorg voor innoveren en Zorginnovatie.nl plaats! Dit keer staat het innovatiecafé in het teken van het thema ‘AI in de zorg’. Kom je ook? Meld je snel aan!
22 aug 2024
Implementatie- en opschalingscoaching Technologie voor Valpreventie: bereid je aanvraag voor!
Op dinsdag 3 september opent om 14.00 uur de nieuwe ronde Implementatie- en opschalingscoaching die is gericht op technologie voor valpreventie.
22 aug 2024
Slimmer omgaan met 22 medische wegwerpproducten
Met wegwerpproducten als handschoenen en injectiespuiten is de Nederlandse zorg verantwoordelijk voor 13% van het nationaal grondstofgebruik. Een rapport van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) doet aanbevelingen.
1 aug 2024
Technologie voor valpreventie staat centraal in nieuwe Implementatie- en opschalingscoaching
Op dinsdag 3 september 2024 opent een nieuwe ronde Implementatie- en opschalingscoaching gericht op technologie voor valpreventie.
30 jul 2024
Subsidieronde Implementatie- en opschalingscoaching Duurzame Zorginitiatieven gesloten
De subsidieronde Implementatie- en opschalingscoaching Duurzame Zorginitiatieven van Zorg voor innoveren is vandaag om 14.00 uur gesloten. Het is daarom niet meer mogelijk om een aanvraag in te dienen.
25 jul 2024
Wij wijzen de weg bij jouw zorginnovatie
Zorg voor innoveren is het centrale aanspreekpunt vanuit de overheid voor zorginnovatoren. Door te informeren, adviseren en verbinden helpen we jou te navigeren door het complexe landschap van de zorg. Ben je benieuwd hoe we dat doen? Lees verder.
18 jul 2024
Matchingevent voor zorginnovatoren in regio oost: meld je aan!
Op woensdag 25 september organiseren Zorg voor innoveren en Zorginnovatie.nl het volgende regionale Matchingevent in regio oost (Overijssel, Gelderland en Flevoland). kom je ook?
11 jul 2024
Valpreventie bij FysioNU: ‘Alles ligt klaar voor de uitrol’
In de eerste ronde van de regeling Implementatie- en Opschalingscoaching Ouderen Thuis ontving FysioNU een subsidie van Zorg voor Innoveren. Projectleider Jolanda Groen deelt met ons haar geleerde lessen.
9 jul 2024
Online sessie over veranderkracht in de zorg
Ben je benieuwd hoe je jouw veranderkracht kunt inzetten voor meer impact? Op dinsdag 27 augustus organiseert Vliegwiel samen met het Verbeterlab een online sessie over dit onderwerp. Laat je inspireren en meld je aan.
4 jul 2024
Online behandeling van depressie blijkt effectiever dan face-to-face
Een SET-subsidie maakte het voor PsyQ mogelijk een digitaliseringslag te maken om een moderne, nieuwe vorm van evidence-based behandelingen te kunnen aanbieden.
Lees in dit interview hoe deze SET-subsidie PsyQ heeft geholpen.
25 jun 2024
Webinar RVO: Evaluatieroute STOZ
Ben je bezig met een aanvraag voor de evaluatieroute van de Stimuleringsregeling Technologie in Ondersteuning en Zorg (STOZ)? En wil je meer weten over de methoden van waardebepaling? Meld je dan voor het webinar op 27 juni om 10.00 uur.
20 jun 2024
Hospital Hero: ‘Wensen dat app gebruikt gaat worden voor alle medische handelingen bij kinderen’
Stichting Hospital Hero ontwikkelde een app die kinderen minder angstig maakt in voorbereiding op een ziekenhuisbehandeling. Twee kinderverpleegkundigen bedachten de app, die intussen met veel succes in 4 zorgorganisaties wordt ingezet.
18 jun 2024
Implementatie- en opschalingscoaching Duurzame Zorginitiatieven is geopend
De Implementatie- en opschalingscoaching Duurzame Zorginitiatieven is vanaf vandaag geopend voor aanvragen. Met deze subsidieregeling willen we bijdragen aan het beter, sneller en duurzamer implementeren en opschalen van zorginnovaties.
10 jun 2024
Implementatie- en opschalingscoaching duurzame zorginitiatieven opent 18 juni: bereid je voor!
Dinsdag 18 juni 2024 opent een nieuwe ronde Implementatie- en opschalingscoaching die is gericht op duurzame zorginitiatieven. Wil je een aanvraag doen? Hierbij een aantal tips om jouw aanvraag goed en volledig in te dienen.
6 jun 2024
Zorg Enablers 2024 nu gratis te downloaden
In de nieuwste editie van Zorg Enablers worden innovatieve technologieën zoals drones voor medicijnbezorging, inslikbare sensoren en hersenimplantaten besproken.
4 jun 2024
Nieuwe Implementatie- en opschalingscoaching gericht op duurzame zorginitiatieven
Op 18 juni opent om 14.00 uur een nieuwe ronde Implementatie- en opschalingscoaching, specifiek gericht op de doelstellingen van de Green Deal Duurzame Zorg 3.0. Binnenkort volgt meer info over de voorwaarden. Hierbij alvast een tipje van de sluier.
30 mei 2024
Stimuleringsregeling Technologie in Ondersteuning en Zorg (STOZ)
Ben je een aanbieder van zorg of ondersteuning? En wil je met andere aanbieders en een inkoper samenwerken aan het anders organiseren van zorg of ondersteuning via de inzet van digitale of hybride processen? Dan is de STOZ misschien iets voor jou!
22 mei 2024
Hulp van een implementatiecoach: ‘Ik had zelf de tijd en tools niet’
Via een subsidie voor Implementatie en opschalingscoaching (IOC) ontwikkelde Manueel-Fysiocare een multidisciplinair online revalidatieprogramma. In dit interview deelt projectleider Daphne Bos haar geleerde lessen.
21 mei 2024
Derde ronde Implementatie- en opschalingscoaching Ouderen Thuis gesloten
De derde ronde van de Implementatie- en opschalingscoaching Ouderen Thuis van Zorg voor innoveren is vandaag om 14.00 uur gesloten. Het is daarom niet meer mogelijk om een aanvraag in te dienen.
17 mei 2024
IMDI-bijeenkomst Technologie en Hart voor Duurzame Zorg: meld je aan!
Op woensdagmiddag 5 juni organiseren ZonMw, de Hartstichting en NWO de IMDI-bijeenkomst ‘Technologie en Hart voor Duurzame Zorg’ gericht op medisch technologische innovaties.
14 mei 2024
Matchingevent voor zorginnovatoren in regio west: meld je aan!
Op dinsdag 11 juni vindt het volgende regionale Matchingevent van Zorg voor innoveren en Zorginnovatie.nl plaats. Dit keer in regio west (Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht).
13 mei 2024
Subsidieoproep Sportinnovator voor grootschalige toepassing van sport- en beweeginnovaties
Sportinnovator wil hiermee drempels bij organisaties en marktpartijen wegnemen om succesvolle innovaties die klaar zijn voor toepassing op grote schaal te implementeren. De innovaties die worden gestimuleerd dragen bij aan meer sporten en beweging.
6 mei 2024
E-healthmonitor geeft inkijk in stand van zaken digitale zorg
Uit de gegevens van de E-healthmonitor 2023 blijkt dat hoewel er een lichte stijging is in het gebruik van bepaalde middelen, de meeste zorgverleners al in 2022 een groot aantal middelen hanteerde.
29 apr 2024
Deadline derde ronde Implementatie- en opschalingscoaching Ouderen Thuis verschoven naar dinsdag 21 mei!
De deadline van Implementatie- en opschalingscoaching Ouderen Thuis is verschoven van dinsdag 7 mei 14.00 uur naar dinsdag 21 mei 14.00 uur. In deze derde ronde is nog budget beschikbaar. Dien dan nu een aanvraag in!
24 apr 2024
Stimuleringsregeling Technologie in Ondersteuning en Zorg (STOZ): meld je aan voor de startbijeenkomst
Op dinsdag 14 mei 2024 opent de Stimuleringsregeling Technologie in Ondersteuning en Zorg (STOZ). Wil je weten of jouw organisatie in aanmerking komt voor deze regeling? Meld je aan voor de online startbijeenkomst van RVO op 25 april of 8 mei 2024.
23 apr 2024
Handige factsheet over financiering van zorgtechnologie
Technologische innovaties spelen een steeds grotere rol. Maar hoe financier je deze innovaties? Vilans heeft een factsheet gemaakt om de financiering van deze innovaties te verduidelijken.
18 apr 2024
Innovatie? Denk aan deze wetten en regels!
Als zorgvernieuwer krijg je met wet- en regelgeving te maken. In de kennisbank van Zorg voor innoveren vind je een overzicht van de wetten en regels waarmee je rekening moet houden. Handig om daar eens een kijkje te nemen!
16 apr 2024
Innovatiecafé Duurzaamheid in de zorg: verminder CO2-uitstoot en afval
Zorg voor Innoveren en Zorginnovatie.nl organiseerden op 4 april 2024 een netwerkbijeenkomst, voor zorginnovatoren en betrokkenen in Utrecht. Tijdens dit innovatiecafé stond de vraag hoe we de zorg duurzamer kunnen maken centraal.
11 apr 2024
Webinar Deloitte: Navigeren door Europese MedTech-regelgeving
Ontdek hoe je de uitdagende EU MedTech-regelgeving rondom MDR en IVDR kunt begrijpen met het aankomende webinar van Deloitte op dinsdag 23 april.
2 apr 2024
Raadthuys GGZ biedt iedere nieuwe cliënt toegang tot e-health
Raadthuys GGZ heeft met een SET-subsidie 'blended behandelen, tenzij' geïntroduceerd, waardoor 500 cliënten nu toegang hebben tot een online platform. Behandelaars Dionne Boschloo en Tessa van Loenhout delen hun ervaringen in dit interview.
28 mrt 2024
Podcast Vliegwiel: zeggenschap en digitale zorg voor houdbare zorg
In aflevering 6 van de podcastserie #zokanhetook gaat Vliegwiel in gesprek met Tommie Niessen, beter bekend als Tommie in de zorg. Zij praten over houdbare zorg door de inzet van digitale zorg.
26 mrt 2024
Implementatie- en opschalingscoaching Ouderen Thuis ronde 3 geopend, dien nu in!
Vandaag op 26 maart 2024 opent de derde ronde van de Implementatie- en opschalingscoaching Ouderen Thuis. Kan deze regeling jouw organisatie verder helpen? Dien dan nu een aanvraag in!
12 mrt 2024
Meld je aan voor het Innovatiecafé: Duurzaamheid in de zorg!
Op 4 april vindt het Innovatiecafé van Zorg voor innoveren en Zorginnovatie.nl plaats! Dit keer staat het café in het teken van het thema duurzaamheid in de zorg. Kom je ook? Meld je snel aan voor ons innovatiecafé en laat je inspireren.
7 mrt 2024
IOC Ouderen Thuis aanvragen: op details letten is enorm belangrijk
Interview met Floor Klop en Thomas van der Horst over de de derde ronde van de regeling Implementatie- en Opschalingscoaching (IOC) Ouderen Thuis die van start gaat op 26 maart.
29 feb 2024
Gezocht: startups met innovatieve oplossingen voor de langdurige zorg
Ben jij een startup met een vernieuwend idee voor de langdurige zorg? Neem dan deel aan de pitch-competitie van ActiZ, VGN en WDTM.
26 feb 2024
Save the date: Innovatiecafé duurzaamheid in de zorg
Markeer donderdag 4 april alvast in je agenda voor het volgende Innovatiecafé! Dit jaar staan de cafés in het teken van duurzaamheid in de zorg. Laat je tijdens dit innovatiecafé inspireren door praktijkvoorbeelden en geleerde lessen over dit thema.
15 feb 2024
Ronde 3 Implementatie- en opschalingscoaching Ouderen Thuis opent binnenkort
De Implementatie- en opschalingscoachingscoaching Ouderen Thuis is een subsidie die zich speciaal richt op zorginnovaties die het voor ouderen mogelijk maken langer zelfstandig thuis te wonen. Eind maart komt er een derde ronde!
13 feb 2024
Uitvoeringsakkoord gegevensuitwisseling; stap naar landelijk delen van patiëntendata
Op 22 januari is het IZA Uitvoeringsakkoord gegevensuitwisseling ondertekend. Eenvoudige, landelijke elektronische uitwisseling van patiëntgegevens in de zorg komt daarmee een stap dichterbij.
12 feb 2024
Podcast: structurele bekostiging van zorginnovaties
In de vijfde aflevering gaan we met twee experts in gesprek over structurele bekostiging. Stel, je hebt als zorgmedewerker of ondernemer een innovatie die de zorg echt gaat verbeteren. Hoe ga je dan om met de uitdagingen die daar bij komen kijken?
8 feb 2024
Meld je aan voor hét MDR / IVDR event op 14 maart!
Op donderdag 14 maart brengen we innovatie, regelgeving en implementatie experts samen om kennis en ervaring te delen over MDR en IVDR. Het doel: beter inzicht krijgen hoe we medische technologische oplossingen toepasbaar maken. Kom je ook?
24 jan 2024
Successen van Zorg voor innoveren in 2023
We hebben in 2023 mooie resultaten geboekt en daar zijn we ontzettend trots op. Geweldig dat we innovatoren, zorgorganisaties en zorgmedewerkers een stapje verder konden helpen. Hoe we dat hebben gedaan? Dat delen we graag in onze nieuwe factsheet.
24 jan 2024
Take-off subsidie helpt zorg rond herseninfarcten wereldwijd te verbeteren
Nicolab, een Amsterdamse onderneming, verbetert via AI de behandeling van herseninfarcten en beperkt de gevolgen ervan. In 2016 vroeg Nicolab een Take-off subsidie aan. Oprichters Merel Boers en Henk Marquering vertellen over hoe dat proces verliep.
17 jan 2024
Matchingevent voor zorginnovatoren in regio zuid: meld je aan!
Het Matchingevent gaat in 2024 de regio’s in! We trappen af op 21 februari met regio zuid, tijdens de Slimme Zorg Estafette. Tijdens het Matchingevent brengen wij je graag in contact met relevante regionale én nationale partijen. Kom je ook?
15 jan 2024
Save the date: hét MDR/IVDR event op 14 maart
Ben je benieuwd aan welke regels je moet voldoen met jouw zorginnovatie? En welke hulpmiddelen kun je hiervoor inschakelen? Kom naar het MDR event en krijg antwoord op deze vragen.
11 jan 2024
Betrek zorgverleners meer bij digitale innovaties
Zorgverleners moeten meer betrokken worden bij de ontwikkeling van digitale innovaties. Dat komt naar voren in het recent uitgebrachte rapport ‘Voorbij de zorg-app’ van het Rathenau Instituut.
9 jan 2024
E-health leidt tot betere samenwerking en bespaart 30 minuten per medewerker per week
Zorgorganisatie Omring startte in 2019 met de opschaling van e-health-toepassingen om de medicatietoediening efficiënter en veiliger te maken. Het resultaat? Flinke tijdsbesparingen, betere samenwerking in de regio én tevreden medewerkers.
4 jan 2024
Meld je aan voor ons online consult tijdens Week van de Implementatie
Het Nederlandse Implementatie Collectief (NIC) organiseert de jaarlijkse Week van de Implementatie van 22 t/m 26 januari om het ‘vakgebied implementatie’ extra onder de aandacht te brengen.
21 dec 2023
Vertrouwen en menselijkheid terug in de zorg
In aflevering vijf van de podcastserie #zokanhetook gaat Vliegwiel in gesprek met verpleegkundige Jennifer Bergkamp. In dit gesprek deelt zij haar visie op de inzet van digitale hulpmiddelen voor toekomstbestendige zorg.
19 dec 2023
Vernieuwde Wegwijzer bekostiging digitale zorg
De Wegwijzer bekostiging digitale zorg van de NZa is onlangs geactualiseerd. Hierin staan de verruimingen die ingaan per 2024. Zo helpt de wegwijzer zorgaanbieders op weg in de bekostiging van digitale zorg.
13 dec 2023
Save the dates: onze activiteiten voor 2024
In 2024 werken we weer samen met Zorginnovatie.nl om zorginnovatoren bij elkaar te brengen en van elkaar te laten leren. Ons succesvolle matchingevent zal in 2024 naar de regio’s komen en daarmee niet één keer maar vier keer worden georganiseerd!
12 dec 2023
Geleerde lessen innovatiecafé regio west: deel je data
Tijdens het laatste innovatiecafé van 2023 kwam het belang van een goede businesscase naar voren. Net als de behoefte van innoverende partijen om te weten van hun collega’s wat die ondernemen. Bekijk het verslag voor meer geleerde lessen.
12 dec 2023
Handreiking helpt bij certificeringsproces MDR en IVDR
Hoe werkt het certificeringsproces en de procedures die de MDR en de IVDR vereisen? In opdracht van VWS ontwikkelde Deloitte een handreiking om om start-ups/het MKB op weg te helpen.
11 dec 2023
Zorginnovator: met wie wil jij in contact komen?
Het Matchingevent van Zorg voor innoveren en Zorginnovatie.nl in 2024 de regio’s in! We willen ondernemers in de zorg uit díe betreffende regio in contact brengen met regionale én nationale partijen. Geef aan met welke partijen jij in gesprek wil.
7 dec 2023
Hulp van zorgverzekeraars bij zorginnovaties
Welke rol spelen zorgverzekeraars bij de implementatie van digitale zorg en zorgtechnologie? En waar liggen de kansen en mogelijkheden voor samenwerking? Hierover vertelt Nicky Narraina in een blog van Zorg van Nu.
5 dec 2023
Voorkomen is beter dan genezen: ‘Voorrang aan zorgpreventie’
Zorginstituut Nederland publiceerde in 2007 al het rapport ‘Van preventie verzekerd’. Dit rapport leidde tot veel ontwikkelingen op het gebied van preventie. Inmiddels hebben zij het rapport opnieuw ontleed.
28 nov 2023
Meld je aan voor het ‘AI in Gezondheid & Zorg event 2023’
Op dinsdag 12 december a.s. organiseren AI Hub Oost Nederland, Health~Holland en de Nederlandse AI Coalitie (NL AIC) het ‘AI in Gezondheid & Zorg event 2023’. De focus ligt hierbij op ontwikkelingen rond artificial intelligence (AI). Kom je ook?
23 nov 2023
Nieuwe Kennis- en Innovatieagenda Gezondheid & Zorg 2024-2027
De nieuwe Kennis- en Innovatieagenda (KIA) Gezondheid & Zorg 2024-2027 is gelanceerd. Hierbij bundelen overheid, bedrijfsleven, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties de krachten om te werken aan de transformatie van de gezondheidszorg.
21 nov 2023
Kostbaar zorgpersoneel met fysieke beperking blijft aan het werk dankzij e-health
Met subsidie uit de Stimuleringsregeling E-health Thuis (SET) schaalde Zorgwaard beeldzorg op, met daarbij een centraal beeldzorgteam. Een mooie bijvangst uit dit project is dat zorgpersoneel dat vanwege een fysieke beperking niet meer ‘aan het bed’.
14 nov 2023
Kennisknooppunt e-health GGZ als bonus-opbrengst van voucherregeling
In deze interviewreeks spreken we maandelijks met een IOC-aanvrager. Dit keer met Waldemar Hogerwaard, directeur Bureau Zorginnovatie en Ingrid van Hengel, GZ-psycholoog en e-health coördinator bij Forta Volwassenen over een bijzondere ‘bijvangst’.
7 nov 2023
8 criteria om een innovatie te doen slagen
Hoe kun je vooraf bepalen of een zorginnovatie kans van slagen heeft? Zorgorganisatie ZZG zorggroep heeft een lijst met 8 criteria die hen helpt om deze inschatting te maken. Zorg van Nu deelde in een artikel wat deze criteria zijn.
2 nov 2023
Nationale Zorginnovatieprijs kiest voor grote podia
Zorginnovatie.nl zet met de Nationale Zorginnovatieprijs 2024 een nieuwe stap. De winnaars nemen op 10 april volgend jaar hun prijs in ontvangst op het hoofdpodium van Zorg & ICT, het grootste health tech event van Nederland. De finalisten pitchen enkele weken eerder tijdens het Health Valley Event in Nijmegen. De finale én de uitreiking van de Nationale Zorginnovatieprijs worden hiermee grootser dan ooit.
Het blijft voor zorgondernemers een uitdaging om hun bedrijf daadwerkelijk tot een succes…
31 okt 2023
Tweede ronde Implementatie- en opschalingscoaching Ouderen Thuis gesloten
De tweede ronde van de Implementatie- en opschalingscoaching Ouderen Thuis van Zorg voor innoveren is vandaag om 14.00 uur gesloten. Het is daarom niet meer mogelijk om een aanvraag in te dienen.
26 okt 2023
Meld je aan voor het Innovatiecafé: regionale samenwerking in regio west!
Op donderdag 30 november van 15.00 - 18.00 uur vindt het volgende gratis Innovatiecafé van Zorg voor innoveren en Zorginnovatie.nl plaats! Ditmaal bezoeken we regio west (Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht). Kom je ook?
25 okt 2023
mProve Funxlab zoekt vernieuwende zorgtechnologie met nieuwe ‘innovation call’
Ben jij een innovator in de zorg? Richt jouw innovatie zich op processen in het ziekenhuis? En wil je bijdragen aan meer tijd voor zorg en meer werkplezier voor zorgverleners? Dan is de Innovation call van mProve Funxlab misschien iets voor jou.
24 okt 2023
Bezoek ons op het SmartCare congres op 23 november
Hoe kunnen we langer thuis wonen met technische en sociale innovatie? Op het SmartCare congres komt de ontwikkeling en implementatie van technologie aan bod, net als de ervaringen van professionals en cliënten. Heb je vragen over implementatie, opschaling en andere onderwerpen rondom zorginnovatie? Bezoek onze stand waar onze adviseurs voor je klaarstaan. Daarnaast verzorgen wij namens ZonMw samen met programma’s Active and Assisted Living (AAL2) en Stimuleringsregeling E-health Thuis (SET) twe…
19 okt 2023
Digitale dagbesteding voor ouderen bij Cordaan: ‘onze coach was een onmisbaar intern smeermiddel’
In deze interviewreeks spreken we maandelijks met een IOC-aanvrager, waarbij we ingaan op de rol van regionale samenwerking bij innovatie. Dit keer spreken we met Anna Riemersma, Programmamanager Langer Thuis/Informele zorg bij Cordaan.
17 okt 2023
Vernieuwd Stappenplan Contractering voor hybride zorg
Een standaard contracteringsmodel voor hybride zorg is er niet. Maar er zijn wel veel goede voorbeelden waarvan we kunnen leren. De hoofdlijnen die hieruit te halen zijn, vind je in het vernieuwde Stappenplan Contractering.
12 okt 2023
Samen beslissen over digitale zorg: hoe pak je dat aan?
Digitale zorg is het nieuwe normaal geworden, maar hoe beslissen patiënt en zorgverlener welke zorg het beste past? Hiervoor zijn er twee handreikingen ontwikkeld, met praktijkvoorbeelden, hulpmiddelen en tips.
9 okt 2023
VitaValley lanceert magazine met geleerde lessen van 5 jaar SET-up
Ter afsluiting van de officiële SET-up ondersteuningsperiode 2019-2023 is het SET-up magazine gelanceerd. Dit magazine benadrukt de kracht van ‘Community of Practice’ met geleerde lessen, praktijkvoorbeelden en een impactanalyse.
5 okt 2023
BrabantZorg speelt 18 FTE vrij dankzij beeldzorg: 'E-health geeft cliënt een stukje leven terug'
Tijdens een pilot met beeldzorg in 2019, ontdekte BrabantZorg de impact van beeldzorg bij cliënten, mantelzorgers en medewerkers. Inmiddels bespaart de organisatie gemiddeld al zo’n 18 minuten per zorgmoment.
3 okt 2023
Innovatie-Route voor succesvolle zorgtechnologie gehandicaptenzorg
Technologie kan bijdragen aan meer eigenwaarde, zelfstandigheid en eigen regie voor mensen met een beperking. Maar hoe zorg je dat zorgtechnologie ook echt aansluit op de vraag van de cliënt? Dat doe je met de Innovatie-Route!
28 sep 2023
Terugblik Innovatiecafé op het Gezondheidsfestival ‘Rebelleren kun je leren’
Het was een bruisende dag vol kennis, inspiratie en praktijkvoorbeelden op 18 september tijdens het Gezondheidsfestival van Hi!Noord. Het Gevangenismuseum in Veenhuizen was het decor voor het festival met als thema Rebelleren kun je leren. Hier werd
26 sep 2023
Maandelijks online vragenuurtje Innovatiekrediet
Heb je interesse in innovatiekrediet, maar zit je nog met vragen? Meld je dan aan voor het online vragenuurtje van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
20 sep 2023
Welzijn op recept biedt standaard scholing welzijnscoaches aan
De regeling voor Implementatie- en Opschalingscoaching (IOC) van Zorg voor innoveren heeft aanvragers mooie resultaten bezorgd. Een flink aantal zorginnovaties is daarmee een stap dichter bij structurele toepassing gekomen.
14 sep 2023
Zorg voor innoveren lanceert nieuwe website!
Zorg voor innoveren (Zvi) helpt zorginnovatoren om wegwijs te worden in de zorgsector. Vanaf nu met een nog handzamere website met onder andere een verbeterde kennisbank en financiële wegwijzer.
Het landschap is complex en innovatie is duur. Met de druk op de zorg kan het daarom lastig zijn een zorginnovatie op de markt te brengen. Met enkel een goed idee kom je er niet. Daarom stelt Zvi al jaren een uitgebreid netwerk, goed gevulde kennisbank en advies op maat beschikbaar. Met een constante fo…
12 sep 2023
Implementatie- en opschalingscoaching Ouderen Thuis ronde 2 geopend, dien nu in!
Vandaag op 12 september 2023 opent de tweede ronde van de Implementatie- en opschalingscoaching Ouderen Thuis. Deze subsidieregeling wil bijdragen aan het beter, sneller en duurzamer implementeren en opschalen van zorginnovaties.
5 sep 2023
Wat jij wilt weten over NEN 7510
De gezondheidszorg is sterk afhankelijk van digitale producten, diensten en informatie. Daarmee ontstaan ook meer risico's. Om dit soort dreigingen voor te zijn is daarom de NEN 7510 in het leven geroepen. De NEN 7510 geldt voor elke zorgaanbieder di
31 aug 2023
Ronde 2 Implementatie- en opschalingscoaching Ouderen Thuis: bereid je voor!
Op dinsdag 12 september 2023 opent een nieuwe ronde Implementatie- en opschalingscoaching Ouderen Thuis. Met deze subsidieregeling willen we bijdragen aan het beter, sneller en duurzamer implementeren en opschalen van zorginnovaties. Zorginnovaties d
30 aug 2023
Matchingevent voor zorginnovatoren: meld je aan!
Wil je meer weten over het verkrijgen van financiering voor jouw innovatie? Ben je op zoek naar tips over implementatie? Of wil je graag in contact komen met zorgorganisaties? Als zorginnovator kan het soms lastig zijn om in contact te komen met de j
22 aug 2023
De-minimisverklaring verplicht bij volgende ronde IOC: bereid je voor!
De volgende subsidieronde van de Implementatie- en opschalingscoaching Ouderen Thuis staat voor de deur. Op 12 september 2023 opent ronde 2. Ga je een aanvraag doen? Super! Vergeet dan niet om een verklaring de-minimis bij jouw aanvraag in te dienen. Dat is deze ronde verplicht. Wat houdt de-minimis eigenlijk in en wat moet je precies bij je subsidieaanvraag indienen?
De Implementatie- en opschalingscoaching Ouderen Thuis is een subsidie die ZonMw verstrekt. Als je een aanvraag doet, krijg je d…
21 aug 2023
Symposium voor zorginnovatoren over bekostiging
Je hebt een idee voor een zorginnovatie waarmee je de zorg kan verbeteren, opschudden en aanscherpen. Hoe bekostig je de weg naar verandering? Waar haal je startkapitaal vandaan, hoe toets je de haalbaarheid en hoe maak je budget vrij voor de impleme
17 aug 2023
Hulp voor cliënt en patiënt bij digitale zorg
Voor zorgverleners en patiënten kan het best een grote stap zijn om iets nieuws te implementeren, of af te wijken van wat zij gewend zijn.
14 aug 2023
Hoe bereik je als zorgverlener de innovatiemarkt?
Stel je voor, je hebt een briljant, baanbrekend en urgent idee voor de zorg. Je ziet dat het potentie heeft, dat jouw zorginnovatie levens kan veranderen. Je wilt deze zorginnovatie dan ook zo snel mogelijk bij de patiënt krijgen. Maar hoe doe je dat
10 aug 2023
Ruimte voor klik tussen cliënt en professional is sleutel tot succes A&A Thuishulp
De regeling voor Implementatie- en Opschalingscoaching (IOC) van Zorg voor innoveren heeft aanvragers mooie resultaten bezorgd. Een flink aantal zorginnovaties is daarmee een stap dichter bij structurele toepassing gekomen. De zesde ronde van de orig
3 aug 2023
E-health werpt vruchten af bij kinderen, jongeren en volwassenen met centraal neurologisch letsel
Bij Zorgorganisatie Adelante gebruiken inmiddels 1800 kinderen, jongeren en volwassenen met blijvend centraal neurologisch letsel beeldbellen en ruim 700 het online oefenportaal. Dit hebben zij gerealiseerd door met SET-subsidie 2 e-health oplossinge
1 aug 2023
'Digitale zorg inmiddels onmisbaar in verpleeghuiszorg’
In de derde aflevering van de podcast #zokanhetook van Vliegwiel neemt verzorgende IG en teamcoach bij Omring Monique, ons mee in de ontwikkelingen op het gebied van digitale zorg in het verpleeghuis. Door de arbeidsmarktkrapte én een enorme vergrijzingsgolf in de regio waar Monique werkzaam is, is digitale zorg onmisbaar. Slimme producten helpen vast te stellen of iemand rustig slaapt, of juist uit bed is en wie er bijvoorbeeld verschoond moet worden. Digitale hulpmiddelen zorgen voor keuzevri…
27 jul 2023
'Mbo verdient prominente rol binnen zorginnovatie'
De praktijkgerichte houding van het mbo verdient een nóg belangrijkere rol als het gaat om zorginnovaties. Dat betoogde Jorick Scheerens op 13 juni, tijdens de netwerkbijeenkomst verpleging en verzorging. Jorick: “We moeten onszelf nóg meer laten zien.” 
Op hogescholen en universiteiten hebben innovaties vaak vooral een link met theorie en blijft de praktijk daarbij achter, pleit Jorick. Hij was één van de sprekers op de netwerkbijeenkomst verpleging en verzorging van 13 juni 2023. Ook vertelt …
25 jul 2023
Begin vroeg met digitaliseren om e-health te laten slagen
De regeling voor Implementatie- en Opschalingscoaching (IOC) van Zorg voor innoveren heeft aanvragers mooie resultaten bezorgd. Een flink aantal zorginnovaties is daarmee een stap dichter bij structurele toepassing gekomen. De zesde ronde van de originele IOC-regeling werd afgesloten in 2022. Een nieuwe ronde richt zich op Ouderen Thuis. In deze interviewreeks spreken we maandelijks met een IOC-aanvrager, waarbij we ingaan op de rol van regionale samenwerking bij innovatie. Dit keer spreken we …
24 jul 2023
Faculty of Impact zoekt ondernemende onderzoekers in Life Sciences & Health
Onderzoekers in het veld van Life Sciences & Health opgelet! Wil jij maatschappelijke impact maken met jouw wetenschappelijke innovatie? Je kunt nu financiering aanvragen bij de Faculty of Impact. Je hebt tot uiterlijk 31 oktober de tijd om je kandidaat te stellen.
Het doel van de Faculty of Impact is om getalenteerde fellows uit alle disciplines de gelegenheid te bieden om ondernemerschap te combineren met wetenschap. Het thema van vorig jaar was energie en duurzaamheid. Deze keer is Life Scie…
20 jul 2023
Structurele bekostiging voor aanpak kinderen met overgewicht en obesitas
Kinderen met overgewicht en obesitas moeten bij meerdere zorgverleners terecht kunnen, vindt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Zij stellen daarom prestaties en maximumtarieven vast voor de centrale zorgverlener en voor de gecombineerde leefstijlin
13 jul 2023
Hoe ga je als zorgprofessional om met veranderingen in de zorg?
We bevinden ons in een nieuwe wereld vol digitale hulpmiddelen. Hoe zorg je dat je deze middelen ook echt inzet als hulp en ze daadwerkelijk leiden tot slimme zorg? In de tweede podcastaflevering van de podcastserie #zokanhetook, zijn verpleegkundige Lidewij en projectmanager Bertine van Isala ziekenhuizen te gast om hun eerlijke visie over zorginnovatie te delen. 
In de podcastserie #zokanhetook spreekt Vliegwiel met zorgpersoneel en zorginnovatoren over de impact van innovatie. Centraal in de…
11 jul 2023
Kom naar het Innovatiecafé op het Gezondheidsfestival in regio noord!
Op maandag 18 september komt het Innovatiecafé van Zorg voor innoveren en Zorginnovatie.nl naar het Gezondheidsfestival in Veenhuizen! Dit jaar trekken we met onze innovatiecafés door Nederland. De innovatiecafés staan namelijk in het teken van regionale samenwerking. Noord-Nederland is aan de beurt, en wat is nu een mooiere plek om jou te ontmoeten dan op het Gezondheidsfestival?
Dit is de tweede editie van het succesvolle Gezondheidsfestival. Dit event is een initiatief van het programma Hi!N…
6 jul 2023
Wegwijs in slimme hulpmiddelen met e-learning over zorginnovatie
In de e-learning Slimme Zorg Thuis van Zorg van Nu, leer je meer over slimme hulpmiddelen in huis en hoe je hierover het gesprek aangaat met mensen. De modules zijn vooral interessant voor mensen die in het sociaal domein of welzijn werken. Je leert tijdens de modules wat slimme zorg is, hoe je het gebruikt en word je uitgedaagd het in je eigen werk toe te passen.
Wat is de meerwaarde van zorgtechnologie in zorg en welzijn? Welke zorginnovaties zijn er allemaal? Hoe zet je ze in, wanneer en waa…
28 jun 2023
Inzet slimme brillen in hogere versnelling na coachingstraject
De regeling voor Implementatie- en Opschalingscoaching (IOC) van Zorg voor Innoveren heeft aanvragers mooie resultaten bezorgd. Een flink aantal zorginnovaties is daarmee een stap dichter bij structurele toepassing gekomen. De zesde ronde van de originele IOC-regeling werd afgesloten in 2022. Een nieuwe ronde richt zich op Ouderen Thuis, die op 12 september 2023 weer opent. In deze interviewreeks spreken we maandelijks met een IOC-aanvrager, waarbij we de nadruk leggen op de rol van regionale s…
27 jun 2023
Ronde 2 Implementatie- en opschalingscoaching Ouderen Thuis opent 12 september!
De succesvolle eerste subsidieregeling Implementatie- en opschalingscoaching Ouderen Thuis krijgt een vervolg. Deze subsidieregeling richt zich op zorginnovaties die het voor ouderen mogelijk maken langer zelfstandig thuis te wonen. Ronde 2 opent op dinsdag 12 september 2023.
De subsidieregeling Implementatie- en opschalingscoaching Ouderen Thuis wil bijdragen aan het beter, sneller en duurzamer implementeren en opschalen van zorginnovaties. Die innovaties maken het voor ouderen mogelijk langer…
22 jun 2023
'Herstelondersteunende verlofbegeleiding met nachtverlof' op zoek naar structurele bekostiging
In 2020 is zorginstelling Yulius gestart met het implementeren van nachtverlof op grote schaal. In 2021 werd er maar liefst 248 keer nachtverlof ingezet, ten opzichte van 46 keer in 2020. In 2022 is dat gestegen naar 269. De NZa biedt zorgverzekeraars, zorgkantoren en zorgaanbieders de mogelijkheid om in drie jaar tijd te experimenteren met een innovatie die de zorg beter, goedkoper en efficiënter maakt, zoals het experiment ‘Herstelondersteunende verlofbegeleiding met nachtverlof’. Tijdens een…
20 jun 2023
Slim samenwerken aan ontschotting: op weg naar vraaggestuurde zorg
Het wordt steeds lastiger om het aantal kwetsbare ouderen de zorg te bieden die zij nodig hebben. Samenwerking is hier dan ook bittere noodzaak. De zorg moet slimmer: zorgaanbieders in Noordwest-Veluwe werken daarom aan samenwerking op regionaal niveau onder de noemer GezondVeluwe. En dat heeft erg mooie resultaten opgeleverd voor de kwaliteit en kosten van de zorg.
Het doel van GezondVeluwe is de zorg ontschotten, wat voor hen betekent dat zij de wensen en behoeften van de 150.000 inwoners in …
15 jun 2023
Innovatiecafé samenwerken in regio oost: innoveren vanaf de werkvloer
Het tweede innovatiecafé van 2023 vond plaats in regio oost op 23 mei. Met Theater Orpheus in Apeldoorn als decor ging een aantal sprekers in op de vraag wat regionale samenwerking inhoudt. Dat leverde nuttige en soms verrassende tips op, zoals: ‘stuur de bestuurders in eerste instantie maar eens weg’.
Marijke Maalderink, manager bedrijfsvoering bij ProScoop was moderator voor deze middag. Ze vatte het doel in wat afkortingen samen: ‘We willen jullie betrekken bij regionale samenwerking in het …
13 jun 2023
Zorgondernemer: met wie wil jij in contact komen?
Na een eerste succesvolle editie in 2022 organiseren Zorg voor innoveren en Zorginnovatie.nl op woensdag 11 oktober 2023 weer een matchingevent!  Tijdens dit event brengen we zorginnovatoren direct in contact met relevante partijen die hen ondersteunen in de doorontwikkeling van zorginnovaties.
Om een zo mooi mogelijk programma neer te zetten hebben we jouw input nodig. We zijn benieuwd met welke partijen jij aan tafel zou willen en waarom. Wij zullen vervolgens ons uiterste best doen deze part…
8 jun 2023
Beluister de nieuwe podcast: Zorgtransformatie, hoe dan?!
Aflevering vier van Zorg voor innoveren - de podcast is nu te beluisteren! Dit keer is het thema zorgtransformatie. Eind 2022 ondertekenden partijen uit de hele zorg het Integraal Zorgakkoord; het IZA. Het doel daarvan is passende zorg: zorg die betaalbaar en toegankelijk is, ook in de toekomst. Dat lukt alleen als de zorg ingrijpend verandert. Dat blijkt in de realiteit lastig. Wat betekent zorgtransformatie voor zorgvernieuwers? Op deze vraag en nog meer geven twee zorgprofessionals antwoord.…
6 jun 2023
Ronde 2 Implementatie- en opschalingscoaching Ouderen Thuis opent einde zomer!
Op 28 februari 2023 opende de eerste ronde Implementatie- en opschalingscoaching Ouderen Thuis. Een speciale subsidieronde van de IOC, namelijk gericht op zorginnovaties die het voor ouderen mogelijk maken langer zelfstandig thuis te wonen. Op 17 april 2023 werd de ronde gesloten vanwege het bereiken van het subsidieplafond. Voor mensen die te laat waren met een aanvraag indienen hebben we goed nieuws: er komt nog een ronde aan dit jaar!
De Implementatie- en opschalingscoachingscoaching Ouderen…
1 jun 2023
Implementatie medicijndispenser gemakkelijker voor wijkzorg dankzij nieuwe toolkit
Technologie en andere (zorg)processen zijn altijd met elkaar verweven. Bij het aanpakken van knelpunten binnen zorgorganisaties kan technologie een cruciale rol spelen. Een technologische innovatie die steeds meer organisaties omarmen, is de medicijndispenser die ondersteuning biedt bij de medicatie-aanreiking. Hoe geef je de inzet van de medicijndispenser vorm?
Mensen die zorg nodig hebben, blijven steeds langer thuis wonen. De druk op de wijkverpleging neemt daardoor toe. Daarom zijn hulpmidd…
30 mei 2023
HartWacht: van tijdelijke betaaltitel naar structurele bekostiging
Altijd advies op maat bieden wanneer de patiënt het nodig heeft? Dat wordt steeds vaker mogelijk door het inzetten van e-health-oplossingen zoals telemonitoring. Zo kan er met digitale zorgoplossing HartWacht een grote impact gemaakt worden. Met telemonitoring kunnen patiënten op afstand gemonitord worden, worden spoedopnames voorkomen en kunnen tussentijdse controles deels op afstand plaatsvinden. “Een oplossing die ervoor zorgt dat patiënten minder onnodig gebruik hoeven te maken van zorg”, v…
25 mei 2023
Beslis mee tijdens de Ronde Tafel ‘Samen Beslissen over Digitale Zorg’
Hoe kunnen we cliënten en zorgverleners een stem geven in de digitalisering van zorg? Digitale hulpmiddelen zorgen voor efficiëntie, wat meer ruimte biedt voor kwaliteit. Digitalisering heeft echter een enorme impact op het leven van cliënten en zorgverleners. Daarom is jouw visie rondom digitale zorg essentieel. Op 6 juni tijdens de Ronde Tafel ‘Samen Beslissen over Digitale Zorg’ vraagt VitaValley om de visie van onder andere zorg innovators.
Tijdens de rondetafelgesprekken wordt er na een ko…
16 mei 2023
Implementatiecoach stuurt op heldere communicatie voor betere samenwerking
Sandra Suijkerbuijk werkt als Programmamanager Digitale Innovatie bij Surplus Zorg & Welzijn. In die rol werkt ze met veel externe partners samen, bijvoorbeeld in de eigen regio. Maar of dat wel optimaal gebeurt was een vraag die ze neerlegde bij een coach, via de regeling voor Implementatie- en Opschalingscoaching van Zorg voor innoveren. Dat leverde veel nuttige antwoorden op en verrassend genoeg ook inzicht in de eigen organisatie.
Voor Surplus was dit coachingstraject voor Toekomstbestendig…
1 mei 2023
'25.000 minder zorguren en verhoogde medicatieveiligheid dankzij de inzet van e-health'
Rivas Zorggroep heeft met subsidie uit de regeling Stimuleringsregeling E-health Thuis (SET) twee e-health toepassingen opgeschaald: een medicijndispenser en elektronische toedieningsregistratie met dubbele controle van medicatie op afstand. Judie Slingerland (Adviseur Innovatie) en Yvonne Molenaar-Bok (Verpleegkundige in de wijk) vertellen over de resultaten en geleerde lessen.
J: “Ik ben Judie Slingerland en werk als adviseur innovatie bij Rivas Zorggroep. Ik ben projectleider voor de impleme…
26 apr 2023
Consult wijst SecondMoov de weg naar bekostiging beweegprogramma
Een van de aanvragers in de zesde ronde van de subsidie Implementatie- en opschalingscoaching was SecondMoov. Joost Meyboom is oprichter van deze organisatie die beweegoplossingen ontwikkelt specifiek gericht op ouderen. SecondMoov biedt Fit Thuis aan, een programma dat ouderen ondersteunt bij bewegen. Nadat hij subsidie had gekregen om een coach in te schakelen, maakte Joost gebruik van onze loketfunctie en werd hij uitgenodigd voor een consult van Zorg voor innoveren. Hoe hebben de subsidiere…
24 apr 2023
Mogelijkheden in bekostiging en regelgeving bij innovaties
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) staat voor goede, toegankelijke en betaalbare zorg voor iedereen. Innovaties spelen een belangrijke rol om ervoor te zorgen dat iedereen ook in de toekomst toegang heeft tot goede en betaalbare zorg. Maar wat zijn de mogelijkheden voor de bekostiging van zorginnovaties? En welke ruimte is er voor innovatie in onze regelgeving? De NZa zet het voor je op een rij.
De NZa heeft informatieve wegwijzers ontwikkeld die beschrijven hoe (preventieve) innovaties kunnen…
20 apr 2023
Basisbeeld IZA ondersteunt bij regionale samenwerking
Regionale samenwerking is één van de speerpunten uit het Integraal Zorgakkoord (IZA). Regiobeelden en regioplannen zijn belangrijke hulpmiddelen om deze regionale samenwerking tot stand te brengen. Daarom heeft het RIVM samen met landelijke datapartijen de pagina ‘basisbeeld IZA’ ontwikkeld.
De pagina geeft een overzicht van relevante databronnen. Per regio en thema kan je eenvoudig doorklikken naar belangrijke feiten en cijfers. Regio’s kunnen zo dus de benodigde informatie verzamelen voor de …
17 apr 2023
Subsidieronde Implementatie- en opschalingscoaching Ouderen Thuis gesloten
Het maximale aantal te honoreren aanvragen is bereikt in de eerste ronde van de Implementatie- en opschalingscoaching Ouderen Thuis van Zorg voor innoveren. De regeling werd op 28 februari 2023 geopend en verlengd op 3 april 2023, omdat er nog voldoende budget was. Vandaag, op maandag 17 april 2023 om 10.00 uur is het subsidieplafond bereikt. Het is daarom niet meer mogelijk om een aanvraag in te dienen.
ZonMw is momenteel druk bezig met het beoordelen van de ontvangen aanvragen. Uiterlijk 31 m…
13 apr 2023
Meld je aan voor het Innovatiecafé: regionale samenwerking in regio oost!
Op dinsdag 23 mei van 15.00 - 18.00 uur vindt het volgende gratis Innovatiecafé van Zorg voor innoveren en Zorginnovatie.nl plaats! Dit jaar trekken we met onze innovatiecafés door Nederland. De innovatiecafés staan namelijk in het teken van regionale samenwerking. Ditmaal bezoeken we regio oost. Door het delen van kennis en ervaring willen wij een bijdrage leveren aan het door ontwikkelen en verder uitrollen van succesvolle zorginnovaties in andere regio’s. Kom je ook?
Om de zorg toekomstbeste…
12 apr 2023
Regionaal samenwerken: ‘Met een complexe zorgvraag red je het niet binnen je gemeente’
Zillah Holtkamp is GZ-psycholoog, IMH-specialist en mede-eigenaar van IMH (Infant Mental Health) Nederland. Ze maakte gebruik van de regeling Implementatie- en opschalingscoaching van Zorg voor innoveren voor haar onderzoek naar gezinnen met psychische klachten. In dat traject ontdekte ze dat samenwerken binnen de regio niet alleen slim is maar dat je veelal ook niet zonder kunt. Wat heeft de regeling haar nog meer gebracht?
De doelgroep van IMH Nederland is het gezin in de fase tussen kinderwe…
6 apr 2023
Snellere financiering sectoroverstijgende zorg met bijpassende betaaltitel
In sommige gevallen komt een patiënt bij meerdere zorgaanbieders terecht voor dezelfde klacht. Er is dus niet altijd sprake van één type zorg. Maar: voor deze sectoroverstijgende zorg zijn op dit moment nog geen passende betaalmogelijkheden. Terwijl dit juist de samenwerking tussen zorgaanbieders uit verschillende domeinen en sectoren kan vereenvoudigen. Daarom wil de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) samen met Zorginstituut Nederland (ZiN) een sectoroverstijgende betaaltitel laten invoeren.
Onl…
30 mrt 2023
Deadline Implementatie- en opschalingscoaching Ouderen Thuis verschoven naar dinsdag 18 april!
Goed nieuws: de deadline van Implementatie- en opschalingscoaching Ouderen Thuis is verschoven van maandag 3 april 14.00 uur naar dinsdag 18 april 14.00 uur. In deze ronde is nog voldoende budget beschikbaar. We moedigen zorgorganisaties aansluitend op het programma WOZO aan een aanvraag in te dienen.Let op: deze ronde is voortijdig gesloten. Het maximale aantal te honoreren aanvragen is bereikt.
Wacht echter niet te lang met het indienen van je aanvraag. De oproep sluit wanneer het volledige b…
30 mrt 2023
Meld je aan voor het webinar ‘Veranderkracht: Technologische innovatie, hoe krijg je ze mee?’
Heb jij het webinar ‘Veranderkracht: Technologische innovatie, hoe krijg je ze mee?’ gemist tijdens de Slimme Zorg Estafette afgelopen februari? Goed nieuws! Wegens groot succes organiseert VitaValley, de ondersteuningsorganisatie van de Stimuleringsregeling E-health Thuis, het webinar nóg een keer. Dit doen zij samen met het Vliegwiel, Werkgeversvereniging Zorg en Welzijn en RegioPlus. Ben jij erbij?
Dit webinar gaat in op het voeren van het gezonde gesprek over technologie in zorg en welzijn.…
27 mrt 2023
Bekijk nu terug: sessie Slimmer thuis #HoeDan?!
Hoe kan technologie helpen om zorg en ondersteuning slimmer en efficiënter in te richten? Wat is er beschikbaar om slimme (digitale) zorg te bevorderen? En hoe zorg je voor goede digitale vaardigheden van zorgmedewerkers? Deze vragen kwamen aan bod tijdens het webinar dat plaatsvond tijdens de Slimme Zorg Estafette 2023. 
In samenwerking met ZonMw-programma’s Active and Assisted Living en de Stimuleringregeling E-health Thuis organiseerden wij dit webinar met lessen over technologie voor zorg e…
21 mrt 2023
Aanvrager Implementatie- en opschalingscoaching: ‘Ouders van een huilbaby sneller geholpen dankzij regionale netwerkzorg’
Ouders van een huilbaby voelen zich vaak niet gehoord. Dat terwijl een huilbaby veel impact heeft op het leven van deze ouders. Ineke de Kruijff, kinderarts in het St. Antonius Ziekenhuis, houdt zich bezig met de vraag hoe de ouders van een huilbaby het beste geholpen kunnen worden. Zij startte een nauwe regionale samenwerking met kinderartsen, huisartsen en jeugdartsen in de regio Utrecht. Het doel is om ouders sneller en gerichter te helpen. Met behulp van de regeling Implementatie- en opscha…
16 mrt 2023
E-healthmonitor: steeds meer zorgverleners waarderen en gebruiken digitale zorg
Een stijgend aantal zorgverleners kijkt positief aan tegen de mogelijkheden van digitale zorg. De E-healthmonitor 2022 laat zien dat meer zorgverleners gebruikmaakten van digitale middelen dan in 2021. De E-healthmonitor wordt sinds 2021 jaarlijks uitgevoerd door het RIVM, samen met het Nivel en het NeLL, in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
De meerderheid van zorgverleners is gematigd positief over de mogelijkheden om met digitale middelen de kwaliteit van de z…
9 mrt 2023
Innovatiecafé samenwerken in regio zuid: leren door te delen
Het eerste innovatiecafé van 2023 vond plaats op 28 februari en voor het eerst ook ‘in de regio’. In samenwerking met Zorginnovatie.nl organiseerde Zorg voor innoveren de bijeenkomst in het sfeervolle Klasse Theater in Tilburg. Sprekers van drie organisaties vergeleken hun soms flink verschillende ervaringen met het thema regionale samenwerking.
Moderator Peggy Goris, programmamanager innovatie bij Zorg aan Zet - Zorgnet Limburg, stelde bij de opening van de middag dat de groeiende zorgkloof in…
7 mrt 2023
Meld je aan voor de online bijeenkomst ‘Beeldschermzorg’ – samenwerking met het sociaal domein
Ben jij benieuwd naar de preventieve inzet van beeldschermzorg in samenwerking met welzijnsorganisaties en gemeenten? Kom dan naar de online meet-up ‘Beeldschermzorg – samenwerking met het sociaal domein‘ van VitaValley op maandag 13 maart. 
In gesprekken over de preventieve inzet van beeldschermzorg is samenwerking met welzijnsorganisaties en gemeenten een belangrijk onderwerp. Tijdens deze sessie delen medewerkers van Sensire, Zorgwaard en BrabantZorg hun ervaringen en uitdagingen in de samen…
28 feb 2023
Implementatie- en opschalingscoaching Ouderen Thuis geopend, dien nu in!
Na alweer acht succesvolle rondes van de regeling voor Implementatie- en opschalingscoaching, is vandaag op 28 februari 2023 om 14.00 uur een speciale ronde van de Implementatie- en opschalingscoaching geopend. De nieuwe regeling Ouderen Thuis wil bijdragen aan het beter, sneller en duurzamer implementeren en opschalen van zorginnovaties. Die innovaties maken het voor ouderen mogelijk langer zelfstandig thuis te wonen. Kan deze regeling jouw organisatie verder helpen? Dien dan nu een aanvraag i…
23 feb 2023
Aan de slag met digitale vaardigheden met behulp van onze nieuwe handreiking
Slimme zorgoplossingen worden steeds belangrijker voor de organiseerbaarheid van de gezondheidszorg. Want de zorg moet slimmer en innovatiever worden ingericht. Daarbij is het essentieel dat zorgmedewerkers over voldoende digitale vaardigheden beschikken. Wil je binnen jouw zorgorganisatie aan de slag met het verbeteren van digitale vaardigheden van medewerkers? Onze nieuwe handreiking helpt je op weg! 
Wat is er voor nodig om de digitale vaardigheden van medewerkers te verbeteren? Hoe zorg je …
16 feb 2023
Doe mee met de nieuwe editie van de Health Impact Accelerator!
Durf jij het aan de impact van je innovatie kritisch onder de loep te nemen? Je aannames over de eindgebruiker onder ogen te zien? Je onderneming hiermee naar een hoger niveau te tillen? Doe dan mee met de Health Impact Accelerator van Zorginnovatie.nl en Health~Holland. Dit is hét programma voor zorginnovatoren die bestaande zorg efficiënter willen maken.
Samen met je team ga je in 10 weken aan de slag om een gefundeerde businesscase te ontwikkelen rondom jouw innovatie. Onder begeleiding van …
14 feb 2023
Meld je aan voor de sessie Slimmer thuis #HoeDan?!
Hoe kan technologie helpen om zorg en ondersteuning slimmer en efficiënter in te richten? Wat komt daarbij kijken? Welke subsidiemogelijkheden zijn er? Daar gaan we het over hebben tijdens het webinar ‘Slimmer thuis #HoeDan?!’ op donderdag 23 februari. Tijdens dit webinar presenteren wij ook een handreiking over het verbeteren van de digitale vaardigheden van zorgmedewerkers.
In dit webinar, dat tijdens de Slimme Zorg Estafette wordt georganiseerd, vertellen experts hoe e-health en andere innov…
9 feb 2023
Vliegwielcoalitie lanceert ‘Wegwijzer telebegeleiding’
Ben je op zoek naar tips over het gebruik of implementatie van telebegeleiding? Wil je weten welke ziekenhuizen telebegeleiding aanbieden en met welke leveranciers? Vraag je je af hoe je het beste kunt starten? Of ben je op zoek naar praktijkvoorbeelden? Bekijk dan de nieuwe Wegwijzer telebegeleding van het Vliegwiel. 
Het doel van deze wegwijzer is om patiënten, zorgverleners en projectleiders wegwijs te maken in het aanbod van telebegeleiding in Nederland. In de Wegwijzer vind je een overzich…
7 feb 2023
Factsheet successen Zorg voor innoveren 2022
Wij zijn apetrots op de resultaten die we hebben geboekt in 2022, mede dankzij jou. Deze succesen delen we daarom graag met je in onze nieuwe factsheet.
Dank aan alle inspirerende sprekers tijdens onze innovatiecafés, de podcast, het allereerste matchingevent en natuurlijk de (vaste) gasten. Maar ook dank aan alle organisaties met wie we hebben samengewerkt of nog steeds samenwerken, onze trouwe volgers en iedereen die we mochten helpen via onze subsidieregeling en het loket. Geweldig dat we zo…
26 jan 2023
Nieuw beoordelingskader toetst aanpassingen in de zorg
Het Integraal Zorgakkoord (IZA) heeft als doel de zorg toegankelijk en betaalbaar te houden. Kortom, om passende zorg te kunnen bieden. Hiervoor is een ingrijpende verandering in de zorgsector nodig. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft daarom 2,8 miljard euro beschikbaar gesteld om deze zorgtransformatie te ondersteunen. Maar waaraan moet een zorgtransformatie voldoen om hierop aanspraak te kunnen maken? Dat staat in het ‘Beoordelingskader impactvolle transformaties…
24 jan 2023
Subsidieregeling Veelbelovende zorg opnieuw opengesteld
Je kunt je projectidee voor de subsidieregeling Veelbelovende zorg weer indienen. Het doel van deze regeling: ervoor zorgen dat patiënten versneld toegang krijgen tot veelbelovende zorg via de basisverzekering. Het Zorginstituut Nederland voert deze regeling uit in samenwerking met ZonMw. De deadline voor het indienen van een projectidee is dinsdag 14 maart 2023 voor 14.00 uur. 
De regeling is bedoeld voor relatief duurdere zorg die effectief lijkt. In Nederland wordt zorg alleen vergoed vanuit…
19 jan 2023
Hulpmiddel bij samenwerking: de regioanalyses van NZa
Samenwerking wordt binnen de zorg een steeds belangrijker thema. Bijvoorbeeld om initiatieven een makkelijkere start te geven, duplicatie te voorkomen of financiering eenvoudiger te maken. In het kader van passende zorg, zoals beschreven in het Integraal Zorgakkoord (IZA), is samenwerking niet weg te denken. Tegen die achtergrond maakt de Nederlandse zorgautoriteit (NZa) een aantal regioanalyses beschikbaar. Die maken het vinden van potentiële samenwerkingspartners een stuk simpeler.
Passende z…
16 jan 2023
Meld je aan voor het Innovatiecafé: regionale samenwerking in regio zuid!
Op dinsdag 28 februari van 15.00 - 18.00 uur vindt het volgende gratis Innovatiecafé van Zorg voor innoveren en Zorginnovatie.nl plaats! Dit jaar trekken we met onze innovatiecafés door Nederland. De innovatiecafés staan namelijk in het teken van regionale samenwerking. We trappen af met regio zuid, tijdens de Slimme Zorg Estafette. Door het delen van kennis en ervaring willen wij een bijdrage leveren aan het door ontwikkelen en verder uitrollen van succesvolle zorginnovaties in andere regio’s.…
12 jan 2023
Inspiratie voor regionale samenwerking in de zorg
Regionale samenwerking lijkt steeds meer dé manier om uitdagingen op het gebied van gezondheid en zorg aan te pakken. Ook in het Integraal Zorgakkoord (IZA) staat het thema hoog op de agenda. Gezondheidsvraagstukken verschillen per regio en regionale samenwerking kan een belangrijke rol spelen bij de onderlinge kennisuitwisseling. Zo kunnen zorgverleners samenwerken aan passende zorg op de juiste plek. Wil jij inspiratie opdoen over hoe je dat aanpakt? We hebben hieronder een paar interessante …
10 jan 2023
Meld je aan voor ons innovatiespreekuur tijdens de jaarlijkse Week van de Implementatie
Van 23 t/m 27 januari organiseert het Nederlandse Implementatie Collectief (NIC) de Week van de Implementatie. Tijdens deze week zijn er allerlei (online) activiteiten georganiseerd rondom het onderwerp implementatie, waaronder ons spreekuur op donderdag 26 januari. Heb je vragen over het implementeren of opschalen van innovaties in de zorg? Wil je advies over hoe je jouw innovatie kunt implementeren in de praktijk? Meld je aan en dan helpen wij je graag een stap verder in jouw implementatiepro…
4 jan 2023
Nieuwe ronde Implementatie- en opschalingscoaching richt zich op thuiswonende ouderen
De succesvolle regeling voor Implementatie- en opschalingscoaching krijgt een aangepast vervolg. Op 28 februari 2023 opent een nieuwe ronde, specifiek gericht op doeleinden van het overheidsprogramma Wonen, Ondersteuning en Zorg voor Ouderen (WOZO). In het najaar van 2023 is een tweede ronde gepland.
De nieuwe regeling Implementatie- en opschalingscoaching Ouderen Thuis wil bijdragen aan het beter, sneller en duurzamer implementeren en opschalen van zorginnovaties. Die innovaties maken het voor…
3 jan 2023
Bezoek ons bij het ICT&health congres op 30 januari
Ben jij geïnteresseerd in slimme zorginnovaties, de nieuwste ontwikkelingen, zorgtechnologieën en duurzame samenwerkingen? Kom dan naar de ICT&health Congres op maandag 30 januari voor een dag vol interactie met diverse deskundigen. Bezoek onze stand waar wij namens ZonMw samen met onder andere het programma Stimuleringsregeling E-health Thuis (SET) de hele dag te vinden zijn. Of bezoek onze sessie waarin we delen hoe je e-health een duurzame plek kunt geven in de zorg.
E-health en digitale zor…
22 dec 2022
OZOverbindzorg: alle actuele zorgleveraars op één platform
OZOverbindzorg is een onafhankelijke non-profit organisatie. Ze faciliteren een communicatieplatform, waarop gebruikers de regie hebben. De gebruiker beslist welke zorginstanties, organisaties en andere relaties die toelaat op het platform, dat domein-overstijgend samenwerken mogelijk maakt. Cindy Hobert is oprichter en directeur van OZOverbindzorg en streeft ernaar het platform landelijk beschikbaar te maken. Ze vertelt over de uitdagingen die daarbij komen kijken.
“Huisartsen, verpleegkundige…
13 dec 2022
Preventie: bewoners kunnen het verschil maken
Wandelen is goed voor de gezondheid. Het kan helpen ziekte te voorkomen, en is dus het organiseren en promoten waard. Dat kan een rol zijn voor ‘buurtverbinders’, vindt Anja van der Aa, oprichter van de Wijkcoöperatie Oost voor Elkaar en Samen030 in Utrecht. Maar het laten groeien van het aantal buurtverbinders valt nog niet mee. De kracht van buurtbewoners die zich verenigen, kan daarbij het verschil maken, volgens Anja.
Buurtverbinders zijn betaalde bewoners die zorgen voor een sociaal netwer…
6 dec 2022
‘Beter Gezond’ maakt verwijzen naar leefstijlbegeleiding mogelijk
Een gezonde leefstijl speelt een steeds belangrijkere rol in de gezondheidssector. Beter Gezond heeft als doel om leefstijl te implementeren in de zorg. Het startpunt is het leefstijlgesprek in de spreekkamer mét verwijsopties naar leefstijlbegeleiding in het (para)medische én sociale domein. Rogier Verstralen werkt als programmaleider van Beter Gezond bij het Radboudumc. Hij vertelt ons over zijn ervaringen met innovatie en preventie, hoe leefstijlverandering voor een patiënt al kan beginnen m…
1 dec 2022
SET Visievorming helpt met formulering van een strategie bij de uitrol van e-health
Wil je e-health uitrollen binnen jouw zorgorganisatie, maar weet je nog niet precies hoe? Dan kan SET visievorming je hierbij helpen. Deze subsidie uit de Stimuleringsregeling E-health Thuis (SET) is bedoeld voor zorgorganisaties die aan de slag willen met e-health, maar die nog geen plan hebben. Met deze subsidie kan je dus eerst werken aan een gedegen visie, voordat je begint met de verdere uitrol van e-health binnen jouw organisatie.
Met behulp van de Stimuleringsregeling E-health Thuis word…
29 nov 2022
Nieuwe campagne ‘Thuis kan het ook’
Het Vliegwiel voor digitale transformatie in de zorg is gestart met een vervolg van de campagne 'Thuis kan het ook'. De campagne laat mensen de mogelijkheden en voordelen zien van digitale zorg én stimuleert hen om ernaar te vragen bij hun zorgverlener. Zo biedt al meer dan 65% van de Nederlandse ziekenhuizen telebegeleiding aan en ruim 99% beeldbellen. De nieuwe website thuiskanhetook.nl geeft patiënten voorlichting over digitale zorg én biedt zorginstellingen een toolkit met materialen waarme…
24 nov 2022
Innovatiecafé: kennis delen, nieuwe techniek en onverwachte afslagen
In samenwerking met Zorginnovatie.nl organiseerde Zorg voor innoveren op 3 november 2022 een ‘live’ innovatiecafé. Het thema van deze bijeenkomst: preventie en innovatie in de langdurige zorg. Preventie draagt bij aan het voorkomen of ernstiger worden van ziekten en een betere kwaliteit van leven. Daarnaast draagt het bij aan het toegankelijk houden van zorg en sluit het aan bij de behoefte van de patiënt. Het tekort aan zorgpersoneel vraagt om aanpassingen in inhoud, organisatie en financierin…
23 nov 2022
Financiële Wegwijzer voor AI in Gezondheid en Zorg
De Nederlandse AI Coalitie (NL AIC), het Kenniscentrum Digitale Zorg van Zorgverzekeraars Nederland, Zorg voor Innoveren en het ministerie van VWS werken samen om innovatoren te ondersteunen die met passende inzet van AI de zorg willen helpen verbeteren. Het eerste concrete product van deze samenwerking is de Financiële wegwijzer AI Gezondheid en Zorg . 
Deze wegwijzer geeft een overzicht van een aantal subsidies en regelingen die voor zorginnovatoren relevant kunnen zijn om de ontwikkeling van…
15 nov 2022
Schrijf je nu in voor de Nationale Zorginnovatieprijs 2023!
Heb jij een innovatief zorgproduct ontwikkeld dat al succesvol is getest en geïmplementeerd bij de eindgebruiker? En wil je jouw markt vergroten of het product verder verbeteren? Schrijf je dan nu in voor de achtste editie van de Nationale Zorginnovatieprijs 2023! Deelnemers maken kans op de vakjuryprijs ter waarde van €10.000,- of de publieksprijs van €5000,-! Daarnaast krijgen de winnaars professionele begeleiding bij de verdere ontwikkeling van de innovatie én toegang tot het waardevolle net…
14 nov 2022
‘Het hele zorgsysteem heeft wat te leren’
Niet iemands ziekte maar hun welbevinden centraal stellen. Die benadering wint snel terrein binnen het Nederlandse zorgsysteem. Een verandering van focus is nodig in de langdurige zorg. Van het behandelen van ziekte naar hoe de kwaliteit van leven wordt ervaren en het voorkomen van ziekte. Dat vraagt een aantal broodnodige veranderingen in het hele systeem in de langdurige zorg. Twee medewerkers van zorgorganisatie Laurens, domein Thuiszorg, vertellen over hun ervaringen met innovatie en preven…
10 nov 2022
Uitdagingen en succesfactoren bij de inzet van digicoaches binnen zorgorganisaties
Slimme zorginnovaties kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de kwaliteit van leven en zorg én om de juiste zorg op de juiste plek te organiseren. De digitale vaardigheden van de zorgprofessional zijn hierbij een belangrijk aandachtspunt. Goede digitale vaardigheden zijn immers noodzakelijk voor een succesvolle implementatie van digitale toepassingen. Q-Consult Zorg deed daarom onderzoek naar de uitdagingen en succesfactoren bij de inzet van digicoaches binnen zorgorganisaties. De resultat…
8 nov 2022
Podcast: zorgvernieuwers en de nieuwe focus op gezondheid
Aflevering drie van Zorg voor innoveren - de podcast is online! Dit keer is de focus op gezondheid in plaats van ziekte het thema. De overheid heeft zich ten doel gesteld dat in 2040 alle Nederlanders tenminste vijf jaar langer in goede gezondheid leven. Daarnaast moet de ziektelast door een ongezonde leefstijl en leefomgeving met 30% zijn afgenomen; een nieuwe nadruk op welzijn in plaats van ziek-zijn. Maar wat betekent dit voor zorgvernieuwers? Beluister de antwoorden in deze aflevering! Lekk…
7 nov 2022
NZa geeft visie op de stand van de zorg
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft onlangs de nieuwe jaarlijkse Stand van de zorg gepubliceerd. Hierin stelt de NZa dat de zorg een kritisch punt heeft bereikt. In dit digitale magazine analyseert de NZa de huidige problematiek én de mogelijkheden die zij zien om de zorg ook in de toekomst toegankelijk en betaalbaar te houden. 
Door de toenemende zorgvraag en de krapte op de arbeidsmarkt staat het zorgstelsel onder druk. De NZa geeft aan dat passende zorg noodzakelijk is om in de toekoms…
1 nov 2022
Apps ondersteunen gezonde leefstijl voor mensen met diabetes type 2
Voor mensen met diabetes type 2 wordt een persoonlijke leefstijlaanpak geadviseerd om de negatieve gevolgen van deze aandoening te beperken. Die aanpak bestaat onder andere uit adviezen over voeding en bewegen, begeleiding bij gedragsverandering en afbouwen van medicatie. De uitdaging is die nieuwe leefstijl vol te houden als de ondersteuning van een begeleider stopt. TNO deed onderzoek naar hoe apps helpen bij het volhouden van gezond gedrag, gefinancierd door het Diabetes Fonds. De resultaten…
25 okt 2022
Update Wegwijzer bekostiging digitale zorg
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft de Wegwijzer bekostiging digitale zorg geactualiseerd. De wegwijzer helpt zorgaanbieders de weg te vinden in de bekostiging van digitale zorg. In deze update staan de verruimingen die ingaan per 2023 én worden andere interessante ontwikkelingen toegelicht.
Digitale zorg wordt steeds vaker ingezet. Steeds meer zorgaanbieders hebben dan ook structurele ervaring met het aanbieden van digitale zorg. In de wegwijzer staan de mogelijkheden qua bekostiging van…
20 okt 2022
‘Start bij de gemeenschap en ontwikkel sámen een toepassing’
Binnen de Rotterdamse wijk Delfshaven is het wijkbedrijf De Middellander één van de trekkers van een netwerk van bewonersinitiatieven. Dat netwerk vormt de basis van een sociale gezondheidsinfrastructuur. Een nieuwe app ‘de VraagBaak’ moest die faciliteren en ondersteunen. Als projectleider stapte Tom van Geest pas een paar jaar na de start van de ontwikkeling van de app in. Samen met een coach die De Middellander via de regeling Implementatie- en opschalingscoaching had ingehuurd, ontdekte Tom…
18 okt 2022
Uitnodiging dialoogsessie over digitale zorg en innovatie
Op donderdag 10 november a.s. organiseert de ZorgZandbak de ‘digitale zorg en innovatiedialoog’ in Diemen. De vraag die hierbij centraal staat: hoe kan digitale zorg onderdeel worden van het geheel van passende zorg. En hoe zet je technologie daarbij in? Heb jij ervaring op het gebied van anders organiseren van zorg? Als zorgprofessional of zorginnovator ben je van harte uitgenodigd om deze te delen. 
De Zorgzandbak heeft in twee eerdere dialogen met innovators aanknopingspunten opgehaald. In d…
13 okt 2022
Innoveren in de zorg: ‘het is een kwestie van niet opgeven’
Een innovatieproces is soms een kwestie van een lange adem hebben, zeker in de zorg. Daar kan Jørgen Nielsen over meepraten. Hij is samen met Dr. Wies van den Bosch medeoprichter van het Nederlands Behandelcentrum Dialectische Gedragstherapie (NB DGT). Dit is een nieuw behandelcentrum voor mensen met ernstige problematiek rond emotie- en spanningsregulatie. Afgelopen april zijn zij gestart. Met de voucherregeling Implementatie- en opschalingscoaching hebben zij een coach ingeschakeld die hen he…
12 okt 2022
Terugblik op succesvol matchingevent 28 september
Ons eerste matchingevent in samenwerking met Zorginnovatie.nl is een feit. We zijn blij met de positieve reacties van de deelnemers en kijken terug op een geslaagde bijeenkomst. Dagvoorzitter Suzanne Verheijden trapte de middag af met een presentatie over digitaal leiderschap. Vervolgens gingen de ronde tafels van start. De verschillende rondetafelgesprekken bleken voor zorginnovatoren een goede manier om in kleine groepen met voor hen relevante partijen in gesprek te gaan. Uiteraard was er ook…
11 okt 2022
"Dankzij e-health maakten we al 23 FTE aan zorgpersoneel vrij"
Zorgorganisatie Carinova startte drie jaar geleden met het opschalen van beeldzorg, met behulp van subsidie uit de Stimuleringsregeling E-health Thuis (SET). En dat was een groot succes: inmiddels is de inzet van e-health geen innovatie meer, maar gewoon een manier van werken. Wencke Eijkelkamp en Paul Haarman vertellen hier meer over. 
Wencke: “Ik ben manager innovatie en transformatie van zorg bij Carinova. Carinova is een organisatie gericht op de ouderenzorg. ‘Nieuw denken, nieuw doen’ staa…
4 okt 2022
‘De menselijke maat moet centraal staan’
Karen van Ruiten heeft een heldere kijk op wat een hot topic aan het worden is: passende zorg. Haar overtuiging is dat er vooral meer ruimte moet komen om zaken anders te gaan aanpakken. En daarbij de menselijke maat terug te vinden, want wat passende zorg is, verschilt voor iedereen, zo vertelde Karen aan Zorg voor innoveren. Karen van Ruiten is directeur van zowel Positieve Gezondheid als Alles is gezondheid. Daarnaast is ze commissievoorzitter van het programma Citizen Science voor Gezondhei…
22 sep 2022
Meld je aan voor het Innovatiecafé preventie en innovatie in langdurige zorg!
Op donderdag 3 november van 15.00 - 18.00 uur vindt het volgende gratis Innovatiecafé in samenwerking met Zorginnovatie.nl plaats! Ditmaal met het thema: preventie en innovatie in de langdurige zorg. De zorgvraag groeit en verandert. Nederlanders worden ouder, we willen langer thuis blijven wonen én we willen zorg die aansluit bij onze wensen. Maar ook het aanbod van zorg verandert. Het tekort aan personeel vraagt om oplossingen. Hoe kunnen preventie en innovatie hier een bijdrage aan leveren? …
20 sep 2022
Meld je nu aan voor het IMDI Congres over veelbelovende innovaties!
Op donderdagmiddag 6 oktober 2022 om 13.00 uur vindt het jaarlijkse IMDI Congres plaats in het Bartholomeus Gasthuis te Utrecht. Dit congres staat in het teken van veelbelovende innovaties voor een betere arbeidsmarkt in de zorg. Kortom: bemensbare zorg. Binnen dit thema komen er verschillende pitches en presentaties aan bod. Laat je inspireren en meld je aan!
Het Innovative Medical Devices Initiative (IMDI) is eind 2010 als nationaal initiatief gestart met als doel technologie voor duurzame ge…
16 sep 2022
Deadline Implementatie- en opschalingscoaching ronde 8 verschoven naar 26 september!
Goed nieuws: de deadline van Implementatie- en opschalingscoaching ronde 8 is verschoven van maandag 19 september naar maandag 26 september. In deze ronde is nog budget beschikbaar. We moedigen in het bijzonder zorgorganisaties in de verpleegzorg aansluitend op het programma WOZO aan een aanvraag in te dienen.
Wacht echter niet te lang met het indienen van je aanvraag. De oproep sluit wanneer het volledige budget is aangevraagd. We werken volgens het principe ‘wie het eerst komt, het eerst maal…
14 sep 2022
Meld je aan voor het Mobile Healthcare congres en ontmoet onze experts
Op maandag 3 oktober 2022 staan wij (Zorg voor innoveren) en de Stimuleringsregeling E-health Thuis en op het Mobile Healthcare congres in Jaarbeurs Utrecht. Ga in gesprek met onze experts of bezoek de interessante sessie van fysiotherapiepraktijk van Delden. Zij kregen subsidie van ons en vertellen over hun e-health traject, waarbij zij Virtual Reality inzetten.
Het jaar om te versnellen in digitale zorgtransformatie! De zorg moet zich voorbereiden op grote veranderingen. Dat vraagt om samenwe…
13 sep 2022
Handige factsheet over Medical Device Regulation
Sinds 26 mei 2021 is de Medical Device Regulation (MDR) van toepassing. Deze Europese verordening is bedoeld om de veiligheid van medische hulpmiddelen te kunnen waarborgen. Maar wat betekent de MDR voor zorgaanbieders en zorgverleners? Je leest hier meer over in de factsheet en handreiking van Vilans.
De MDR heeft gevolgen voor verschillende partijen; fabrikanten, importeurs en distributeurs, zorginstellingen, zorgverleners en (indirect) ook voor patiënten. In opdracht van het ministerie van V…
8 sep 2022
Overzicht activiteiten voor start-ups en MKB'ers in de zorg
Start-ups en MKB'ers zijn essentieel voor het realiseren van de ambitieuze doelstellingen van het missiegedreven topsectoren- en innovatiebeleid van de Nederlandse overheid. Health~Holland en partners bieden een breed scala aan activiteiten om ondernemers in de Life Sciences & Health sector te ondersteunen. In dit handige nieuwe overzicht vind je activiteiten die voor jou interessant zijn.
In het nieuwe overzicht van Health~Holland kun je kiezen uit vier sectoren: biotech, healthcare, medtech e…
1 sep 2022
Wat zijn de succesfactoren van digitaal leiderschap in de VVT?
Hoe kan een leidinggevende de verbindende factor zijn bij de verschillende processen rondom zorgtechnologie en digitalisering? In opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport deed Buro StrakZ onderzoek naar de rol van de leidinggevende bij digitalisering in de Verpleging, Verzorging en Thuiszorg (VVT). De resultaten van het onderzoek zijn vorig maand verschenen in het rapport 'De succesfactoren van digitaal leiderschap in de VVT'. 
De toenemende inzet van technologie in de …
31 aug 2022
Extra budget beschikbaar voor de Implementatie- en opschalingscoaching ronde 8!
Op maandag 22 augustus is alweer de achtste ronde van onze succesvolle subsidieregeling Implementatie- en opschalingscoaching geopend. En we hebben goed nieuws: het maximale budget dat beschikbaar is voor deze ronde wordt opgehoogd met €500.000. Dat betekent dat er in totaal €1.250.000 beschikbaar is!
We moedigen verpleegzorgorganisaties aansluitend op het programma WOZO (Wonen, Ondersteuning en Zorg voor Ouderen) aan om een aanvraag in te dienen. Ook voor andere aanvragers die niet onder dit p…
30 aug 2022
Ziekenhuisinnovatie in 12 open deuren
Innoveren in de zorg, daar komt nogal wat bij kijken. De Nederlandse gezondheidszorg staat met een toenemende zorgvraag en afname aan arbeidscapaciteit voor grote uitdagingen. Innovaties worden steeds vaker ingezet om de zorg efficiënter en daarmee toekomstbestendiger te maken. Maar we zijn er nog niet! Innov(r)aag heeft daarom het rapport “Ziekenhuisinnovatie in 12 open deuren” opgesteld. Hierin worden ervaringen uit de praktijk gedeeld over hoe je kunt innoveren in de zorg. Doe er je voordeel…
25 aug 2022
ACM conceptleidraad verduidelijkt de mededingingsregels voor zorg-ICT-markten
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft onlangs de conceptleidraad ‘Goedwerkende markten voor zorg-ICT’ gepubliceerd ter consultatie. De leidraad geeft duidelijkheid over de mededingingsregels voor zorg-ICT-markten en omschrijft welk gedrag de goede werking van zorg-ICT-markten kan belemmeren. Dit najaar maakt de ACM de leidraad definitief.
Goedwerkende zorg-ICT-markten zijn belangrijk om de kwaliteit, betaalbaarheid en toegankelijkheid van de zorg te kunnen garanderen. Denk hierbij aan een…
23 aug 2022
Hoe Laurens Thuiszorg een nieuwe automatische medicijndispenser implementeerde
Geen zorgprofessional die de cliënt een pil aanbiedt, maar een automatisch systeem. Dat klinkt misschien afstandelijk maar toch geeft het veel gebruikers een gevoel van vrijheid en regie over het eigen leven. 
Zorgorganisatie Laurens biedt thuiszorg, revalidatie, verpleeghuiszorg en zorg in de laatste levensfase. Onno Keinhorst werkt als niveau 4 kwaliteitsverpleegkundige en innovatiecoach bij Laurens in Rotterdam. Onno vertelt over de implementatie van een nieuwe medicijndispenser binnen het d…
22 aug 2022
Implementatie- en opschalingscoaching ronde 8 geopend, dien nu in!
Na alweer zeven succesvolle rondes van de regeling voor Implementatie- en opschalingscoaching, is  vandaag op 22 augustus 2022 om 14.00 uur de achtste ronde geopend. Het doel van de regeling is hetzelfde gebleven: een bijdrage leveren aan het beter, sneller en duurzamer implementeren en opschalen van goede zorginnovaties. Kan deze regeling jouw organisatie verder helpen? Dien dan nu een aanvraag in! Deze ronde is gesloten. Indienen is niet meer mogelijk.
Met de subsidie kan een externe implemen…
12 aug 2022
Online spreekuur subsidieoproepen passende zorg
Eind juni heeft ZonMw twee subsidierondes 'implementatie passende zorg' geopend. Op dinsdag 30 augustus is er een online gelegenheid om jouw prangende vragen omtrent deze subsidierondes te stellen.
Binnen de subsidieoproep 'Implementatie van kennis en interventies voor passende zorg in de praktijk' kunnen uitgewerkte aanvragen worden ingediend gericht op het verder brengen van opbrengsten en bijvangsten van afgeronde ZonMw-projecten uit de vier programma’s Goed Gebruik Geneesmiddelen (GGG), Doe…
11 aug 2022
Zorgorganisatie Activite schaalde e-health op: ‘Maak gebruik van je interne ambassadeurs’
In 2019 startte zorgorganisatie Activite met subsidie uit de regeling Stimuleringsregeling E-health Thuis (SET). De organisatie gebruikte de subsidie voor het opschalen van een tweetal innovaties: een medicijndispenser en een app voor elektronische toedieningsregistratie en controle van medicatie. Activite-collega’s Maaike den Heijer (Projectleider Innovatie & Zorgbeleid) en Mark Scholten (Programmamanager Innovatie met E-health) vertellen over de resultaten en geleerde lessen. 
Na drie jaar ei…
9 aug 2022
Handig overzicht over bekostiging innovatie en preventie in de langdurige zorg
Hoe bekostig je innovatie en preventie in langdurige zorg? Met de interactieve ‘Wegwijzer Innovatie en preventie in de langdurige zorg’ geeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) een overzicht van de mogelijkheden. Zo maken zij inzichtelijk op welke manier je preventie en innovatie kunt bekostigen. 
Afspraken binnen de bekostiging zijn belangrijk om innovatieve en preventieve initiatieven duurzaam te implementeren en op te schalen. De ‘Wegwijzer innovatie en preventie in de langdurige zorg’ is e…
8 aug 2022
Derde ronde subsidieregeling Ondersteuning Wijkverpleging (SOW)
Werk je bij een zorginstelling die wijkverpleging verleent volgens de Zorgverzekeringswet? En wil je bijdragen aan meer tijd voor zorg, betere zorg en meer werkplezier in de wijkverpleging? Dan is de Subsidieregeling Ondersteuning Wijkverpleging misschien iets voor jouw zorginstelling. De derde ronde van deze regeling is nu geopend. Je kunt je aanvraag bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) indienen tot 12 september 2022. 
De Subsidieregeling Ondersteuning Wijkverpleging (SOW) geef…
4 aug 2022
Meld je aan voor het matchingevent voor zorginnovatoren!
Als zorginnovator kan het soms lastig zijn om in contact te komen met de juiste partijen. Om jou een duwtje in de goede richting te geven organiseren Zorg voor innoveren en Zorginnovatie.nl hét matchingevent voor zorginnovatoren. Wil je meer weten over het verkrijgen van financiering voor jouw innovatie? Ben je op zoek naar tips over implementatie? Of wil je graag in contact komen met zorgorganisaties? Meld je dan nu aan! Let op: aanmelden is niet meer mogelijk.  Je kunt je nog wel inschrijven,…
2 aug 2022
Nieuwe ronde subsidieregeling Veelbelovende zorg
De subsidieregeling Veelbelovende zorg is weer opengesteld. Je kunt je projectidee indienen. Het doel van deze regeling is ervoor zorgen dat patiënten versneld toegang krijgen tot veelbelovende zorg via de basisverzekering. Het Zorginstituut Nederland voert deze regeling uit in samenwerking met ZonMw. De deadline voor het indienen van een projectidee is 20 september 2022 voor 14.00 uur. 
In Nederland wordt zorg alleen vergoed vanuit het basispakket als die tenminste even effectief is als de sta…
1 aug 2022
IMDI Congres over veelbelovende innovaties: save the date!
Op donderdagmiddag 6 oktober 2022 vindt het jaarlijkse IMDI Congres plaats in het Bartholomeus Gasthuis te Utrecht. We nodigen je alvast van harte uit. Eind augustus zal het volledige programma en het aanmeldformulier online komen. Mis het niet en noteer alvast 6 oktober in de agenda!
Personeelstekort is inmiddels in veel sectoren – maar zeker in de zorg - voelbaar. Bij het programma Innovative Medical Devices Initiative (IMDI) worden er nieuwe baanbrekende technologieën ontwikkeld en worden ve…
28 jul 2022
Van pilot naar structurele bekostiging van innovaties
Je hebt als zorgmedewerker of ondernemer een innovatie die de zorg echt gaat verbeteren. Hoe krijg je die op de markt met structurele bekostiging?  Wanneer moet je met welke partijen spreken? Begin je bij de zorginstellingen of juist bij de zorgverzekeraar?
Douwe Jippes, co-founder en managing partner bij Healthy.Capital, noemt Nederland een heel goed land om te innoveren. “Er is veel acceptatie voor digitale innovaties. Maar het is nog steeds hard werken om je product medisch gevalideerd te kr…
26 jul 2022
Actieonderzoek Innovatieve Zorg: 11 nieuwe projecten van start
Om de zorg goed, toegankelijk, betaal- en bemensbaar te houden, investeert ZonMw in het leer- en verbeterpotentieel in zorgorganisaties. 11 actieonderzoeken gaan experimenteren met vernieuwing van zorgprocessen waarin wordt samengewerkt tussen zorgorganisaties. Het gaat om optimaal op de wensen van de patiënt afgestemde zorg, die aansluit bij de capaciteiten van zorgprofessionals en past binnen de kaders van bestuurders, verzekeraars en overheid.
De projecten zijn gefinancierd vanuit het progra…
20 jul 2022
Innovatiecafé passende zorg: hoe kunnen we zorg anders organiseren?
Dat we de zorg anders moeten gaan organiseren kwam meerdere keren naar voren tijdens het Innovatiecafé passende zorg op 30 juni 2022. De bijeenkomst, in samenwerking met Zorginnovatie.nl, vond dit keer plaats is het Bartholomeus Gasthuis in Utrecht. Een prachtige locatie om met elkaar in gesprek te gaan over hoe je als zorginnovator aan de voorwaarden van passende zorg kan voldoen. Welke ervaringen en tips kunnen de sprekers met ons delen?  
Dagvoorzitter Harm Lieverdink - Manager Zorgbrede Reg…
18 jul 2022
De Stimuleringsregeling E-health Thuis (SET) is heropend: dien je aanvraag in
Wil jij stappen zetten met e-health binnen jouw zorgorganisatie? Goed nieuws: de Stimuleringsregeling E-health Thuis (SET) is heropend. Eind 2021 sloot de regeling, maar gezien het grote succes ervan heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport opnieuw geld vrijgemaakt. Dit betekent dat je een aanvraag kunt indienen tot en met 31 december 2022.
Het doel van de Stimuleringsregeling E-health Thuis (SET) is het realiseren van meer gebruikers, structurele inbedding en duurzame bekosti…
13 jul 2022
Training tot digicoach: het tweede intervisiemoment
Slimme zorginnovaties, zoals e-health, maken het mogelijk de juiste zorg op de juiste plek te leveren en de kwaliteit van leven te verhogen. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft dan ook de ambitie om zorginnovaties breed en snel binnen de Nederlandse zorg te implementeren. Een belangrijke randvoorwaarde hiervoor is de digitale vaardigheden van de gebruiker: de zorgprofessional. Zorg voor innoveren heeft daarom drie keer een subsidieregeling gehad zodat zorg- en welzi…
11 jul 2022
Nieuwe subsidieronde Implementatie- en opschalingscoaching opent maandag 22 augustus: bereid je voor!
Maandag 22 augustus om 14.00 uur opent de achtste ronde van de subsidieregeling Implementatie- en opschalingscoaching. Met deze regeling kun je coaching aanvragen voor een implementatie- of opschalingsvraagstuk. Wij geven je alvast wat tips zodat je je aanvraag goed en volledig kunt indienen. De vorige rondes bleken erg populair en het beschikbare budget was snel uitgeput.
Om de hoge kwaliteit van ons zorgsysteem ook op de lange termijn te borgen, is het nodig de zorg slimmer te organiseren. Zo…
7 jul 2022
Systeem voor waardebepaling van digitale zorg helpt beslissen over bekostiging
Het project Waardegedreven eHealth wil de meerwaarde van digitale zorg inzichtelijk maken. ZonMw financierde dit onderzoek, dat een initiatief is van zorgverzekeraar CZ, Erasmus Universiteit Rotterdam, Gemeente Breda, Tilburg University en Vilans. Henk Herman Nap werkt als themacoördinator Digitale Zorg bij Vilans en licht de doelstellingen en huidige stand van het onderzoek toe.
“In een onderzoek de concrete meerwaarde van digitale zorg vaststellen. Het is belangrijk om te bepalen waar de waar…
5 jul 2022
Subsidie voor implementatie van kennis en innovaties gericht op passende zorg
Om de hoge kwaliteit van ons zorgsysteem ook op de lange termijn te borgen, is het nodig de zorg slimmer te organiseren. ZonMw wil kennis hierover verder brengen om de zorg te verbeteren naar passende zorg. Implementatiespecialisten Sarah Slaghuis en Gerjanne Vianen vertellen over 2 nieuwe rondes waarin subsidie beschikbaar is voor de implementatie van kennis en innovaties uit diverse lopende programma’s van ZonMw. Deadlines van deze rondes zijn 13 september respectievelijk 4 oktober 2022. 
In …
29 jun 2022
Raad voor Volksgezondheid & Samenleving: innovatiebeleid is aan herziening toe
Hoe zorgen we er in Nederland voor dat innovaties in de zorg bijdragen aan maatschappelijke opgaven? En wat is daarvoor nodig? Op maandag 27 juni heeft de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving (RVS) het advies ‘De kunst van het innoveren’ gepubliceerd. De RVS stelt dat er veel innovatiekracht is in Nederland, maar dat de resultaten vaak nog tegenvallen. Waar ligt dit aan? Wat hebben zorgprofessionals en burgers nodig? De RVS heeft aandacht voor die vragen en komt met adviezen.
De zorgsector s…
21 jun 2022
Kwaliteit van leven: hoe meet je dat?
Passende zorg kan bijdragen aan verbetering van functioneren, gezondheid en kwaliteit van leven. Maar hoe waarderen mensen de zorg die zij krijgen? En hoe meet je dat? Mijnkwaliteitvanleven.nl, een initiatief van Patiëntenfederatie Nederland, geeft meer inzicht waar goede zorg om draait. 
Wat goede zorg is verschilt per persoon. Maar hoe kom je er dan achter wat die verschillen zijn? De vragenlijsten van Mijnkwaliteitvanleven.nl kunnen hierbij helpen. Deelnemers die zich via de website aanmelde…
14 jun 2022
Training tot digicoach: het eerste intervisiemoment
Slimme zorginnovaties, zoals e-health, maken het mogelijk de juiste zorg op de juiste plek te leveren en de kwaliteit van leven te verhogen. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft dan ook de ambitie om zorginnovaties breed en snel binnen de Nederlandse zorg te implementeren. Een belangrijke randvoorwaarde hiervoor is de digitale vaardigheden van de gebruiker: de zorgprofessional. Zorg voor innoveren heeft daarom drie keer een subsidieregeling gehad zodat zorg- en welzi…
9 jun 2022
Bezoek de tweede Health CatchUP: de eindgebruiker centraal bij innovatie
Op donderdag 16 juni organiseert Dutch Health Hub samen met BeBright de tweede Health CatchUP in Jaarbeurs Utrecht. Dit keer met het thema: ‘Bij innovatie staat de eindgebruiker centraal’. Wil jij je ook laten inspireren hoe je de eindgebruiker centraal zet? Meld je dan snel aan!
In een reeks van vier Health CatchUP’s krijgen opkomende én bestaande partijen de mogelijkheid om innovatieve concepten te demonstreren en kennis met elkaar te delen. Met als doel: het innovatievermogen van de zorg te …
7 jun 2022
Bekijk het digitale magazine ‘Slimme technologie voor senioren: op reis van idee naar oplossing’
ZonMw heeft een digitaal magazine gelanceerd waarin vijf zorginnovatoren hun ervaringen, geleerde lessen en valkuilen delen bij de ontwikkeling van digitale oplossingen voor senioren. Deze innovatoren werken mee aan het internationale programma Active & Assisted Living (AAL). Ben je benieuwd welke inzichten zij tijdens hun innovatiereis hebben opgedaan? Laat je inspireren en bekijk het digitale magazine. 
Een goede kwaliteit van leven behouden, ook met eventuele geestelijke of lichamelijke bepe…
2 jun 2022
Gupta: kennisgebrek bestuurders blokkeert opmars tech in de zorg
Het tekort aan personeel in de zorg is op te lossen door implementatie van eenvoudige technologie. Dat zegt Gupta Strategists na uitgebreid onderzoek. Grootste probleem zijn de bestuurders in de zorg. Zij missen het gevoel van urgentie en vooral: kennis van technologie.
De werkdruk bij medewerkers dringt beperkt door bij zorgbestuurders, schrijft Gupta in Uitweg uit de schaarste:
“De urgentie op de werkvloer vertaalt zich niet in veranderkracht op zorgorganisatieniveau. Voor het management en h…
31 mei 2022
‘We hebben niet meer zorg, maar minder patiënten en cliënten nodig’
Al haar hele carrière in de zorg is Conny Helder bezig met technologische innovatie. Met name buiten haar eigen vakgebied kijkt ze naar ontwikkelingen die het leven van zorgmedewerkers en cliënten verbeteren en vergemakkelijken. Ook in haar ambt als minister van Langdurige Zorg en Sport ziet zij innoveren als voorwaarde voor het behouden van kwalitatief goede zorg. In een interview dat onlangs is verschenen in ICT&Health vertelde zij hier meer over. 
“Het gaat er nu vooral om dat we de beschikb…
25 mei 2022
Meld je aan voor het Innovatiecafé passende zorg!
Op donderdag 30 juni van 15.00 – 18.00 uur vindt het volgende gratis Innovatiecafé in samenwerking met Zorginnovatie.nl plaats! Ditmaal met het thema: passende zorg. Passende zorg is een begrip dat de afgelopen jaren in de (digitale) gangen en overleggen van beleidsafdelingen van de NZa, het Zorginstituut Nederland en het Ministerie van VWS werd gehoord. Er volgde een actieplan: ‘Samenwerken aan passende zorg, de toekomst is nu’. Hierin werden randvoorwaarden geschetst om te komen tot een actie…
24 mei 2022
Training tot digicoach: de tweede trainingsdag
Slimme zorginnovaties, zoals e-health, maken het mogelijk de juiste zorg op de juiste plek te leveren en de kwaliteit van leven te verhogen. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft dan ook de ambitie om zorginnovaties breed en snel binnen de Nederlandse zorg te implementeren. Een belangrijke randvoorwaarde hiervoor is de digitale vaardigheden van de gebruiker: de zorgprofessional. Zorg voor innoveren heeft daarom drie keer een subsidieregeling gehad zodat zorg- en welzi…
17 mei 2022
Passende zorg is sleutel om zorg bemensbaar te houden
Om ook de zorg van morgen te kunnen betalen, moeten we nu iets veranderen. Door de dubbele vergrijzing en de stijgende zorgvraag dreigen zorgkosten onbeheersbaar te worden. Om daarin verandering te brengen, werkt Zorginstutuut Nederland aan een kader Passende zorg. Hierin staat waaraan passende zorg in de praktijk moet voldoen.
Passende zorg is een manier van samenwerken die ervoor zorgt dat iedereen ook in de toekomst goede zorg kan krijgen. Dat is zorg die effect heeft waarbij patiënt en zorg…
11 mei 2022
Meld je aan voor het Data Driven Healthcare netwerkcongres op 25 mei!
Het netwerkcongres over digitale gegevensuitwisseling in de zorg vindt dit jaar plaats op woensdag 25 mei in Jaarbeurs Utrecht. Zorg voor innoveren staat op dit congres voor je klaar om al je vragen te beantwoorden over zorginnovatie, implementatie en opschaling of bijvoorbeeld wet-en regelgeving. Zien we je daar? Meld je dan nu aan!
Tijdens het congres op 25 mei komen thema’s als elektronische gegevensuitwisseling in de zorg, gepersonaliseerde zorgpaden en netwerkzorg uitgebreid aan bod. Via i…
9 mei 2022
Training tot digicoach: de eerste trainingsdag
Slimme zorginnovaties, zoals e-health, maken het mogelijk de juiste zorg op de juiste plek te leveren en de kwaliteit van leven te verhogen. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft dan ook de ambitie om zorginnovaties breed en snel binnen de Nederlandse zorg te implementeren. Een belangrijke randvoorwaarde hiervoor is de digitale vaardigheden van de gebruiker: de zorgprofessional. Zorg voor innoveren heeft daarom drie keer een subsidieregeling gehad zodat zorg- en welzi…
4 mei 2022
Podcast: wat betekent 'passende zorg' voor zorgvernieuwers?
De tweede aflevering van Zorg voor innoveren - de podcast is nu te beluisteren! In deze aflevering gaan we dieper in op het thema 'passende zorg', een begrip dat de afgelopen jaren in de (digitale) gangen en overleggen van beleidsafdelingen van de NZa, het Zorginstituut Nederland en het Ministerie van VWS werd gehoord. Wat betekent dit thema voor zorgvernieuwers? Vind het antwoord in deze aflevering! Ideaal tijdens een fietstocht naar je werk of op het strand.
In deze aflevering aan het woord: …
2 mei 2022
Innovatiecafé bemensbare zorg: robots, preventie en samenwerken
Kennisuitwisseling, robotisering en omarmen van andere innovaties, om de zorg betaalbaar te houden. Zodat er voldoende mensen zijn om die zorg te bieden. Dat waren de kernthema’s van het innovatiecafé op 21 april in Utrecht, dat voor het eerst sinds de coronabeperkingen weer ‘live’ kon plaatsvinden. Zo’n 70 deelnemers volgden in Bar Beton Utrecht Rijnsweerd een serie presentaties en namen deel aan een levendige discussie.
Voor het door Zorg voor innoveren en Zorginnovatie.nl georganiseerde even…
26 apr 2022
Checklist voor succesvolle implementatie
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft een checklist voor succesvolle implementatie gecreëerd. Deze handige tool helpt zorgprofessionals en zorgondernemers om succes- en faalfactoren voor implementatie van een innovatie te evalueren. 
De ontwikkelingen rond innovaties in de zorg gaan razendsnel. Deze innovaties bieden kansen voor  een betere organisatie en kwaliteit van zorg. Maar het is soms ingewikkeld om de meerwaarde van een innovatie ten opzichte van de huidige zorg…
26 apr 2022
Zevende ronde Implementatie- en opschalingscoaching wegens succes gesloten
Het maximale aantal te honoreren aanvragen is bereikt in de zevende ronde van de Implementatie- en opschalingscoaching van Zorg voor innoveren. De regeling, die op 4 april open ging, is daardoor voortijdig gesloten. Het is niet meer mogelijk om een aanvraag in te dienen.
ZonMw is nu druk bezig met het beoordelen van de ontvangen aanvragen. Uiterlijk 30 juni ontvang  je een bericht over je subsidieaanvraag. 
Naast de Implementatie- en opschalingscoaching biedt Zorg voor innoveren nog meer onders…
26 apr 2022
‘Er zijn meer meedenkers beschikbaar dan zorgprofessionals nu benutten’
In 2016 lanceerde schrijfster Anke Siegers haar pleidooi voor een transformatie in het sociaal domein met de publicatie van haar boek De nieuwe route. Dat gaat over anders denken en organiseren; mét mensen plannen maken in plaats van het voor ze te doen. Hoe kijkt Anke vanuit die visie naar het probleem van het bemensbaar houden van de zorg? Aan Zorg voor innoveren vertelde ze wat die kanteling in denken en doen zou moeten betekenen.
“Bemensbaarheid is een probleem in de uitvoering van zorg, ma…
20 apr 2022
Bezoek ons bij de ICT&health openingsmanifestatie op 9 mei!
Ben jij geïnteresseerd in slimme zorginnovaties, zorgtechnologie én duurzame samenwerkingen? Kom dan naar de ICT&health Openingsmanifestatie en bezoek de stand waar wij namens ZonMw samen met het programma Stimuleringsregeling E-health Thuis (SET) de hele dag te vinden zijn. Hier kun je terecht met al je vragen over zorginnovatie en digitale zorg. Daarnaast verzorgen Félicie van Vree van Basalt en Pim Ketelaar van VitaValley een sessie over geleerde lessen uit drie jaar SET. 
Sessie geleerde le…
19 apr 2022
Zijn patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden voldoende in beeld?
Een manier om de zorg bemensbaar te houden is om meer digitale hulpmiddelen in te zetten. Een patiënt kan bijvoorbeeld beeldbellen met de arts. Maar als je onvoldoende digitale vaardigheden hebt of minder goed kunt lezen, krijgen die voordelen geen kans. De groep Nederlanders met beperkte gezondheidsvaardigheden wordt te vaak vergeten, vinden twee medewerkers van expertisecentrum Pharos. Maar ook aan de kant van de zorgverlener kunnen de uitlegvaardigheden beter, vinden ze.
Het landelijk expert…
14 apr 2022
VindiQu: “Een start-up met sociale impact binnen het zorgdomein”
Sinds 2020 organiseert Zorg voor innoveren de succesvolle voucherregeling voor Implementatie- en opschalingscoaching. Met behulp van deze regeling helpen coaches ondernemers concreet op weg bij de implementatie of opschaling van hun innovatie. Kevin Jacobs is één van de aanvragers van deze regeling en is de oprichter van VindiQu. Dit is een organisatie die de mensen met een zorgbehoefte door middel van een digitaal uitje een unieke en interactieve ervaring wil geven. Wat kan hij vertellen over …
7 apr 2022
Meld je aan voor de bootcamp voor digicoaches van Digivaardig in de zorg
Op donderdag 19 mei organiseert Digivaardig in de zorg een online bootcamp vol met praktische online workshops voor digicoaches. Ben je benieuwd hoe jij je eigen digitale vaardigheden naar een hoger niveau kunt tillen? Lees dan verder!
Er worden 14 verschillende gratis workshops aangeboden om je kennis en vaardigheden te verbeteren op onderwerpen als Teams, Outlook, Virtual Reality, AI, gamification, informatieveiligheid, Excel, LinkedIn en vormgeven in Canva.
Kijk voor meer informatie over het…
6 apr 2022
Aanvragen Implementatie- en opschalingscoaching stromen binnen
Sinds de opening van de zevende ronde Implementatie- en opschalingscoaching op 4 april 2022 gaat het hard met de aanvragen. Inmiddels zijn al meer dan de helft van de te honoreren aanvragen binnen. Is deze regeling iets voor jouw organisatie? Wacht niet meer te lang met aanvragen!
Uit de hoeveelheid aanvragen die bij Zorg voor innoveren binnen komen, blijkt dat de regeling erg populair is. In deze ronde worden 75 vouchers verstrekt. Belangrijk is dat bij deze regeling beoordeling plaats vindt v…
4 apr 2022
Implementatie- en opschalingscoaching ronde 7 geopend, dien nu in!
Na zes succesvolle rondes van de regeling voor Implementatie- en opschalingscoaching, opent vandaag op 4 april 2022 de zevende ronde. Het doel van de regeling is hetzelfde gebleven: een bijdrage leveren aan het beter, sneller en duurzamer implementeren en opschalen van goede zorginnovaties. Kan deze regeling jouw organisatie verder helpen? Dien dan nu een aanvraag in!Let op: wegens succes is deze ronde voortijdig gesloten.
Met de subsidie kan een externe implementatie- en opschalingscoach worde…
31 mrt 2022
Meld je aan voor het Innovatiecafé bemensbare zorg!
Op donderdag 21 april van 15.00 – 17.00 uur vindt er eindelijk weer een gratis fysieke editie van het Innovatiecafé in samenwerking met Zorginnovatie.nl plaats! Ditmaal met het thema: bemensbare zorg. Veranderingen zijn nodig om de gezondheidszorg in Nederland betaalbaar en bemensbaar te houden. Hoe kunnen medische technologie en andere zorginnovaties hier een bijdrage aan leveren? Wat is daarvoor nodig? Zien we je 21 april bij Bar Beton Utrecht Rijnsweerd?
Tijdens dit gratis innovatiecafé vert…
29 mrt 2022
Ziekenhuis van de toekomst: er ligt een rol voor zorgvernieuwers
Het traditionele ziekenhuis zoals we dat vandaag kennen, gaat op de schop. Een vast aantal afdelingen met een vast aantal bedden is letterlijk niet meer van deze tijd. Dat betekent het ziekenhuisconcept opnieuw uitvinden en nieuwe dingen uitproberen. Daarvoor zijn ervaringen en ideeën van de werkvloer nodig, maar ook de visie van innovatoren. Dat vindt Hannelore Schouten, managing consultant bij organisatieadviesbureau Berenschot. Ze houdt zich bezig met hoe het ziekenhuis anders en vooral ook …
23 mrt 2022
3 jaar Stimuleringsregeling E-health Thuis: een terugblik
Eind 2021 sloot de Stimuleringsregeling E-health Thuis voor nieuwe aanvragers. Zorgorganisatie Basalt was de eerste organisatie die vanaf 2019 SET-subsidie ontving. De afgelopen drie jaar hebben zij hard gewerkt aan het opschalen van e-health toepassingen binnen de organisatie.
Inmiddels is e-health al aardig ingebed in het zorgproces en zijn er mooie plannen om het nog verder uit te bouwen. Bekijk in deze video wat de regeling tot nu toe heeft opgeleverd.
22 mrt 2022
Apps in de zorg: nieuw onderzoek en eerste structurele vergoedingen
Apps zijn bezig om binnen de zorg een vaste plek te veroveren. Een grootschalig onderzoek naar vroegtijdige opsporing van ziekten via de Check@Home app is daarvan een goed voorbeeld. Het onderzoek naar het voorkomen van hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en chronische nierschade heeft als doel de ziektelast ten gevolge van die aandoeningen in de toekomst drastisch te verminderen. Daarnaast hebben inmiddels de eerste gezondheidsapps hun weg gevonden naar structurele vergoeding door zorgverzek…
17 mrt 2022
Facilitators helpen personeelstekort in de zorg weg te werken
De Nederlandse zorgsector kampt met een tekort aan personeel. Daarom is het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) het actieprogramma Werken in de zorg begonnen. Onderdeel van die actie is het opzetten van een Facilitators Pool. Die pool helpt zorgorganisaties bij het zoeken van deskundigen die personeelstekorten helpen oplossen. Wat biedt het Actie Leer Netwerk? 
Het Actie Leer Netwerk is onderdeel van het programma Werken in de Zorg en zorgt voor de verbinding met het werkveld…
15 mrt 2022
Bezoek de eerste Health CatchUP op donderdag 24 maart
BeBright en Dutch Health Hub organiseren dit jaar een reeks ‘Health CatchUPs’. In deze serie van vier bijeenkomsten krijgen opkomende én bestaande partijen de gelegenheid om innovatieve concepten te demonstreren en kennis met elkaar te delen. Met als doel: het innovatievermogen van de zorg vergroten. Op 24 maart vindt de eerste Health CatchUP plaats. Wil jij je ook laten inspireren om zelf aan de slag te gaan met innovatie? Meld je dan snel aan!
De eerste Health CatchUP vindt plaats op donderda…
8 mrt 2022
Nieuwe subsidieronde Implementatie- en opschalingscoaching opent 4 april: bereid je aanvraag voor!
Op maandag 4 april opent de zevende ronde van de subsidieregeling Implementatie- en opschalingscoaching. Met deze regeling kun je coaching aanvragen voor een implementatie- of opschalingsvraagstuk. Wij geven je alvast wat tips zodat je je aanvraag goed en volledig kunt indienen. De vorige rondes bleken erg populair en het beschikbare budget was snel uitgeput. Bereid je aanvraag daarom goed voor.
Het doel van de regeling is om een bijdrage te leveren aan het beter, sneller en duurzaam implemente…
7 mrt 2022
Wolk heupairbag en monitoring via Woundscout: resultaten Implementatie- en opschalingscoaching
In het voorjaar van 2020 startte Zorg voor innoveren de voucherregeling voor Implementatie- en opschalingscoaches. In zes rondes bood de regeling een subsidie voor een coachingstraject van maximaal vier maanden, waarbij een coach een zorginnovator ondersteunde bij implementatie of opschaling van een bestaande innovatie. Woundscout en de Wolk heupairbag zijn twee projecten die hun voordeel deden met de regeling.
Ingeborg van Velden is adviseur beleid bij Zorggroep Noorderboog: “Wolk is een heupa…
4 mrt 2022
De successen van Zorg voor innoveren in 2021
Ook al zijn er alweer twee maanden van 2022 achter de rug, stilstaan bij successen uit 2021 blijft een feestje. Dat feestje delen we graag met jou. Wij zijn apetrots op de resultaten die we hebben geboekt in 2021.
Dank aan alle inspirerende sprekers tijdens onze innovatiecafés en natuurlijk de (vaste) gasten. Maar ook dank aan alle organisaties met wie we hebben samengewerkt of nog steeds samenwerken, onze trouwe volgers en iedereen die we mochten helpen via onze subsidieregelingen. Geweldig da…
3 mrt 2022
Opleiden in het gebruik van e-health: hoe pak je dat aan?
Leren werken met e-health in de zorg: wat komt daar allemaal bij kijken? Hoe neem je zorgpersoneel én cliënten mee? En hoe zorg je ervoor dat men gemotiveerd blijft? Over deze vraagstukken gaan we in gesprek met innovatiemanager Merlijne Sonneveld en programmamanager Nils van de Reijt.
M: “Ik ben Merlijne Sonneveld, manager innovatie bij Amaris en de helpdesk digitale zorg.”
N: “Ik ben Nils van de Reijt, programmamanager bij Tante Louise in Bergen op Zoom en omstreken. Daarnaast ben ik programm…
24 feb 2022
Afsluiting Slimme Zorg Estafette: bezoek onze implementatiesessie
Tijdens de Slimme Zorg Estafette staan innovatie in de zorg, welzijn en preventie centraal. Met als doel om van elkaar te leren en elkaar te inspireren. Op donderdag 10 maart wordt de Slimme Zorg Estafette landelijk in een online bijeenkomst afgesloten. Tijdens deze bijeenkomst delen wij onze kennis en ervaring op het gebied van implementatie- en opschalingsprocessen in de zorg. Zien we je online?
Van 15.30-16.00 uur vertelt Annemarie Penders hoe we je een stap verder kunnen helpen bij implemen…
22 feb 2022
Artificiële intelligentie van meerwaarde in de zorg – maar nu nog niet volledig benut
Uit een verkennende maatschappelijke kosten-batenanalyse (MKBA) blijkt dat artificiële intelligentie (AI) van meerwaarde is in de zorg. Maar dat er nog veel potentieel is voor doorontwikkeling in de toekomst, omdat de mogelijkheden nu nog niet volledig worden benut.
Het programma ‘Waardevolle AI voor gezondheid’ van het ministerie van VWS heeft het potentieel van AI binnen de gezondheidszorg laten onderzoeken door Ecorys, onder begeleiding van een team van experts op het gebied van MKBA en econ…
17 feb 2022
Grote belangstelling Innovatiecafé Patiëntparticipatie bij zorginnovatie
Het eerste Innovatiecafé in 2022 trok op 3 februari bijna 140 online deelnemers. Twee plenaire sprekers behandelden aspecten van patiëntparticipatie bij innovaties in de zorg. Daarna werd tijdens een drietal ronde tafels op details van het thema ingezoomd en was er gelegenheid voor vragen en discussie.
Leo Jetten, senior programmamanager bij Zorg voor innoveren introduceerde de sprekers van de middag: Anne-Miek Vroom, directeur van IKONE en Rob in ’t Zand, oprichter van Health-Thing.
Anne-Miek …
15 feb 2022
Beleidsregel Innovatie stimuleert passende zorg
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) staat voor goede, toegankelijke en betaalbare zorg voor iedereen in Nederland. Innovatie is noodzakelijk om te zorgen dat mensen ook in de toekomst toegang hebben tot goede en betaalbare zorg. De Beleidsregel Innovatie voor kleinschalige experimenten van de NZa geeft zorgaanbieders en ziektekostenverzekeraars de ruimte om in 3 jaar tijd te onderzoeken of een innovatie de prijs/kwaliteitsverhouding van de zorg verbetert. Willemien Alting is beleidsmedewerker e…
8 feb 2022
Volg de E-learning Slimme Zorg van Nu
Wil jij wegwijs worden in zorgtechnologie, e-health en digitale zorg? Volg dan de e-learning van Zorg van Nu. De gratis e-learning is in de eerste plaats opgezet voor verpleegkundigen maar is ook bruikbaar voor verzorgenden, bestuurders van zorginstellingen, studenten en mantelzorgers. Zorgverleners kunnen er accreditatiepunten mee behalen.
Met de e-learning ‘Slimme Zorg van Nu’ leer je wat slimme zorg is, hoe je het gebruikt en word je uitgedaagd het in je eigen werk toe te passen. Je krijgt a…
2 feb 2022
De volgende editie van de Health Impact Accelerator komt eraan!
GROZ (Health~Holland) organiseert samen met Zorginnovatie.nl alweer de vijfde editie van de Health Impact Accelerator: hét programma voor sociaal ondernemers die een steentje bij willen dragen aan een gezondere wereld. Wil jij gezondheidsverschillen verkleinen? Burgers faciliteren gezond en wel mee te doen in hun leefomgeving? En heb jij een product of dienst dat baanbrekend en innovatief is? Schrijf je dan nu in!
In de Health Impact Accelerator (HIA) helpen wij jou om van jouw idee een uitvoer…
2 feb 2022
E-healthmonitor 2021: toename in gebruik digitale zorg
De toepassing van e-health is mede door de coronacrisis in alle zorgsectoren toegenomen. Digitale zorg biedt kansen voor deze zorgsectoren, maar er zijn ook uitdagingen. Dit blijkt uit de E-healthmonitor 2021 die onlangs is verschenen. Dit onderzoek geeft je inzicht in de huidige stand van zaken en de nieuwe ontwikkelingen rondom digitale zorg. Ook welke effecten deze ontwikkelingen hebben op zowel zorgverleners als zorggebruikers.
E-health kan op verschillende manieren worden ingezet. Met de e…
1 feb 2022
Onderzoek Vilans: hoe blijft de ouderenzorg bemensbaar?
In opdracht van het ministerie van VWS bracht Vilans technologieën in kaart die zich hebben bewezen op het gebied van arbeidsbesparing of daarvoor potentie hebben. Vilans, de landelijke kennisorganisatie voor de langdurende zorg, werkte daarvoor samen met Significant Public. Afgelopen zomer presenteerde Vilans de resultaten van Tijdbesparende Technologieën in de Ouderenzorg aan VWS.
Doel van het onderzoek was om de inzet van (slimme) technologie in de ouderenzorg verder te bevorderen. De onderz…
27 jan 2022
Webinar: Regionale samenwerking bij de inzet van zorgtechnologie
Hoe kan je samenwerkingen aangaan bij de inzet van innovaties in de zorg? Hoe pak je dat aan? Op 24 februari organiseert ZonMw tijdens de Slimme Zorg Estafette een webinar waarin twee zorginstellingen vertellen hoe je als organisatie elkaar kunt vinden én vasthouden. Laat je inspireren en meld je aan!  
Tijdens het webinar op 24 februari delen zorgorganisaties Savant Zorg en de Zorgboog hoe zijn hun regionale samenwerking tot stand hebben gebracht. Zij delen hun gezamenlijke ervaringen over de …
25 jan 2022
Aanvrager subsidie opschalingscoach: ‘We willen 100.000 ouderen helpen met bewegen’
Joost Meyboom is oprichter van SecondMoov, een organisatie die beweegoplossingen ontwikkelt specifiek gericht op ouderen. De zorgorganisatie is een van de aanvragers in de zesde ronde van de subsidie Implementatie- en opschalingscoaching. Joost heeft jarenlange ervaring als innovatiemanager in de zorg en werkt gepassioneerd aan het weer in beweging krijgen van ouderen. De app die SecondMoov ontwikkelde heeft intussen 200 ouderen geholpen. Nu wil het bedrijf dat succes fors uitbreiden.
Joost Mey…
18 jan 2022
Meld je aan voor ons innovatiespreekuur tijdens de Week van de Implementatie!
Van 24 t/m 28 januari organiseert het Nederlandse Implementatie Collectief (NIC) de derde editie van de Week van de Implementatie. Tijdens deze week zijn er allerlei (online) activiteiten georganiseerd rondom het onderwerp implementatie, waaronder ons spreekuur op donderdag 27 januari. Zoek je antwoorden op vragen over innovaties implementeren of opschalen in de zorg? Loop je vast bij het vinden van de weg om een innovatie ingevoerd te krijgen in de praktijk? Wil je hulp bij het maken en uitvoe…
12 jan 2022
Meld je aan voor het online Innovatiecafé Patiëntparticipatie bij innovatie!
Op donderdag 3 februari 2022 van 15.00 – 16.45 uur vindt onze volgende online editie van het Innovatiecafé in samenwerking met Zorginnovatie.nl plaats! Ditmaal met het thema: patiëntparticipatie bij innovatie. Het samenwerken met patiënten bij zorgvernieuwing is dé manier om innovaties beter te laten landen in de praktijk. Maar hoe innoveer je samen met patiënten? Waar vind je ze? Hoe betrek je mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden bij zorgvernieuwing? Op deze vragen en nog veel meer krij…
10 jan 2022
Webinar: Werken met het stappenplan 'Regiovisie en innovatie in de wijk'
Regionaal en organisatie-overstijgend werken aan praktische innovatieve oplossingen in de wijkverpleging is makkelijker gezegd dan gedaan. Als niet alle organisaties dezelfde urgentie voelen om een innovatie in te zetten, is het moeilijk om elkaar te vinden binnen een samenwerking. ActiZ, Zorgthuisnl, Zorgverzekeraars Nederland en VitaValley organiseren daarom op 13 januari 2022 een webinar over regionale samenwerking en de positie van innovatie hierin.
Onlangs ontwikkelden deze organisaties he…
6 jan 2022
Zesde ronde Implementatie- en opschalingscoaching gesloten
Het maximale aantal te honoreren aanvragen is bereikt in de zesde ronde van de Implementatie- en opschalingscoaching van Zorg voor innoveren. Wegens enorme belangstelling hebben wij een wachtlijst geopend, ook deze is inmiddels gesloten. Het is niet meer mogelijk om een aanvraag in te dienen.
ZonMw neemt de ontvangen aanvragen in behandeling. Je kunt binnenkort bericht verwachten over je subsidieaanvraag. 
Naast de Implementatie- en opschalingscoaching biedt Zorg voor innoveren nog meer onderst…
3 jan 2022
Beschikbare budget Implementatie- en opschalingscoaching ronde 6 volledig aangevraagd
Het maximale aantal van 43 te honoreren aanvragen is bereikt in de laatste ronde van de Implementatie- en opschalingscoaching van Zorg voor innoveren. Dat betekent dat de zesde ronde van deze regeling binnenkort gaat sluiten. Wil je toch nog een aanvraag indienen? Dat kan nog steeds, je zult dan op de wachtlijst terechtkomen.
Wegens enorme belangstelling hebben wij in zeer korte tijd een grote hoeveelheid aanvragen ontvangen. Het totaal van de aangevraagde subsidiebedragen bedraagt momenteel he…
22 dec 2021
Innoveren vanuit patiëntenperspectief
Een gelijkwaardige samenwerking met ervaringsdeskundigen en patiënten, daar zet Anne-Miek Vroom zich voor in. Anne-Miek heeft een achtergrond als medisch socioloog, is ervaringsdeskundige in de zorg en tevens de oprichter van IKONE. Deze stichting ondersteunt, traint en adviseert zorgaanbieders, bedrijven en overheden bij innovatie, beleid en wetenschappelijk onderzoek vanuit patiëntenperspectief. Hoe ga je de samenwerking met patiënten/cliënten/naasten aan bij innovaties? En waarom is dat bela…
21 dec 2021
Implementatie- en opschalingscoaching ronde 6 geopend, dien nu in!
Na vijf succesvolle rondes van de regeling voor Implementatie- en opschalingscoaching, opent vandaag op 21 december 2021 een extra ronde. Het doel van de regeling is hetzelfde gebleven: een bijdrage leveren aan het beter, sneller en duurzamer implementeren en opschalen van goede zorginnovaties. Kan deze regeling jouw organisatie verder helpen? Dien dan nu een aanvraag in!Let op: wegens succes is deze ronde voortijdig gesloten.
Met de subsidie kan een externe implementatie- en opschalingscoach w…
21 dec 2021
PGOsupport gaat beleidsmakers en overheden helpen om patiëntenparticipatie vorm te geven
Patiëntenparticipatie valt of staat met een goede samenwerking tussen patiëntenvertegenwoordigers en hun gesprekspartners binnen organisaties en overheden. Beleidsmakers, lokale en regionale overheden en onderzoekers weten niet altijd hoe ze patiëntenparticipatie goed kunnen vormgeven. Vanaf nu worden ze daarbij ondersteund door PGOsupport. Hiermee gaat de kennis- en adviesorganisatie een nieuwe koers varen.
Participatie van patiënten en cliënten kan mooie resultaten opleveren. Toch gebeurt het…
14 dec 2021
Extra ronde Implementatie- en opschalingscoaching opent 21 december
Op dinsdag 21 december opent de zesde ronde van de Implementatie- en opschalingscoaching. Deze subsidieregeling, waarvan in 2020 en 2021 meerdere rondes zijn geweest, bleek een groot succes. Vaak waren er meer subsidieaanvragen dan beschikbaar budget. Voor de mensen die daardoor net de boot hebben gemist hebben we goed nieuws. Er komt nog een zesde ronde Implementatie- en opschalingscoaching!
Het doel van de regeling is om een bijdrage te leveren aan het beter, sneller en duurzaam implementeren…
9 dec 2021
IGJ publiceert toetsingskader ‘Telemonitoring volwassenen thuis’
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft onlangs het toetsingskader ‘Telemonitoring volwassenen thuis’ gepubliceerd. Waar let de inspectie op bij de implementatie van zorg op afstand? In dit toetsingskader lees je aan welke criteria je als zorgaanbieder moet voldoen. 
De IGJ ziet toe op de naleving van een groot aantal wettelijke en veldnormen. De inspectie wil transparant zijn over wat zij toetst bij het toezicht. Daarom maakt de inspectie toetsingskaders voor onderdelen van de gezond…
7 dec 2021
MantelzorgNL: in samenwerking ontwikkelen
MantelzorgNL is een vereniging die opkomt voor iedereen die zorgt voor een naaste. Mantelzorg verlenen is waardevol, maar het kan ook zwaar zijn de om zorg te combineren met een baan of een gezin. Innovatie op het gebied van mantelzorgondersteuning is daarom een belangrijk aandachtspunt. Liesbeth Hoogendijk is ruim 8 jaar bestuurder van MantelzorgNL. Het is haar persoonlijke drijfveer om de positie van mantelzorg en mantelzorgers te verbeteren. Hoe betrek je mantelzorgers bij innovaties in de z…
29 nov 2021
Zorg Enablers 2021 nu gratis te downloaden
COVID-19 maakt meer dan ooit duidelijk dat we zwaar moeten inzetten op digitale zorgvernieuwing. Maar waar te beginnen? En hoe versnellen we de opschaling van bewezen effectieve technologische innovaties? Om bewezen effectieve technologieën sneller op te kunnen schalen in zorg, lanceerden het NeLL en BeBright alweer de vijfde editie van Zorg Enablers tijdens het International Symposium on digital health & care. Download nu zelf gratis je eigen digitale versie op www.zorgenablers.nl!
De gezondhe…
24 nov 2021
Mobile Healthcare 2021 gemist? Bekijk onze sessie
Op woensdag 17 november 2021 vond de online editie van het Mobile Healthcare congres plaats. Een inspirerende dag met fantastische Keynote sprekers en break-outsessies. Zorg voor innoveren was erbij met de sessie 'Van idee naar implementatie: Leren van Zorg voor innoveren'. Heb je onze sessie gemist of wil je de sessie nogmaals bekijken? Dat kan!
Data en data gedreven technologieën staan steeds vaker aan de basis van beslissingen en handelingen in de gezondheidszorg. De beschikbaarheid van medi…
23 nov 2021
GROZ Utrecht: organiseren gezondheid begint in eigen buurt
GROZ draait zorg letterlijk om: de G van gezondheid staat voorop, niet meer de Z van ziekte. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft Utrecht een stimuleringssubsidie toegekend om gezamenlijk verder te bouwen aan een gezonde regio met vitale bewoners. GROZUtrecht is daartoe gestart met een leerregio-programma in de wijken Utrecht Oost, Kanaleneiland en de gemeente Nieuwegein. Daarbij staat de behoefte van de burgers (of patiënt) centraal. Hoe gaat dat in z’n werk en wat …
18 nov 2021
Checklist participatie biedt houvast bij subsidieaanvraag
Participatie speelt een belangrijke rol bij de beoordeling van een onderzoeksaanvraag. Waar letten financiers op en hoe verwerk je participatie in je aanvraag? ZonMw heeft hiervoor de handige checklist ‘Van idee tot aanvraag’ opgesteld. Waar letten zij op? Deze checklist helpt je om participatie vorm te geven in je aanvraag. 
Wetenschappelijke kennis en kennis vanuit ervaring vullen elkaar goed aan. Door patiënten te betrekken wordt de kans groter dat je onderzoek of project aansluit op de beho…
16 nov 2021
Schrijf je nu in voor de Nationale Zorginnovatieprijs 2022!
Heb jij een innovatief zorgproduct ontwikkeld dat al succesvol is getest en geïmplementeerd bij de eindgebruiker? En wil je jouw markt vergroten of het product verder verbeteren? Schrijf je dan nu in voor de zesde editie van de Nationale Zorginnovatieprijs 2022! De winnaar krijgt € 15.000, professionele begeleiding bij de verdere ontwikkeling van de innovatie én toegang tot een waardevol netwerk. 
Zorginnovatie.nl heeft het doel om innovatie in zorg en welzijn te versnellen. Ondernemingen die h…
10 nov 2021
Geleerde lessen van het Innovatiecafé ‘Samenwerking bij innovatie’
Samenwerking bij innovatie was het thema van de digitale editie van het innovatiecafé op 14 oktober 2021. Sprekers waren onder meer een zorgorganisatie en een ondernemer, die toelichtten welke ervaringen zij hebben opgedaan met samenwerkingsverbanden in de zorg. Welke belangrijke boodschappen delen zij graag met jou?
Félicie van Vree is manager innovatie, kwaliteit en onderzoek bij Basalt en deelde als eerste haar ervaringen met samenwerkingen binnen de zorg. Tijdens deze sessie ging zij dieper…
10 nov 2021
Implementeren met inbreng van patiënten en medewerkers doe je zo
Een slimme zorgoplossing is pas succesvol als ze wordt gebruikt. Patiënten van huisartsenpraktijk De Keen in Etten-Leur konden al in 2016 online afspraken maken. Toch deden niet veel mensen dat. Terwijl patiënten het volgens de eHealth-monitor van Nictiz wél willen. Huisarts Jasper Schellingerhout zocht het uit. Wat bleek: de praktijk moest de patiënten beter informeren én de assistentes mee krijgen. Inmiddels heeft de praktijk een app, maakt ruim 50% van de patiënten afspraken online én hebben…
9 nov 2021
Onderzoekers: zo werk je samen met patiënten
Het verschijnsel is relatief nieuw waardoor er voor onderzoekers die willen samenwerken met patiënten in hun onderzoek nog geen kant-en-klaar draaiboek is. Op de website Participatiekompas, dé wegwijzer naar patiëntparticipatie, vind je wel alvast vijf handige tips om je samenwerking met deze ervaringsdeskundigen op te zetten.
 
Ook bij ingewikkelde thema’s en fundamenteel onderzoek kun je patiënten betrekken. Zij kunnen vanuit eigen ervaring prioriteiten benoemen en aangeven welke uitkomsten v…
4 nov 2021
Mindmap ‘Bestuurlijk agenderen van waardevolle AI voor gezondheid’
Artificiële intelligentie (AI) biedt kansen voor de toekomstige kwaliteit van de zorg, maar er zijn ook uitdagingen. Zorgbestuurders spelen een belangrijke rol bij succesvolle innovatie en duurzame opschaling van AI in de zorg. De mindmap ‘Bestuurlijk agenderen van Waardevolle AI voor gezondheid’ is een handige tool om zorgbestuurders hierbij op weg te helpen. 
De mindmap is ontwikkeld vanuit het programma ‘Waardevolle AI voor gezondheid’ van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport…
26 okt 2021
Mobile Healthcare event 2021: Wij zijn erbij
Op woensdag 17 november vindt de 10e editie van het Mobile Healthcare event plaats in Jaarbeurs, Utrecht. Zorg voor innoveren is hierbij aanwezig. Stel je vraag aan onze Zorg voor innoveren experts of bezoek onze sessie ‘Van idee naar implementatie: Leren van Zorg voor innoveren'. Zien we je daar? 
Mobile Healthcare is hét jaarlijkse ontmoetingspunt over digitale zorgtransformatie. Tijdens dit event biedt Mobile Healthcare een platform voor kennisuitwisseling om regionale samenwerkingen in gang…
19 okt 2021
Samenwerken onder één betaaltitel?
Bestaande financiële schotten tussen verschillende typen zorg kunnen de zorgverlening voor bepaalde patiëntgroepen belemmeren. Maar wat als zorginstellingen kunnen samenwerken onder één betaaltitel? Wat kan dat opleveren? De NZa is afgelopen voorjaar gestart met een verkenning naar de mogelijkheden van een sectoroverstijgende betaaltitel. 
Onlangs verscheen er een artikel over de verkenning van de NZa in Fizier het tijdschrift van Fizi, netwerk zorgfinancials. Hierin vertelt Iris van Stel, Bele…
14 okt 2021
Bezoek ons tijdens de Zorg & ICT vakbeurs
Van 2 tot en met 4 november is Zorg voor innoveren aanwezig bij vakbeurs Zorg & ICT in de Jaarbeurs, Utrecht. Heb je een vraag over jouw zorginnovatie? Benieuwd hoe wij je kunnen helpen? Zin om te netwerken? Kom langs en ontmoet ons daar! 
De beurs staat met het thema ‘Keep up the change’ in het teken van relevante ICT-oplossingen en technologieën die bijdragen aan een duurzame en toekomstbestendige zorg. Zorg voor innoveren is aanwezig met een stand. Ook verzorgen we een sessie over ‘Eerste hu…
7 okt 2021
Onderzoekers: e-health waardevol voor eerste lijn
In het licht van de toenemende druk op moderne zorgstelsels kan e-health waardevolle kansen bieden. Het begrijpen van de mogelijkheden en uitdagingen van e-health in de dagelijkse praktijk van de eerste lijn kan echter voor veel huisartsen en hun medewerkers een uitdaging zijn. In een opiniërend artikel beschrijft een groep onderzoekers aan de hand van vijf e-health toepassingen kansen en uitdagingen voor digitale zorg in de eerste lijn.
Doel van het artikel in het European Journal of General P…
5 okt 2021
Vijfde ronde Implementatie- en opschalingscoaching gesloten
Het maximale aantal te honoreren aanvragen is bereikt in de vijfde en tevens laatste ronde van de Implementatie- en opschalingscoaching van Zorg voor innoveren. Wegens enorme belangstelling hebben wij een wachtlijst geopend, ook deze is inmiddels gesloten. Het is niet meer mogelijk om een aanvraag in te dienen.
Een aantal aanvragen is nog in behandeling door ZonMw. Je kunt binnenkort bericht verwachten over je subsidieaanvraag.
Naast de Implementatie- en opschalingscoaching biedt Zorg voor inno…
30 sep 2021
Nieuwe Wegwijzer bekostiging digitale zorg 2022
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft de nieuwe Wegwijzer bekostiging digitale zorg 2022 gepubliceerd. Deze Wegwijzer geeft zorgaanbieders richting in de financieringsmogelijkheden voor digitale zorg.
Sinds het begin van de coronacrisis is de toepassing van digitale zorg en zorg op afstand toegenomen. Veel tijdelijke verruimingen die golden tot en met 31 december 2020 om zorg op afstand te declareren zijn per 2021 structureel geworden. In de Wegwijzer worden de bekostigingsmogelijkheden voo…
30 sep 2021
NVZ lanceert tool om telemonitoring te implementeren
Het rondkrijgen van de businesscase bij telemonitoring is vaak de bottleneck voor opschaling. Daarom heeft het programma Digitale zorg van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen een implementatietool uitgebracht. Deze brengt de kosten en baten van zorg op afstand in kaart en maakt het gesprek met verzekeraars mogelijk.
Eén van de ambities van het programma Digitale zorg is het bereiken van 25% minder fysieke polikliniekbezoeken door de inzet van digitale zorg. Telemonitoring is daar een ond…
29 sep 2021
“Voor impact is samenwerking nodig”
Het realiseren van een zorginnovatie is ondenkbaar zonder samenwerking. Geen enkele innovator doet dat in z’n eentje. Dat beaamt ook Arjen Huizinga, CEO van MiGuide. Hij besloot zich samen met Het Huisartsenteam en het National eHealth Living Lab (NeLL) aan te melden voor het innovatieprogramma ZorgTech. Dat is een initiatief van InnovationQuarter, de regionale ontwikkelingsmaatschappij voor provincie Zuid-Holland. “Om impact te genereren willen we zoveel mogelijk samenwerken.”
“De ZorgTech-vou…
22 sep 2021
Zorginstellingen hebben voordeel van samenwerken met studenten bij introductie nieuwe technologie
Als zorginstellingen aan de slag gaan met de implementatie van nieuwe technologische toepassingen, is het een goed idee daarbij de samenwerking met studenten te zoeken. Dat vindt Jolanda van Til, als projectleider zorg en technologie verbonden aan het ROC Deltion College. Daarnaast is ze bij hogeschool Windesheim docent-onderzoeker bij het lectoraat ICT-innovaties in de Zorg. Vanuit die rollen heeft ze ervaren dat studenten een waardevolle bijdrage kunnen leveren. Daarom is ze voorstander van n…
15 sep 2021
Beschikbare budget Implementatie- en opschalingscoaching volledig aangevraagd
Het maximale aantal van 140 te honoreren aanvragen is bereikt in de laatste ronde van de Implementatie- en opschalingscoaching van Zorg voor innoveren. Dat betekent dat de vijfde en tevens laatste ronde van deze regeling binnenkort gaat sluiten. Wil je toch nog een aanvraag indienen? Dat kan nog steeds, je zult dan op de wachtlijst terechtkomen.
Wegens enorme belangstelling hebben wij in zeer korte tijd een grote hoeveelheid aanvragen ontvangen. Het totaal van de aangevraagde subsidiebedragen b…
9 sep 2021
Implementatie- en opschalingscoaching: wees er op tijd bij
De vijfde en laatste ronde van de regeling voor Implementatie- en opschalingscoaching is een succes! Van de 140 te honoreren aanvragen hebben wij inmiddels al 100 aanvragen ontvangen. Wacht dus niet langer met je aanvraag als je nog gebruik wilt maken van deze regeling. Het doel van de regeling is een bijdrage te leveren aan het beter, sneller en duurzamer implementeren en opschalen van goede zorginnovaties.
Met de subsidie kan een externe implementatie- en opschalingscoach worden ingehuurd. De…
7 sep 2021
Samen innoveren in gezondheid en zorg: ‘niet alleen tellen, maar ook ervaring vertellen’
Karen van Ruiten is de verse commissievoorzitter van het programma Citizen Science voor Gezondheid en Zorg van ZonMw in samenwerking met Health~Holland. Ze is programmadirecteur bij Alles is Gezondheid en nationaal coördinator voor Sustainable Development Goal 3 (Health & Wellbeing for all). Dat voor innovaties rondom zorg en gezondheid altijd samenwerking nodig is, is voor haar glashelder. Duidelijk is ook dat die samenwerking niet altijd vanzelf komt. Welke obstakels en kansen ziet Karen, en …
1 sep 2021
Laatste ronde Implementatie- en opschalingscoaching geopend, dien nu in!
Na vier succesvolle rondes van de regeling voor Implementatie- en opschalingscoaching, opent op 1 september 2021 de vijfde en laatste ronde. Het doel van de regeling is hetzelfde gebleven: een bijdrage leveren aan het beter, sneller en duurzamer implementeren en opschalen van goede zorginnovaties. Kan deze regeling jouw organisatie verder helpen? Dien dan nu een aanvraag in!Let op: wegens overweldigend succes is deze ronde voortijdig gesloten. Indienen is niet meer mogelijk.
Met de subsidie kan…
31 aug 2021
Duurzaam samenwerken doe je zo!
Hoe stimuleer je duurzame samenwerking in een complex verband als een consortium? Dat je blijft samenwerken, ook als de subsidie stopt? En is er een succesformule? “Slim kiezen voor de juiste vorm van interactie en kennisdeling kan duurzame samenwerking maken of breken”, zegt Els De Maeijer van Tilburg University.
Els is expert op het gebied van duurzame samenwerking en innovatie en doet daar onderzoek naar binnen ons programma ‘Maak ruimte voor gezondheid’. Ze vertelt: “Duurzaam samenwerken is…
24 aug 2021
Zorg voor Innoveren helpt Moovd de standaard neer te zetten binnen de zorg
Zorg voor innoveren organiseert sinds 2020 de succesvolle voucherregeling voor Implementatie- en opschalingscoaching. Deze coachingstrajecten blijken goed te bevallen. De coaches helpen ondernemers concreet op weg bij de implementatie of opschaling van hun innovatie. Sander Kamphuis (24), co-owner van Moovd, maakte ook gebruik van deze voucherregeling. Het coachingstraject heeft hen geholpen ten tijde van grote verandering binnen de zorg: de nieuwe wet- en regelgeving omtrent de MDR, die op 26 …
23 aug 2021
De laatste ronde Implementatie- en opschalingscoaching opent 1 september: hoe bereid je je voor?
Op woensdag 1 september opent de vijfde en tevens laatste ronde van de Implementatie- en opschalingscoaching. Met deze regeling kun je coaching aanvragen voor een implementatie- of opschalingsvraagstuk. Wij geven je alvast wat tips zodat je je aanvraag goed en volledig kunt indienen.
Het doel van de regeling is om een bijdrage te leveren aan het beter, sneller en duurzaam implementeren en opschalen van goede zorginnovaties. Met de inhuur van een implementatie- of opschalingscoach kunnen zorgorg…
19 aug 2021
De volgende editie van de Health Impact Accelerator komt eraan!
GROZ (Health~Holland) organiseert samen met Zorginnovatie.nl alweer de vierde editie van de Health Impact Accelerator (HIA): hét programma voor sociaal ondernemers die een steentje bij willen dragen aan een gezondere wereld. 
In de Health Impact Accelerator helpt een team van zeer ervaren en motiverende coaches om van jouw idee een uitvoerbaar werkplan te maken. In tien weken word je klaargestoomd tot sociaal ondernemer. Zo ga je tijdens de driedaagse workshops aan de slag met jouw innovatie en…
17 aug 2021
Tips: zorginnovatie door samenwerking
Samenwerking is een belangrijke voorwaarde voor een geslaagde innovatie. Of het nu gaat om het betrekken van eindgebruikers bij de ontwerpfase of over het financieren van je innovatie: samenwerking is het sleutelwoord. In de Kennisbank van Zorg voor innoveren vind je veel nuttige informatie en links naar andere instellingen die je kunnen helpen.
Enthousiaste zorgvernieuwers verwachten soms dat ze in hun eentje de (zorg)wereld kunnen veranderen. De ervaring leert dat het vaak anders werkt. Juist…
16 aug 2021
Meer successen voor AI in gezondheid en zorg met het ‘Hulpmiddel Handelingsruimte’
Onderzoekers en ontwikkelaars maken steeds vaker digitale gezondheidstoepassingen, zoals apps, modules in het elektronisch patiëntendossier of andere software op basis van (AI)-algoritmes of beslisregels. Soms ontstaat er een mismatch tussen ontwikkeling en wat de praktijk vraagt, wat ertoe kan leiden dat de toepassing niet succesvol geïmplementeerd wordt. En dat is zonde, want het is wel de bedoeling dat er waarde voor de zorg gecreëerd wordt. Om de kans op het succesvol doorlopen van het ontw…
12 aug 2021
13 tijdbesparende zorgtechnologieën
In de langdurige zorg zijn grote personeelstekorten en de verwachting is dat de inzet van technologie de tijdsdruk voor medewerkers kan verminderen en daarmee positief kan bijdragen aan hun werkplezier. Daarnaast kan het de kwaliteit van leven van cliënten verhogen. Het ministerie van VWS heeft daarom aan adviesbureau Significant Public en Vilans opdracht gegeven om tijdbesparende technologieën voor de ouderenzorg in kaart te brengen.
De aanleiding voor het onderzoek was om de inzet van (slimme…
10 aug 2021
Samenwerken bij zorginnovaties: het Utrecht Science Park InnovatieLab
Het realiseren van een zorginnovatie is ondenkbaar zonder samenwerking. Geen enkele innovator doet dat in z’n eentje. De Hogeschool Utrecht draagt op een bijzondere manier bij aan vooruitstrevende samenwerking tussen bedrijfsleven verenigingen, stichtingen en kennisinstellingen.
Het Utrecht Science Park InnovatieLab Life Sciences & Chemistry stelt laboratoriumfaciliteiten, mensen en apparatuur beschikbaar en zet studenten en onderzoekers in voor het uitvoeren van praktijkgerichte onderzoeksproj…
5 aug 2021
‘Fouten kun je maar beter snel maken’
In deze blogreeks volgen we ICT-oplossing Zo-Dichtbij van idee tot implementatie. Zo-Dichtbij is een digitaal hulpmiddel dat ouderen helpt langer thuis te blijven wonen. In de tweede blog komt ontwikkelaar Edwin van den Houdt (West IT) aan het woord.
‘Ik raakte betrokken bij Zo-Dichtbij toen ik in 2016 de master Management of technology volgde aan de TU Delft. In die tijd kwam ik in contact met Wally Keijzer, die een proefschrift schreef over een platform dat ouderen zou helpen om langer thuis …
3 aug 2021
‘Zorgorganisaties moeten digitale innovatie veel meer in hun DNA krijgen’
‘Ict is geen luxeproduct meer, maar noodzakelijk om binnen de zorg een antwoord te hebben op de vergrijzing en terugloop in zorgprofessionals.’ Dat zegt lector Job van ’t Veer, lector digitale innovatie in zorg en welzijn aan de NHL Stenden Hogeschool. Hij bespreekt welke plaats er is voor digitale innovaties in zorg en welzijn en benadrukt daarbij onder andere het belang van co-creatie.
“Naast de opleidingen voor hbo-V en social work, hebben we zo’n vijf jaar terug de master Health innovation …
29 jul 2021
Onderzoeksrapport: Zorginnovatieverhalen - een verkenning van 4 innovatievoorbeelden in de zorg
Hoe kun je snel én zorgvuldig innovaties met passend bewijs van de meerwaarde naar de patiënt brengen? Aan de hand van een systematische verkenning van 4 innovatievoorbeelden, namelijk MR-Linac, SkinVision, intra-arteriële trombectomie en Flash glucose monitoring, is gezocht naar gemeenschappelijke verbanden. Hieruit zijn lessen te trekken om innovaties op verantwoorde wijze in het Nederlandse systeem te introduceren en op te schalen. Een landelijk dialoogkader, bij voorkeur onder coördinatie v…
27 jul 2021
Nieuwe ronde subsidieregeling Veelbelovende zorg geopend
De periode voor het indienen van een projectidee voor de subsidieregeling Veelbelovende zorg is gestart.  Deze periode loopt van maandag 19 juli 2021 tot en met dinsdag 28 september 2021 vóór 14:00 uur. Voordat een subsidie kan worden aangevraagd, moet eerst een projectidee worden ingediend. Het doel van de subsidieregeling Veelbelovende zorg is het versnellen van de toegang van de patiënt tot potentieel veelbelovende zorg. Als de zorg bewezen effectief en doelmatig is, wordt deze opgenomen in …
20 jul 2021
Implementatie- en opschalingscoaching boekt successen: laatste ronde opent 1 september
Zorg voor innoveren organiseert sinds het voorjaar van 2020 de voucherregeling voor Implementatie- en opschalingscoaches. Het blijkt een populaire regeling: in vier subsidierondes werden er ruim 380 aanvragen/projecten gehonoreerd. Bovendien blijken de bijdragen van de coaches goed te bevallen en ondernemers concreet op weg te helpen bij de implementatie of opschaling van hun innovatie. Op woensdag 1 september opent de vijfde en laatste subsidieronde.
Via de regeling kan subsidie worden aangevr…
19 jul 2021
Dien je aanvraag in voor Stimuleringsregeling E-health Thuis (SET)
Er is nog steeds geld beschikbaar voor zorgaanbieders en zorgondersteuners om e-health binnen de organisatie op te schalen. Wanneer je binnen de zorgorganisatie nu met het plan start, ben je nog op tijd om subsidie aan te vragen! Eind dit jaar stopt de Stimuleringsregeling E-health Thuis. Indienen kan nog tot en met 31 december 2021.
E-health toepassingen kunnen ouderen en mensen met een chronische ziekte of beperking helpen. Door digitale toepassingen kunnen zij met een grotere kwaliteit van l…
15 jul 2021
Beluister nu de eerste Zorg voor innoveren podcast
Vanaf nu is de eerste aflevering 'De vlucht van e-health' van Zorg voor innoveren - de podcast te beluisteren. In de podcasts gaan we dieper in op actualiteiten met experts op gebied van zorg en innovatie. We verbinden zorgprofessionals, ondernemers, maar ook burgers. Wat is hun visie op ontwikkelingen in het zorgveld? Samen proberen we antwoorden te vinden op vragen. Ideaal om even een half uurtje te ontspannen tijdens een fietstocht of op het strand.
In de eerste aflevering 'De vlucht van e-h…
13 jul 2021
Lessen en adviezen in tweede Innovatiecafé Duurzame bekostiging: de gemeente
De tweede digitale editie van het Innovatiecafé Duurzame bekostiging richtte zich op wat je kunt verwachten van een gemeente en hoe je tot goede bekostigingsafspraken komt. Tijdens het innovatiecafé op 5 juli 2021 bespraken zorgorganisatie Amstelring, ondernemer De Compaan en de Gemeente Haarlemmermeer hoe zij ICT oplossingen inzetten. Daarbij vertelden ze hoe zij samen tot bekostigingsafspraken komen.
Ongeveer 70 deelnemers aan het Innovatiecafé kregen meer te horen over duurzame of structurel…
9 jul 2021
Zorg voor innoveren komt met podcast
Zorg voor innoveren heeft iets nieuws: een podcast! Via de podcast gaan we dieper in op actualiteiten met experts op gebied van zorg en innovatie. We verbinden zorgprofessionals, ondernemers, maar ook burgers. Wat is hun visie op ontwikkelingen in het zorgveld? Samen proberen we antwoorden te vinden op vragen. Nieuwsgierig? We hebben de trailer van de eerste aflevering alvast voor je online gezet!
In de eerste aflevering hebben we het over de vlucht van e-health, met in het bijzonder beeldbelle…
1 jul 2021
Data Slimme Zorg Estafette 2022 bekend
Ook volgend jaar staan slimme zorg en innovatie weer een maand lang centraal tijdens de Slimme Zorg Estafette! Van 31 januari t/m 25 februari 2022 worden elke week in een andere regio allerlei activiteiten georganiseerd rondom slimme zorg.
Ben je er ook weer bij? Noteer dan de volgende data in je agenda:
Net als tijdens de vorige editie zijn alle (zorg)organisaties in verschillende domeinen weer welkom om iets te organiseren en daarmee aan te sluiten bij de Estafette. Je zult Zorg voor innovere…
22 jun 2021
Meld je aan voor het Innovatiecafé Duurzame bekostiging - de gemeente
Op maandag 5 juli van 10.00 tot 12.00 uur vindt de tweede digitale editie van het Innovatiecafé Duurzame bekostiging plaats! De vorige keer lag de focus op de zorgverzekeraar. Ditmaal staat de gemeente centraal. Maar wat kan je verwachten van de gemeente? Hoe ga je goed voorbereid zo’n verkennings- en onderhandelingstraject in?Let op: aanmelden is niet meer mogelijk.
Tijdens dit innovatiecafé laten een zorgorganisatie, ondernemer en gemeente zien hoe zij zo’n traject tot duurzame bekostiging sa…
10 jun 2021
'Benadruk de voordelen van e-health voor GGZ-behandelaren'
Els Dozeman is behandelaar bij GGZ inGeest en biedt ‘blended behandelingen’ aan bij polikliniek Mindway. Mensen met depressie- en angststoornissen kunnen via een online platform behandeld worden. Maar er zijn nog een aantal obstakels te overwinnen, voordat deze manier van werken routine wordt. “Vanuit onderzoek en praktijk zie ik de voordelen van e-health. Collega’s zien die niet altijd, plus het is een hele verandering als je gewend bent aan je eigen methodiek en weinig digitaal werkt. Ik zeg:…
3 jun 2021
‘Digitaal dokteren is een vak apart’
Sinds het begin van de COVID-19 uitbraak in Nederland is de toepassing van e-health enorm toegenomen. Huisartsenpraktijken die voor de crisis de nieuwe techniek nog helemaal niet inzetten, stapten er massaal op over. Deze manier van zorg op afstand maakt bepaalde zaken makkelijker, maar brengt ook uitdagingen met zich mee. Welke zijn dat en wat is er voor de toekomst te verwachten? Atabey Senyurek is huisarts bij Gezondheidscentrum Care XL in Rotterdam en vertelt over zijn ervaringen en verwach…
1 jun 2021
Laatste ronde Training tot digicoach nog dezelfde dag gesloten
Na een eerste en tweede succesvolle ronde van de Training tot digicoach, is in recordtijd de derde en tevens laatste ronde gesloten. Binnen nog geen 2 uur (!) kwamen zoveel aanvragen binnen, dat de ronde voortijdig gesloten moest worden.
Ben je te laat met indienen maar wil je toch aan de slag met digivaardigheid binnen jouw organisatie? Online worden vele handvatten, stappenplannen en e-learnings aangeboden waar je nu al mee kunt beginnen. Daarnaast kunnen organisaties ook zelf een training to…
1 jun 2021
Laatste ronde Training tot digicoach nu geopend!
Ronde 3, tevens de laatste ronde, van de subsidieregeling Training tot digicoach staat open voor aanvragen. Wil jij binnen jouw zorgorganisatie een of meerdere medewerkers opleiden tot digicoach? Dien dan nu je aanvraag in.Let op: wegens een overweldigend aantal aanvragen is de derde en laatste ronde voortijdig gesloten.
Het doel van deze regeling is om de digivaardigheid van zorgprofessionals/zorgverleners te vergroten. Door eigen medewerkers op te leiden tot digicoach kunnen zij collega’s ver…
27 mei 2021
’Overheid moet ontwikkeling van digitale zorg ook na coronacrisis vasthouden’
Sinds het begin van de coronacrisis in het voorjaar van 2020 heeft de inzet van digitale zorg een enorme vlucht genomen. Maar om e-health verder te ontwikkelen en een structurele plek binnen de zorg te geven, moet er nog een en ander gebeuren. Dat zegt de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving (RVS), een onafhankelijk adviesorgaan voor regering en parlement, in een rapport dat afgelopen najaar verscheen. Wat is er nodig en welke kansen zijn er?
De RVS schreef het rapport Zorg op afstand dichte…
26 mei 2021
Innovatiecafé Duurzame bekostiging, de zorgverzekeraar: ervaringen en tips
Een tweede digitale editie van het Innovatiecafé trok op 17 mei een groot en divers publiek. Thema deze keer was hoe te zorgen voor structurele financiering van zorginnovaties. Sprekers waren onder meer een zorgorganisatie, ondernemer en zorgverzekeraar, die toelichtten hoe zij duurzame bekostiging samen hebben aangepakt.
Pim Ketelaar is programmadirecteur en bestuurder bij VitaValley en betrokken bij SET-up, het ondersteuningsprogramma van de Stimuleringsregeling E-health Thuis (SET). Hij verz…
19 mei 2021
Laatste ronde Training tot digicoach opent 1 juni!
Op dinsdag 1 juni 2021 om 14.00 uur opent de derde en laatste ronde van de regeling Training tot digicoach. Het voucherplafond van ronde 2 werd binnen 24 uur (!) bereikt en we verwachten dat ronde 3 nogmaals erg populair zal zijn. Wil je je kans op een succesvolle aanvraag vergroten? Lees dan snel wat je nu al kan doen om je aanvraag voor te bereiden.
De Training tot digicoach is bedoeld om zorgprofessionals/zorgverleners uit de eigen organisatie op te leiden tot digicoach. Zij kunnen vervolgen…
12 mei 2021
Nieuwe regels voor medische hulpmiddelen
Sinds 26 mei 2021 is nieuwe regelgeving voor medische hulpmiddelen van toepassing (MDR). Een jaar later veranderen de regels ook voor in-vitro diagnostica (IVDR). De aankomende nieuwe verordening, die onder meer de veiligheid moet verbeteren, kan gevolgen voor je hebben als jouw innovatie valt in een van de categorieën van medische hulpmiddelen.
De wet is bedoeld om binnen de Europese Unie de veiligheid en effectiviteit van medische hulpmiddelen voor patiënten en gebruikers te verbeteren. Daarn…
3 mei 2021
Meld je aan voor het online spreekuur Implementatie- en opschalingscoaching!
Krijg je die ene prangende vraag over de regeling Implementatie- en opschalingscoaching maar niet uit je hoofd? Wil je weten of je überhaupt in aanmerking komt voor deze subsidie? Of ben je al heel ver met jouw aanvraag, maar loop je tegen onduidelijkheden aan? Op dinsdag 11 mei staan de experts van Zorg voor innoveren digitaal voor je klaar om al jouw vragen te beantwoorden!Let op: aanmelden is niet meer mogelijk
De regeling Implementatie- en opschalingscoaching is bedoeld om een bijdrage te l…
29 apr 2021
NZa actualiseert Wegwijzer bekostiging digitale zorg
Op de website van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) staat een handige tool die zorgaanbieders helpt de weg te vinden in de bekostiging van digitale zorg. De coronacrisis heeft gezorgd voor zowel een bredere toepassing van e-health als veranderingen in de regels voor de financiering ervan. De Wegwijzer bekostiging digitale zorg is recent gewijzigd, waarbij veel tijdelijke verruimingen in de declaratieregels voor digitale zorg (die mede door corona zijn ontstaan) in de regelgeving structureel z…
22 apr 2021
Meld je aan voor het Innovatiecafé Duurzame bekostiging - de zorgverzekeraar
Op maandag 17 mei vindt onze volgende digitale editie van het Innovatiecafé plaats! Ditmaal met het thema: Duurzame bekostiging – de zorgverzekeraar. Zorgvernieuwers die op zoek zijn naar duurzame bekostiging komen vaak uit bij de zorgverzekeraar. Maar wat kan je verwachten van een zorgverzekeraar? Hoe ga je goed voorbereid zo’n verkennings- en onderhandelingstraject in?Let op: aanmelden is niet meer mogelijk vanwege een overweldigend aantal reacties. 
Tijdens dit innovatiecafé laten een zorgor…
15 apr 2021
Maak e-health begrijpelijk voor iedereen
Het gebruik van e-health heeft een enorme vlucht genomen tijdens de coronacrisis. Zo constateert zorgverzekeraar VGZ dat therapeutische gesprekken tegenwoordig circa dertig procent vaker online uitgevoerd worden dan ruim een jaar geleden. In dit artikel in een reeks over ‘De vlucht van e-health’ tips over gebruikersparticipatie van Chandra Verstappen, senior adviseur en projectleider Bereiken en Betrekken en eHealth4All bij Pharos (landelijk expertisecentrum terugdringen gezondheidsverschillen)…
14 apr 2021
Subsidieregeling Ondersteuning Wijkverpleging (SOW)
Werk je bij een zorginstelling die wijkverpleging verleent volgens de Zorgverzekeringswet? En wil je bijdragen aan meer tijd voor zorg, betere zorg en meer werkplezier in de wijkverpleging? Dan is de Subsidieregeling Ondersteuning Wijkverpleging (SOW) misschien iets voor jouw zorginstelling. 
De SOW geeft jouw organisatie een financieel steuntje in de rug om projecten voor nieuwe werkwijzen en verbeteringen in gang te zetten. Dit kan eventueel in samenwerking met zzp’ers die wijkverpleging verl…
12 apr 2021
Betrek de patiënt bij digitale zorg
Innovaties op het gebied van e-health vinden steeds vaker hun weg naar het zorgveld. De coronacrisis heeft gezorgd voor een stroomversnelling waarbij het aantal beeldbel-afspraken is verdertigvoudigd. Met de inzet van digitale middelen wordt de zorg goedkoper en kunnen personeelstekorten worden teruggedrongen. Maar hoe gaat de patiënt eigenlijk om met digitale zorg? We vroegen het Laurens Rijpstra van Patiëntenfederatie Nederland.
Zorg dat beter aansluit bij wat mensen vragen, dat is waar Patië…
1 apr 2021
Vierde ronde Implementatie- en opschalingscoaching geopend, dien nu in!
Na drie succesvolle rondes van de regeling voor Implementatie- en opschalingscoaching, opent op 1 april 2021 de vierde ronde. Het doel van de regeling is hetzelfde gebleven: een bijdrage leveren aan het beter, sneller en duurzamer implementeren en opschalen van goede zorginnovaties. Kan deze regeling jouw organisatie verder helpen? Dien dan nu een aanvraag in!Let op: indienen is niet meer mogelijk.
Met de subsidie kan een externe implementatie- en opschalingscoach worden ingehuurd. De coach adv…
30 mrt 2021
Innovatie is een succes als je de eindgebruiker meeneemt
De heren van TrueSim hebben een duidelijke visie. Het verbeteren van zorg. Pieter Tegelaers en Jasen Hashem zijn beide IC-verpleegkundige en kwamen met het idee om simulatietrainingen voor zorgprofessionals te verbeteren met behulp van Augmented Reality (AR). Trainen met behulp van AR om ziektebeelden te herkennen klinkt heel mooi, maar kan iedere zorgprofessional daar ook mee omgaan? Hoe zit het eigenlijk met die digitale vaardigheden van de eindgebruiker? En hoe zorgen Jasen en Pieter, winnaa…
25 mrt 2021
Ronde 4 Implementatie- en opschalingscoaching opent 1 april: hoe bereid je je voor?
Op donderdag 1 april opent de vierde ronde van de Implementatie- en opschalingscoaching. Met deze regeling kun je coaching aanvragen voor een implementatie- of opschalingsvraagstuk. De ronde opent over een week. Wij geven je alvast wat tips zodat je je aanvraag goed en volledig kunt indienen.
Het doel van de regeling is om een bijdrage te leveren aan het beter, sneller en duurzaam implementeren en opschalen van goede zorginnovaties. Met de inhuur van een implementatie- of opschalingscoach kunne…
11 mrt 2021
Carintreggeland omarmt digicoaches
Zorgorganisatie Carintreggeland is bezig met het digivaardiger maken van het zorgpersoneel en dat heeft alles te maken met ambities. Eén daarvan luidt ‘anders digitaliseren’. Het doel is om het werk voor zorgprofessionals eenvoudiger en leuker te maken. Dit doet Carintreggeland onder andere met behulp van 19 enthousiaste digicoaches op de werkvloer.
‘Wil jij even die rapportage in het ECD schrijven?’ of ‘Oeps, drieduizend ongelezen mails..’ Bij veel zorgorganisaties komt dit nog geregeld voor; …
10 mrt 2021
Wegwijzer innovatie en preventie in de eerstelijnszorg gelanceerd
De Nederlandse Zorgautoriteit heeft een wegwijzer gecreëerd waarin weergegeven wordt op welke manier (preventieve) innovaties kunnen worden bekostigd. In het document vind je alle bekostigingsopties voor preventie en innovatie op een rij voor alle zorgsectoren in de eerste lijn.
De pijlers innovatie en preventie worden onderverdeeld in drie thema’s.
De wegwijzer is interactief, dat betekent dat je op diverse manieren door het document kunt klikken. Zo maakt de wegwijzer onderscheid tussen het a…
3 mrt 2021
Ronde 2 Training tot digicoach gesloten wegens overweldigend succes
Na een eerste succesvolle ronde van de Training tot digicoach, waarbij 72 vouchers in twee weken tijd werden vergeven, is in recordtijd de tweede ronde gesloten. Binnen nog geen twee dagen kwamen zoveel aanvragen binnen, dat de ronde voortijdig gesloten moest worden. Voor aanvragers die niet meer konden indienen is er goed nieuws: er komt nog een ronde aan, waarvan de opening begin juni is. De exacte datum is nog niet bekend.
Met deze regeling kunnen zorg- en welzijnsorganisaties eigen medewerk…
2 mrt 2021
Ronde 2 Training tot digicoach nu geopend!
Ronde 2 van de subsidieregeling Training tot digicoach staat open voor aanvragen. Wil jij binnen jouw zorgorganisatie een of meerdere medewerkers opleiden tot digicoach? Bekijk dan snel of deze regeling iets voor jouw organisatie is.Update: deze regeling is vroegtijdig gesloten.
Het doel van deze regeling is om de digivaardigheid van zorgmedewerkers te vergroten. Door eigen medewerkers op te leiden tot digicoach kunnen zij collega’s verder helpen met digitale vragen. Een digicoach herkent colle…
1 mrt 2021
#Advies op maat: toon de effectiviteit van je behandeling aan
Innovatie begint bij een goed idee, maar dan ben je er nog niet. Hoe zorg je ervoor dat dit goede idee ook daadwerkelijk uitgroeit tot een succesvolle zorginnovatie? Elke maand helpen de adviseurs van Zorg voor innoveren verschillende zorgvernieuwers op weg in hun implementatie-proces, bieden ze adviezen voor complexe vraagstukken en denken ze samen na over de juiste oplossing van problemen. Ditmaal de vraag van Jan-Paul van Wingerden. Hij is 25 jaar werkzaam bij het Spine & Joint Centre in Rot…
25 feb 2021
Veel belangstelling voor Training tot digicoach, ronde 2 opent binnenkort
Er is veel belangstelling voor de regeling Training tot digicoach. Ronde 2 opent op dinsdag 2 maart. We krijgen veel vragen binnen over de nieuwe ronde. Hieronder lichten we een paar aspecten van de komende ronde toe en wat je nu al kan doen om je aanvraag voor te bereiden!
De regeling Training tot digicoach is bedoeld voor zorg- en welzijnsorganisaties om medewerkers op te leiden tot digicoach. Als digicoach kunnen zij andere collega’s verder helpen met digitale vragen, en op deze manier de di…
24 feb 2021
Digitale medicatiegesprekken toegankelijk voor iedereen
Al enkele jaren voert Mark Slager van apotheek Orion uit Amersfoort zogeheten polyfarmaciegesprekken. Hij praat dan met – veelal oudere – mensen die meerdere geneesmiddelen gebruiken, om te checken of alle medicatie nog zinvol is. In de regel voert óf de apotheker óf de huisarts zulke gesprekken. Mark doet dit sinds twee jaar met huisarts en patiënt. Tijdens de eerste lockdown wilde de Amersfoortse apotheker de gesprekken voortzetten via beeldbellen. Voor een deel van de patiënten was dat spann…
18 feb 2021
Implementatie- en opschalingscoaching kwam voor SyncVR als geroepen
Kwaliteit van leven van patiënten verbeteren met virtual reality (VR), dat is waar Floris van der Breggen, CEO van SyncVR, zich voor inzet. Toen hij een aantal jaar geleden zijn bedrijf begon was er nog veel onbegrip over VR in de zorg. ‘Dat is toch iets voor jongeren of voor gamers?’ Een experiment op de oncologieafdeling van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam bewees het tegendeel. VR is een prachtig hulpmiddel voor pijn- en angstvermindering. Al gauw speelden er twee belangrijke vragen bij …
17 feb 2021
Innovatiecafé ‘Digivaardig in de zorg’ over ambities en mogelijkheden
Het eerste online innovatiecafé van 2021 op 9 februari, georganiseerd in samenwerking met zorginnovatie.nl, had Digivaardig in de zorg als onderwerp. Vertegenwoordigers van een zorginstelling en het onderwijs deelden hun ervaring en visie op de uitdagingen van het gebruik van nieuwe technologie in de zorg. Hoe krijg je medewerkers digivaardig zodat ze e-health toepassingen optimaal kunnen inzetten?
Tessel Houdijk, beleidsmedewerker Innovatie & Zorgvernieuwing bij het ministerie VWS was de eerst…
16 feb 2021
Ronde 2 Training tot digicoach opent bijna: hoe bereid je je aanvraag voor?
Op dinsdag 2 maart 2021 opent ronde 2 van de regeling Training tot digicoach. De vorige ronde was erg populair en het voucherplafond was snel bereikt. Wil je daarom je kansen vergroten op het doen van een succesvolle aanvraag? Lees dan snel wat de belangrijkste wijzigingen zijn in de regeling en wat je nu al kan doen om je aanvraag voor te bereiden. Ronde 2 is inmiddels vroegtijdig gesloten.
De Training tot digicoach is bedoeld om medewerkers uit de eigen organisatie op te leiden tot digicoach.…
11 feb 2021
Waardevolle toevoegingen: I-nurse en digicoach
I-nurse, innovatieambassadeur, ambassadeur zorgtechnologie, zorgtechnoloog. Er zijn eigenlijk heel veel benamingen voor deze relatief nieuwe rol, die ongeveer 2,5 jaar geleden in het leven is geroepen. Maar wat is een I-nurse precies? Wat is de toevoeging naast een digicoach? En waarom is een I-nurse binnen de zorg zo belangrijk? Suzanne Verheijden, programmamanager digitale vaardigheden bij Coalitie Digivaardig in de zorg en zelfstandig ondernemer bij trainingsbureau Buro StrakZ weet er alles …
4 feb 2021
Digivaardig in de zorg: investeringen zijn het waard
Medewerkers van zorgorganisaties krijgen in hun werk steeds meer te maken met digitale technologie. Maar een meerderheid van hen maakt zich zorgen over de eigen digitale vaardigheden en die van collega’s. Dit artikel in een reeks over digivaardigheid is een samenvatting van het rapport ‘Nut en noodzaak van het investeren in digitale vaardigheden in de zorg’ dat de Coalitie Digivaardig in de zorg in 2020 publiceerde.
Zorgmedewerkers gebruiken steeds vaker elektronisch cliënten- of patiëntendossi…
1 feb 2021
Slimme Zorg Estafette van start: onze activiteiten
Vier weken lang aandacht voor slimme zorg en innovatie. In alle regio’s van ons land. Met als doel: van elkaar leren en elkaar inspireren. In de Slimme Zorg Estafette (voorheen e-healthweek) staat van 1 februari t/m 26 februari 2021 iedere week een regio centraal, waarna het stokje wordt doorgegeven aan de volgende regio bestaande uit drie provincies. Zorg voor innoveren is natuurlijk aanwezig, en organiseert interessante sessies. Wanneer zijn wij te vinden?
Beeld: ©Slimme Zorg Estafette
Het st…
28 jan 2021
Digitale vaardigheden in de zorg essentieel, nu en in de toekomst
Digitale toepassingen zijn binnen de zorg bijna niet meer weg te denken. Dat vraagt om ontwikkeling van digitale vaardigheden van het zorgpersoneel, patiënten, cliënten en mantelzorgers. Een thema waar Tessel Houdijk en Rodinde Pauw zich als beleidsmakers bij het ministerie van VWS dagelijks mee bezighouden. Zij benadrukken dat digitale vaardigheden enorm belangrijk zijn, voor iedereen. Maar waarom zijn deze zo belangrijk?
De digitalisering  creëert veel kansen in de maatschappij en in de zorg.…
21 jan 2021
Seed Capital regeling als oplossing voor stijgende zorgvraag
De zorgsector heeft te maken met een veelvoud aan uitdagingen. Vergrijzing, wachtlijsten, COVID-19. Innovaties in de zorg zijn van groot belang om een oplossing te bieden voor problemen die spelen. De ‘Seed Capital regeling’ van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat biedt uitkomst door vraag en aanbod samen te brengen. Dit jaar bestaat de regeling 15 jaar. En daar mogen we trots op zijn.
Grote uitdagingen in de zorg vragen om innovatieve zorgoplossingen. Daarom besloot het Ministerie …
20 jan 2021
De vernieuwde regelingenwaaier van Zorg van Nu is hier
Digitale zorg is de toekomst. Maar hoe pak je dat binnen jouw zorginstelling precies aan en misschien nog wel belangrijker: welke regelingen zijn er eigenlijk die de implementatie van digitale zorg kunnen vergemakkelijken? Zorg van Nu heeft hun handig overzicht van regelingen in de vorm van een regelingenwaaier geüpdatet. Een fijn overzicht waarin meteen duidelijk is welke subsidies wellicht interessant kunnen zijn voor jou.
De regelingenwaaier van Zorg van Nu  komt je misschien bekend voor. Da…
19 jan 2021
Nieuwe Wet digitale overheid waarborgt privacy gezondheidsdata in PGO
Een belangrijk aspect van het gebruik van een Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO) is privacy. Hoe veilig zijn onze persoonlijke gegevens over gezondheid in een digitaal systeem dat contact maakt met een potentieel groot aantal andere systemen? De Wet digitale overheid geeft straks nieuwe kaders hoe veilige online toegang te bieden. Aanleiding voor het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om de ToegangVerleningService (TVS) binnen de zorg te introduceren. Met een aansluiting op de…
12 jan 2021
Active & Assisted Living (AAL) subsidieoproep 2021 staat open
De laatste subsidieronde van het Active & Assisted Living programma is geopend. Het thema van de AAL call 2021 is: ‘Advancing inclusive health & care solutions for ageing well in the new decade.'
Er kan subsidie aangevraagd worden voor internationale samenwerkingsprojecten die zich richten op het verkennen of ontwikkelen, evalueren en op de markt brengen van ICT-oplossingen voor ouderen en hun omgeving.
De deadline voor indiening van projectvoorstellen is 24 mei 2021. Meer informatie over deze …
7 jan 2021
Derde ronde Implementatie- en opschalingscoaching geopend, dien nu in!
Na twee succesvolle rondes van de regeling voor Implementatie- en opschalingsoaching, opent op 6 januari 2021 de derde ronde. Het doel van de regeling is hetzelfde gebleven, maar vanaf nu is de regeling ook toegankelijk voor gemeenten en GGD. Kan deze regeling jouw organisatie verder helpen? Dien dan nu een aanvraag in!
De regeling Implementatie- en opschalingscoaching is bedoeld om een bijdrage te leveren aan het beter, sneller en duurzamer implementeren en opschalen van goede zorginnovaties. …
11 dec 2020
Nieuwe ronde Implementatie- en opschalingscoaching opent binnenkort: ben jij klaar voor een aanvraag?
Op 6 januari 2021 opent de derde ronde van de Implementatie- en opschalingscoaching. Een regeling waarmee je coaching kan aanvragen bij een implementatie- of opschalingsvraagstuk. De ronde is nog niet geopend, maar wat kan je nu alvast doen om je aanvraag voor te bereiden?
Het doel van de regeling is om een bijdrage te leveren aan het beter, sneller en duurzaam implementeren en opschalen van goede zorginnovaties. Met de inhuur van een implementatie- of opschalingscoach kunnen zorgorganisaties e…
26 nov 2020
#Advies op maat: maak je verhaal niet te complex
Innovatie begint bij een goed idee, maar dan ben je er nog niet. Hoe zorg je ervoor dat dit goede idee ook daadwerkelijk uitgroeit tot een succesvolle zorginnovatie? Elke maand helpen de adviseurs van Zorg voor innoveren verschillende zorgvernieuwers op weg in hun implementatie-proces. Zo ook André Elands en Geeske van Oort van The eNose Company. Zij willen graag dat hun toepassing zo snel mogelijk op de markt komt en klopten onder andere aan bij Zorg voor innoveren voor een check of ze op de g…
24 nov 2020
Hoe doet E-Health het bij de huisarts in coronatijd?
Dat zorg op afstand tijdens de COVID-19 pandemie steeds populairder wordt, is al geen nieuws meer. Maar om brede en efficiente inzet ook in de toekomst mogelijk te maken, zijn technische aanpassingen nodig, en moeten patiënten het meer ormarmen. Het Nivel heeft onderzocht hoe dat is te realiseren.
Het Nivel deed enquetes en diepte-interviews met huisartsen en bij patiënten.
Het leverde vier aandachtspunten voor de toekomst op: de noodzaak van efficiëntere inbedding van eHealth in informatie-sys…
17 nov 2020
In recordtijd 72 vouchers aangevraagd: eerste ronde Training tot digicoach gesloten
Alle beschikbare vouchers voor de Training tot digicoach zijn binnen twee weken uitgegeven. De eerste ronde, die op 4 november open ging, is daardoor vroegtijdig gesloten. Voor aanvragers die in deze ronde geen voucher hebben verkregen, is er goed nieuws: er komen nog twee rondes, waarvan de eerstvolgende opent op 2 maart 2021!
Met deze regeling kunnen zorg- en welzijnsorganisaties eigen medewerkers opleiden tot digicoach, waarna ze vervolgens collega’s beter verder kunnen helpen met digitale v…
13 nov 2020
E-healthmonitor 2.0: nieuw onderzoek naar gebruik en waardering digitale zorg
RIVM, Nivel en het National eHealth Living Lab (NeLL) zijn gestart met voorbereidingen van een nieuwe E-healthmonitor 2021-2023, op verzoek van het ministerie van VWS. De drie partijen zijn samen goed in staat publieke gezondheid en de eerste- en tweedelijnszorg te overzien. Net zoals de eerste E-healthmonitor beschrijft de ‘2.0’-versie de digitale zorg in cijfers en daarnaast ook lokale best practices.
Nieuw in het onderzoek zijn werksessies waarin inzichten worden gedeeld met betrokken profes…
12 nov 2020
Aanvragen nieuwe regeling Training tot digicoach stromen binnen
Sinds de opening van de regeling op 4 november 2020 gaat het hard met aanvragen voor de Training tot digicoach. Met deze nieuwe regeling kunnen zorg- en welzijnsorganisaties eigen medewerkers opleiden tot digicoach, waarna ze vervolgens collega’s verder kunnen helpen met digitale vragen. Is deze regeling wat voor jouw organisatie? Wacht niet met aanvragen!
Uit de hoeveelheid aanvragen die bij Zorg voor innoveren binnen komen, blijkt dat de regeling erg populair is. Over het algemeen kunnen per …
4 nov 2020
Nieuwe regeling Training tot digicoach geopend!
Na de succesvolle eerste subsidieregeling Implementatie- en opschalingscoaching komt Zorg voor innoveren nu met een tweede regeling: Training tot digicoach. Deze regeling is speciaal bedoeld om de digivaardigheid van medewerkers van zorg- en welzijnsorganisaties te vergroten. Maar wat kunnen zij precies met deze regeling?
Het maximale aantal beschikbare vouchers is voor de uitsterste deadline uitgegeven, waardoor de ronde vroegtijdig is gesloten.
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en S…
27 okt 2020
#Advies op maat: weet wat je verdienmodel is
Innovatie begint bij een goed idee, maar dan ben je er nog niet. Hoe zorg je ervoor dat dit goede idee ook daadwerkelijk uitgroeit tot een succesvolle zorginnovatie? Elke maand helpen de adviseurs van Zorg voor innoveren verschillende innovatoren op weg in hun implementatieproces. Zo ook Esther Sijm van Doorzorg. Zij wilde weten waar ze financiering voor haar project kon vinden. Hoe hebben de adviseurs van Zorg voor innoveren haar op weg geholpen?
Jarenlang heeft Esther als ergotherapeut gewerk…
21 okt 2020
Stand van de zorg: 15 jaar zorgverzekeringswet
Volgend jaar bestaat ons huidige zorgstelsel 15 jaar. Tijd voor de Nederlandse Zorgautoriteit om op deze periode terug te blikken. Zij hebben hiervoor een digitaal magazine gemaakt waarin niet alleen gekeken wordt naar waar we vandaan komen en wat we bereikt hebben, maar ook blikken ze vooruit.
Het huidige stelsel is ingericht met solidariteit als basis waardoor alle inwoners van Nederland de zorg krijgen die ze nodig hebben. Maar tegelijkertijd staat de zorg zwaar onder druk. Met name het laat…
16 okt 2020
Duurzaam innoveren met een implementatiecoach
De tweede subsidieronde Implementatie en -Opschalingscoaching zit er inmiddels op: een volgende opent in januari 2021. Maar waarom zou je een implementatiecoach inschakelen? Omdat e-health meer is dan techniek. De organisatie en de manier van zorg verlenen moeten óók veranderen. En daar kan een implementatiecoach bij helpen.
Myriam Limper, implementatiecoach bij Zorgbewegers, vertelt in een blog op Zorgvannu.nl wat er allemaal bij duurzame innovatie komt kijken. Naast haar ervaringen als coach …
1 okt 2020
Hulp van een implementatiecoach, wat levert het op?
Begin maart 2020 opende de eerste subsidieronde van de Implementatie- en opschalingscoaching. Dit bleek al snel een groot succes waardoor het budget sneller opraakte dan verwacht. Welke projecten hebben financiering ontvangen en wat kan een implementatiecoach voor ze betekenen?
Met deze subsidie kunnen zorgorganisaties en innovatoren (in samenwerking met een zorgorganisatie) hulp en ondersteuning van een implementatiecoach aanvragen. Deze coach helpt ze bij implementatie of opschalingsvraagstuk…
1 okt 2020
Resultaten inventarisatie AI in gezondheid en zorg bekend
Het programma Waardevolle AI voor gezondheid van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft KPMG laten inventariseren welke artificiële intelligentie (AI) toepassingen in Nederland op dit moment voor gezondheid en zorg worden ingezet in de praktijk. De resultaten van de inventarisatie zijn samengevat en beschikbaar.
KPMG heeft in opdracht van VWS, in de periode van juni – augustus 2020, 400 toepassingen geïdentificeerd die in de zorgpraktijk in pilot getest of in de prakti…
17 sep 2020
Prinsjesdag 2020: de belangrijkste plannen voor de zorg
Zoals verwacht was de coronacrisis een belangrijk item was tijdens Prinsjesdag. Extra maatregelen ter bestrijding van COVID-19 worden benadrukt en daarbij besteedt de overheid veel aandacht aan digitalisering en implementatie.
Naast meer zorgpersoneel, versterking van de jeugdzorg en het terugdringen van dakloosheid, trekt de overheid extra geld uit voor digitalisering van de zorg. De coronacrisis heeft nogmaals onderstreept wat het belang is van digitale zorg. Extra geld gaat onder andere naar…
7 sep 2020
Stimuleringsregeling E-health Thuis werpt vruchten af
Met behulp van e-health wordt het voor steeds meer ouderen en mensen met een (risico op) chronische ziekte of beperking mogelijk om langer zelfstandig thuis te blijven wonen. Met de Stimuleringsregeling E-health Thuis (SET) is het voor zorgaanbieders en inkopers mogelijk om deze e-health oplossingen op te schalen en te borgen. Veel zorgaanbieders hebben al succesvol gebruik gemaakt van deze regeling, zo ook Mirthe van de Belt. Zij vertelt over haar ervaringen met de regeling.
Dit jaar maakte he…
14 aug 2020
Onze handreiking e-health implementatie: een waardevol hulpmiddel
Op deze site vind je de handreiking e-health implementatie waarmee we je op weg helpen met het implementeren van e-health aan de hand van een systematische aanpak. We geven praktische voorbeelden, aandachtspunten en tips. Aan de handreiking hebben we kort geleden een nieuwe video toegevoegd.
Implementatie is een geheel van werkafspraken, -processen, activiteiten en maatregelen ten behoeve van de aanleiding, vormgeving en doorvoering van een beoogde verandering of verbetering. Een groot deel van…
6 aug 2020
Zorg van nu: slimme tips en handige adviezen
Zorg van Nu, een initiatief van het ministerie van VWS, is een platform met allerlei slimme innovaties, nieuwe hulpmiddelen en technologie voor de zorg. Zoals een elektronische medicijndispenser, een knuffelrobot, handige websites en toepassingen met Virtual Reality. Je vindt op Zorg van Nu ook andere handige informatie, zoals folders en blogs aangevuld met vlogs en video’s op Facebook,Twitter en LinkedIn.
Een aantal van de recente thema's die Zorg van nu behandelde, waren het succesvol opzette…
27 jul 2020
Nieuwe ronde subsidieregeling veelbelovende zorg geopend
Deze regeling is in het leven geroepen om potentieel veelbelovende zorg financieel te ondersteunen, zodat via onderzoek aangetoond kan worden of deze zorg effectief is. Deadline voor indienen in deze ronde is dinsdag 22 september 2020. Voordat subsidie kan worden aangevraagd, moet eerst een projectidee worden ingediend.
Zorg wordt alleen vergoed vanuit het basispakket, als het ten minste even effectief is als de gebruikelijke zorg in Nederland. Anders gezegd, de behandeling moet voldoen aan het…
20 jul 2020
Dit najaar: nieuwe subsidiemogelijkheden bij Zorg voor innoveren
De subsidiemogelijkheden van Zorg voor innoveren breiden zich uit! Niet alleen komt er meer budget beschikbaar voor de al bestaande subsidieregeling Implementatie- en opschalingscoaching (IOC), maar naar verwachting opent eind dit jaar een nieuwe subsidie voor het opleiden van digicoaches in zorgorganisaties.
Dit jaar opende Zorg voor innoveren haar eerste subsidieronde ooit; Implementatie- en opschalingscoaching. Zorginnovatoren kunnen met deze subsidie de ondersteuning van een implementatieco…
15 jul 2020
Veilige digitale toegang in de zorg
Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft de website gegevensuitwisselingindezorg.nl uitgebreid met een speciaal gedeelte voor het ondersteunen van zorgaanbieders en hun ICT-leveranciers om tijdig de juiste stappen te zetten voor veilige digitale toegang.
Een video-afspraak met een arts, een horloge dat de hartslag bijhoudt, digitale portalen waarop patiënten hun gezondheidsdossier kunnen raadplegen; het zijn vormen van e-health die steeds vaker worden gebruikt. Nu we ook…
7 jul 2020
77 miljoen extra voor structurele inzet van digitale zorg thuis
Het ministerie van VWS maakt 77 miljoen extra vrij voor ondersteuning en zorg op afstand via digitale toepassingen. Het gaat om een aanvullend bedrag bedoeld voor zorg aan thuiswonende kwetsbare ouderen en mensen met een chronische ziekte of beperking. Door het grote aantal aanvragen van de eerdere tijdelijke noodregeling SET COVID-19, onderdeel van de Stimuleringsregeling E-health Thuis (SET), is er nu de SET COVID-19 2.0.
De nieuwe regeling is specifiek gericht op aanbieders van wijkverplegin…
2 jul 2020
Wetenschap helpt maatschappij met herstarten
Op 24 juni jl. werden nieuwe versoepelingen van de coronamaatregelen aangekondigd. Bedrijven en organisaties krijgen de mogelijkheid om hun werkzaamheden weer op te pakken of uit te breiden, wel met 1,5 meter afstand. De vraag daarbij is hoe ze dat het beste kunnen aanpakken, ook met oog op een mogelijke volgende uitbraak van het coronavirus of een andere epidemie. Daar is onderbouwde kennis voor nodig. Via de subsidieregeling ‘Wetenschap voor de Praktijk’, zijn ruim 50 samenwerkingen gestart t…
30 jun 2020
Innovatiecafé 'Duurzaam implementeren' trekt veel bezoekers
Het eerste online Innovatiecafé van Zorg voor innoveren en Zorginnovatie.nl op donderdag 25 juni 2020 kon rekenen op veel belangstelling. De netwerkbijeenkomst die als gevolg van de COVID-19 maatregelen dit keer virtueel was georganiseerd, werd door ongeveer 80 deelnemers bijgewoond. Thema van de diverse presentaties was hoe je ervoor zorgt dat zorginnovaties die je nu implementeert, toekomstbestendig blijven.
Gelle Klein Ikkink, Programmadirecteur Innovatie & Zorgvernieuwing bij het ministerie…
25 jun 2020
Eerste editie kennisagenda JZOJP verschenen
Het Kennisplatform de Juiste Zorg op de Juiste Plek overhandigde op 24 juni de eerste kennisagenda aan Ernst van Koesveld (DGLZ) van het ministerie van VWS. De kennisagenda bevat concrete aanbevelingen om kennis uit te breiden, te delen en toe te passen in de praktijk. De focus van deze eerste agenda ligt op het verplaatsen van zorg.
Beeld: ©VWS
Overhandiging Kennisagenda 2020
Met de kennisagenda, die jaarlijks zal verschijnen, adviseert het Kennisplatform de minister van Medische Zorg & Sport …
23 jun 2020
Implementatie- en opschalingscoaching: succesvolle eerste ronde, volgende opent in september
De eerste ronde van de subsidieregeling voor Implementatie- en Opschalingscoaching is vroegtijdig gesloten omdat het maximale aantal te honoreren aanvragen eerder dan de deadline was bereikt. Voor partijen die niet op tijd voor de succesvolle regeling konden indienen, is er goed nieuws: een tweede ronde opent op 1 september.
Zorg voor innoveren startte de subsidieregeling dit jaar als vervolg op een eerdere pilot uitgevoerd door het Ministerie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Tijdens dez…
18 jun 2020
Economische Zaken en Klimaat stimuleert ontwikkeling innovaties voor COVID-19 aanpak
Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat stelt in 2020-2021 3 miljoen euro beschikbaar aan publieke opdrachtgevers om innovatieve producten of diensten te laten ontwikkelen die de gevolgen van COVID-19 aanpakken. De financiering is beschikbaar om via innovatiecompetities nieuwe oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken van de coronacrisis te vinden.
De innovatiecompetities zijn trajecten, waarbij publieke diensten een vraagstuk uitzetten waarvoor nog geen product of dienst op de mar…
16 jun 2020
Hoe COVID-19 invloed heeft op de zorginkoop van Menzis
De coronacrisis zet het Nederlandse zorglandschap volledig op zijn kop. Zorg op afstand wordt plotseling veel breder ingezet. Acute tekorten aan beschermende hulpmiddelen en medicatie kwamen vrijwel overal voor. Kortom; behoeften van de hele zorg in Nederland zijn – misschien wel blijvend – veranderd. Wat betekent dat voor de actuele zorginkoop van zorgverzekeraar Menzis?
Nicole Poldervaart is teamleider landelijke inkoop eerste lijn bij Menzis en heeft daarnaast de verantwoording voor de Ontwi…
12 jun 2020
Eerste ronde Implementatie- en opschalingscoaching gesloten: maximum bereikt
Het maximale aantal te honoreren aanvragen is bereikt in de eerste ronde van de nieuwe subsidiemogelijkheid van Zorg voor innoveren. Hierom is de Implementatie- en opschalingscoaching (ronde 1) vroegtijdig gesloten. Het is niet meer mogelijk om een aanvraag in te dienen.
Deze subsidiemogelijkheid is bedoeld voor zorgaanbieders of ontwikkelaars van een zorginnovatie die ondersteuning zoeken bij een implementatie- of opschalingsvraagstuk. Met deze subsidie kan men een externe implementatie- en op…
2 jun 2020
Marente biedt hoogstpersoonlijke zorg ook op afstand
Zorginstelling Marente biedt al meer dan 100 jaar professionele zorgverlening voor inwoners van de Rijn-, Duin- en Bollenstreek. Van thuiszorg tot verpleging in een aantal verzorgingshuizen en van revalidatie tot ondersteuning bij dementie. Ondanks die heel persoonlijke vorm van zorg heeft juist deze instelling het gebruik van beeldzorg omarmd. In de huidige Coronacrisis speelt zorg op afstand een belangrijker rol dan ooit. Het verhaal van hoe Marente beeldzorg introduceerde, levert tips op voo…
12 mei 2020
Ingang Medical Device Regulation een jaar uitgesteld
Een nieuwe Europese verordening voor medische hulpmiddelen (MDR) zou op 26 mei 2020 ingaan. Maar de internationale crisis rond COVID-19 belemmerde diverse stappen benodigd voor de invoering van deze nieuwe wetgeving. Op voorstel van de Europese Commissie gaat de verordening daarom nu een jaar later in, op 26 mei 2021. Het uitstel geeft alle betrokken partijen internationaal de noodzakelijke ruimte zich te richten op het bestrijden van de coronacrisis.
De Europese Raad van Ministers en het Europ…
7 mei 2020
Wegwijzer AI en Corona: kennis voor zorginnovators
Artificiële Intelligentie (AI) in de zorg staat sinds de uitbraak van het coronavirus nog meer in de belangstelling. Zorgprofessionals en innovators die willen weten hoe de waarde van AI snel en verantwoord kan worden ingezet om COVID-19 het hoofd te bieden, kunnen sinds kort gebruikmaken van de ‘Wegwijzer AI en Corona’ op de website datavoorgezondheid.nl. De wegwijzer is een initiatief van het programma Waardevolle AI voor gezondheid van het ministerie van VWS.Lees verder op datavoorgezondheid…
24 apr 2020
Vragen van zorginstellingen en ondernemers rond COVID-19
De coronacrisis (COVID-19) maakt dat we met zijn allen in een onzekere tijd zitten. Onder veel ondernemers, zorgaanbieders en andere partijen leven daardoor verschillende vragen over welke effecten deze crisis op hen heeft. In dit artikel beantwoorden we een aantal van deze vragen en linken we naar meer informatie over potentiële oplossingen.
De staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat (EZK) heeft besloten om de borgstelling midden- en kleinbedrijf (BMKB) tijdelijk te verruimen. Bij di…
10 apr 2020
Nieuwe tools voor Budget Impact Analyse (BIA)
ZonMw heeft een Budget Impact Analyse (BIA) leidraad en rekentool laten ontwikkelen om de drempel voor routinegebruik te verlagen. De hulpmiddelen zijn bedoeld voor onderzoekers, maar ook voor gebruikers als zorgprofessionals, budgethouders, overheden en zorgverzekeraars.
Een BIA brengt de verwachte verandering in (totale) uitgaven in kaart als gevolg van implementatie van nieuwe zorg (interventie, proces) of de-implementatie van bestaande zorg. Een BIA richt zich op de vraag of de implementati…
3 apr 2020
Hoe alleen effectieve zorg in het basispakket terecht komt
De norm voor wat er onder verzekerde zorg valt - via de Zorgverzekeringswet (Zvw) en de Wet langdurige zorg (Wlz) - is ‘de stand van de wetenschap en praktijk’. Hierbij is het uitgangspunt dat alleen zorg die als effectief wordt beschouwd, onderdeel uitmaakt van verzekerde zorg. Maar hoe wordt deze effectiviteit beoordeeld?
Inzichten in de medische wetenschap veranderen en daarmee ook de zorg. Voortdurend worden nieuwe diagnostiek, behandelingen en geneesmiddelen ontwikkeld en ook de vraag naar…
3 apr 2020
Zo hielp overheidsfinanciering de innovatie van Ester en Nicole de basisverzekering in
Veel zorgondernemers lukt het niet om de financiering van hun innovatie rond te krijgen. De Beleidsregel Innovatie voor kleinschalige experimenten biedt oplossing. Ook de zorginnovatie van Ester Janssen en Nicole Philippens profiteerde hiervan. Als uitvoerend coach in de pilot hielpen zij bij het testen van het CooL-programma, waarin coaches mensen met overgewicht helpen. Inmiddels zit deze vorm van leefstijlcoaching in de basisverzekering én zijn Ester en Nicole licentie-eigenaren.
Mensen die …
2 apr 2020
Corona: inzet e-health tijdelijk verruimd
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en zorgaanbieders maken tijdelijk een ruimere inzet van zorg op afstand mogelijk. De toepassing van e-health kan namelijk bijdragen aan het terugbrengen van fysiek contact met patiënten. Toepassingen als beeldbellen, chats en e-consulten maar ook software bedoeld voor het bijdragen aan diagnose of behandeling kunnen nu breder worden ingezet.
De NZa verruimt de mogelijkheden voor het leveren van zorg op afstand door alle eventuele belemmeringen op te schorten.…
26 mrt 2020
Europese standaarden medische hulpmiddelen gratis beschikbaar voor productieverhoging
Vanwege de Coronacrisis werkt de Europese Commissie samen met de industrie en lidstaten om zoveel mogelijk mondkapjes, handschoenen, operatiekleding en andere medische hulpmiddelen beschikbaar te maken. Dat gebeurt met een productieverhoging door bestaande fabrikanten, het mogelijk maken van import en het opstarten van alternatieve productiemethoden van apparatuur.
Op verzoek van de Europese Commissie zijn Europese standaardisatiecomités en al hun leden overeengekomen een aantal Europese standa…
24 mrt 2020
Noodregeling maakt direct meer digitale zorg thuis mogelijk
Het ministerie van VWS maakt direct geld vrij voor extra digitale toepassingen voor ondersteuning en zorg op afstand aan thuiswonende kwetsbare ouderen en mensen met een chronische ziekte of beperking. Binnen de Stimuleringsregeling E-health Thuis (SET) is een speciale noodregeling ingericht: SET Covid-19.
De regeling is bedoeld voor zorg- en welzijnsorganisaties die nu extra willen investeren in digitale zorg op afstand. Via de regeling is per aanvraag €50.000 beschikbaar. Aanvragen kunnen van…
18 mrt 2020
Mogelijkheden voor digitale zorg en ondersteuning bij de gevolgen van het coronavirus
De uitbraak van het coronavirus heeft gevolgen voor de wijze waarop zorg aan patiënten de komende tijd kan worden geleverd. De maatregelen van het kabinet en initiatieven van verschillende overheidsinstanties zijn bedoeld om patiënten, zorgverleners, ondernemers en andere betrokkenen zo goed mogelijk te ondersteunen.
Welke mogelijkheden zijn beschikbaar voor digitale zorg en ondersteuning op afstand? Er staan op dit moment organisaties en leveranciers klaar om extra hulp te bieden in de COVID-1…
4 mrt 2020
Subsidie voor implementatie- en opschalingscoaching
Zorg voor innoveren biedt naast adviesondersteuning nu ook een subsidie aan voor zorginnovatoren die hun innovatie willen implementeren en opschalen.
Met deze nieuwe subsidieregeling, genaamd implementatie- en opschalingscoaching, kan een externe coach worden ingehuurd die zorginnovatoren adviseert over implementatie- en opschalingsvraagstukken. Doel hiervan is om innovaties beter en sneller te laten landen in de zorg.
Het moet gaan om sociale of technologische innovaties (e-health, medische te…
18 feb 2020
Nieuwe subsidieoproep AAL - Beter oud worden met behulp van digitale oplossingen
Op 7 februari 2020 is een nieuwe subsidieronde van het internationale programma Active & Assisted Living (AAL) opengesteld. Het thema van de subsidieronde is 'Healthy Ageing with the Support of Digital Solutions' (Beter oud worden met behulp van digitale oplossingen).
De oproep staat open voor (internationale) samenwerkingsprojecten gericht op het ontwikkelen, evalueren en op de markt brengen van ICT-oplossingen voor ouderen en hun omgeving. Daarnaast biedt de subsidieoproep de mogelijkheid om …
12 feb 2020
AVG wetgeving: Zo gaat communicatieplatform OZOverbindzorg om met patiëntgegevens
De huisarts, de thuiszorg, een mantelzorger: via communicatieplatform OZOverbindzorg wisselen zorgpartijen gegevens uit over hun cliënten. Hoewel OZOverbindzorg geen opslagplek voor medische gegevens is, wordt er toch veel informatie op het platform gedeeld – en dat blijft daar een tijdje staan. Hoe gaat het bedrijf om met deze verzamelde patiëntgegevens?
Volgens Leendert de Gelder, ICT-manager bij het bedrijf, is OZOverbindzorg niet bedoeld als medisch dossier. "OZOverbindzorg is een communica…
30 jan 2020
Innoveren met zorgverzekeraars: lef tonen, tijd investeren en kennis delen
Hoe zorg je ervoor dat jouw zorginnovatie op de markt terecht komt? Een van de mogelijkheden is via de zorgverzekeraars. Tijdens de openingsmanifestatie van de e-healthweek op maandag 27 januari 2020 deelden enkele zorgverzekeraars samen met zorgaanbieders de lessen die zij hebben geleerd tijdens hun samenwerking en vertelden ze over de successen die ze in de loop der jaren hebben behaald. Wat kunnen wij leren van dit kijkje in de keuken?
Bij innovaties in de zorg is het van groot belang dat zo…
9 dec 2019
Hoe bereid je je voor op de nieuwe regels voor medische hulpmiddelen?
Vanaf 26 mei 2020 zijn er nieuwe regels voor medische hulpmiddelen. Jouw zorginnovatie moet - als het een medisch hulpmiddel is - dus aan nieuwe eisen voldoen. Hoe weet je of jouw innovatie hieronder valt? En hoe bereid je je voor op deze regels? We geven je een aantal tips.
Waar gaat het om? Medische hulpmiddelen moeten vanaf 26 mei voldoen aan nieuwe Europese wetgeving. Hulpmiddelen voor in-vitro diagnostiek moeten dat doen vanaf 26 mei 2022. Als producent of dealer moet je die naleven om het…
9 dec 2019
Hoe toon je aan dat jouw innovatie technologisch in orde is?
Veiligheid, certificering, privacy… je krijgt als zorgvernieuwer al in een vroeg stadium te maken met technologie. En de bewijslast ligt bij jou. Hoe bewijs je dat de technologie van jouw innovatie in orde is? We geven je een aantal tips.
Als zorgvernieuwer moet je ervoor zorgen dat je innovatie veilig is. En dat deze voldoet aan de wetten en normen die worden gesteld, en dat je hiervoor de benodigde keurmerken hebt gekregen (certificering). Kun je dit niet laten zien, dan kun je je innovatie n…
9 dec 2019
Intellectueel eigendom: wat moet je weten als zorgondernemer?
Octrooien, auteursrecht, bedrijfsgeheim: er zijn veel vormen van intellectueel eigendom (IE). Als jij een zorginnovatie op de markt wil brengen, is het goed om je hierin te verdiepen. Zo voorkom je problemen voor, tijdens én na het implementatieproces. We stellen 4 vragen aan Tomas van Rijn, adviseur bij Octrooicentrum Nederland, onderdeel van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
"Intellectueel eigendom of IE gaat over kennis. IE-rechten bieden je de mogelijkheid de kennis die je hebt, te…
6 dec 2019
In 3 stappen je innovatie in de zorgverzekering
Je hebt het concept voor je zorginnovatie klaarliggen, het plan is er, maar nu is het zaak dat jouw innovatie betaald wordt. Hoe doe je dat? Hans Ossebaard van Zorginstituut Nederland legt je uit hoe je in 3 stappen je innovatie in de zorgverzekering krijgt.
"Zorgondernemers met een innovatie vragen zich vaak niet af: wie gaat er betalen voor mijn dienst of product?", legt Hans uit. Volgens hem is het goed om hier van tevoren over na te denken. Je innovatie in de zorgverzekering krijgen is een …
6 dec 2019
In 3 stappen naar de beleidsregel Innovatie voor kleinschalige experimenten
Heb jij een innovatief idee liggen voor de zorg? En zou je hiermee willen experimenteren in de markt? Misschien is de beleidsregel ‘innovatie voor kleinschalige experimenten’ iets voor jou. Willemien Alting van de Nederlandse Zorgautoriteit helpt je in de video op weg.
Deze regeling voor kleinschalige experimenten maakt het mogelijk om drie jaar lang kleinschalig te experimenteren met zorg die onder de zorgverzekering of wet langdurige zorg valt.
In de video legt Willemien uit hoe je samen met …
22 nov 2019
We kunnen niet meer om e-health heen
Nictiz en Nivel presenteren samen de e-health monitor 2019
Op vrijdag 1 november is de eerste editie van de e-health monitor 2019 aan minister Bruno Bruins van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) gepresenteerd. In deze monitor, die Nictiz en Nivel elk jaar gezamenlijk publiceren, staat dat zorgverleners enthousiast zijn over e-health. Als het goed wordt ingezet kan het bijdragen aan het verlagen van de werkdruk in de zorg. De tijdswinst zit volgens zorgverleners vooral in…
4 nov 2019
Terugblik innovatiecafé: Mag dat wel? Over wet- en regelgeving in de zorg
Wat mag er binnen de wet- en regelgeving in de zorg? Waar moet je rekening mee houden als je wilt innoveren in de zorg? Deze vragen werden beantwoord tijdens de laatste editie van het innovatiecafé van Zorg voor innoveren in Rotterdam. De bijeenkomst werd afgetrapt door twee sprekers. Daarna werden vragen over wet- en regelgeving in de zorg beantwoord door een panel met experts.
Voorafgaand aan het panelgesprek sprak Joël Buiter, senior inspecteur e-health bij de Inspectie voor Gezondheidszorg …
3 sep 2019
#Kopzorgen: 'Valt mijn e-health-product onder de nieuwe wetgeving voor medische hulpmiddelen?'
Via het loket van Zorg voor innoveren krijgen we regelmatig vragen binnen over zorginnovatie en e-health. In deze rubriek geeft een expert antwoord op een vraag die binnenkwam, waarin veel zorgondernemers zich zullen herkennen.
Deze keer: over de nieuwe regels voor medische hulpmiddelen.
'Beste Claire, ik heb een product voor digitale zorg ontwikkeld, namelijk een app waarmee zorgverleners patiënten op afstand kunnen monitoren.
In de testfase heb ik positieve reacties gekregen en nu wil ik de a…
3 sep 2019
FAQ: Wat moet je als ondernemer weten over wet- en regelgeving rondom zorginnovaties?
Als ondernemer in de zorg krijg je te maken met allerlei wetten en regels. Die zijn nodig om ervoor te zorgen dat de uitvoering van zorginnovatie op een goede manier verloopt.
Het lijkt soms lastig om in al die wet- en regelgeving ruimte te vinden voor vernieuwing. Gelukkig is niet alles vastgelegd: er zijn mogelijkheden om innovaties op de markt te brengen en op te schalen.
Zo heeft de overheid verschillende regelingen en programma’s waarmee zij zorginnovatie wil stimuleren. Ook veel zorgverze…
3 sep 2019
Hoe maak ik mijn e-health-toepassing veilig volgens de normen en toetsingscriteria?
Een goed werkende e-health-toepassing valt of staat met het vertrouwen van patiënten en zorgpartijen én de veiligheid van het product.
Dat bereik je door het product te laten voldoen aan de eisen. Hoe ontwikkel je als fabrikant software die wordt goedgekeurd, en hoe pas je als zorgorganisatie het product volgens de regels toe? Johan Krijgsman en Joël Buiter van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd geven tips.
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) houdt toezicht op onder andere de kwalite…
20 aug 2019
E-health implementeren, hoe doe je dat?
Innovatie in de zorg biedt veel potentie om te helpen bij actuele vraagstukken. Het merendeel van e-health-projecten strandt echter in de pilotfase.
Daarom liet Zorg voor Innoveren een handreiking ontwikkelen: een systematische aanpak bij het invoeren van e-health.
Hieronder vind je de link naar een nieuwe overzichtelijke weergave van de verschillende fases; van visie en strategie tot opschaling.
In deze handreiking helpen we je op weg met het implementeren van e-health aan de hand van een syst…
12 jul 2019
Hoe test ik mijn e-health-toepassing in een organisatie?
Je hebt een e-health-toepassing ontwikkeld op het gebied van zorg, de technologie ervan is gebruiksklaar en ook de organisatie is startklaar gemaakt.
Nu beland je in de uitvoeringsfase en moet de toepassing worden getest in de praktijk. Hoe doe je dat? Implementatie-expert Wouter Wolters geeft je 5 tips voor het in de praktijk brengen en evalueren van jouw innovatie.
De meest bekende vorm om een e-health-toepassing te testen is de pilot, waarmee je in een beperkte en specifieke omgeving je toep…
2 jul 2019
FEIT: Succesvolle zorginnovaties zijn sociale zorginnovaties
Succesvol innoveren in de zorg: hoe doe je dat eigenlijk? Uit onderzoek van de Erasmus Universiteit blijkt dat het innovatiesucces in Nederland voor een kwart uit technologische innovaties bestaat en voor driekwart uit sociale innovaties. Hoe zit dat?
Technologische innovatie staat onder andere voor de installatie en configuratie van een e-health-toepassing, de koppeling met andere systemen en het aanmaken van accounts. Sociale innovatie gaat erover dat de technologische innovatie daadwerkelijk…
2 jul 2019
Nieuwe regels bieden meer ruimte voor digitale zorg
In de nieuwe 'Wegwijzer bekostiging digitale zorg 2020' zet de Nederlandse Zorgautoriteit alle bestaande en nieuwe declaratieregels voor digitale zorg en ondersteuning in 2020 op een rij voor de Zorgverzekeringswet en Wet langdurige zorg.
De Wegwijzer geeft voorbeelden, duidelijkheid en een meer integraal overzicht hoe de digitale ontwikkelingen doorwerken in de bekostigingsregels voor de zorg en ondersteuning. 
De regels voor digitale zorg zijn verruimd. Zo is er meer mogelijk op het gebied va…
1 jul 2019
Zo implementeerde Han zijn veiligheids-app voor alleenwonende ouderen
Hoe kan mijn zoon een oogje bij me in het zeil houden, zonder dat hij me constant hoeft te controleren? Dat vroeg de nu 82-jarige Han van Doorn zich af, toen zijn vrouw in een verzorgingstehuis ging wonen en hij achterbleef als ‘alleenwonende oudere’.
Samen met zoon Thijs bedacht hij de smartphone-applicatie ‘Are you okay today’ die de oplossing biedt. Inmiddels is de app op de markt gebracht. Na drie succesvolle pilots is het nu zaak om de e-health-innovatie op te schalen.
‘Are you okay today’…
29 jun 2019
Nieuwe ronde Subsidieregeling veelbelovende zorg geopend
De periode voor het indienen van projectideeën voor veelbelovende zorg is weer gestart. Projectideeën kunnen van donderdag 27 juni tot dinsdag 27 augustus vóór 14.00 uur ingediend worden.
Veelbelovende zorg moet sneller beschikbaar zijn voor patiënten via opname in het basispakket. De subsidieregeling voorziet daarin. Zorg wordt namelijk alleen vergoed vanuit het basispakket, als het tenminste even effectief is als de gebruikelijke zorg in Nederland. 
Onderzoek naar de effectiviteit van zorg is…
25 jun 2019
Voortgangsrapportage Innovatie & Zorgvernieuwing
Minister De Jonge (VWS), minister Bruins (Medische Zorg en Sport) en staatssecretaris Blokhuis bieden een brief aan de Tweede Kamer over Voortgangsrapportage Innovatie & Zorgvernieuwing.
In de voortgangsrapportage doen zij verslag van de activiteiten, resultaten en plannen op het gebied van innovatieve zorg, waaronder Zorg voor innoveren. 
Steeds meer zorginnovaties worden succesvol geïmplementeerd en opgeschaald. Tegelijkertijd blijkt, onder andere uit cijfers uit de e-healthmonitor dat het ge…
14 jun 2019
Zorg van Nu publiceert folder met regelingen voor stimulering digitale zorg
Zie je door de bomen het bos niet meer, als het gaat om regelingen voor stimulering van digitale zorg? Zorg van Nu heeft alle regelingen op een rijtje gezet in een folder. Je kunt de folder gratis downloaden op de website van Zorg van Nu.
In de folder wordt op heldere wijze uitgelegd welke regelingen toepasbaar zijn voor welke e-health-innovaties. Ook is per regeling praktische informatie te vinden over de looptijd, voor wie de regeling beschikbaar is en waar je meer informatie vindt.
Voorbeeld…
2 mei 2019
NZa stimuleert juiste zorg op juiste plek in regels medisch-specialistische zorg 2020
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft de regels voor medisch-specialistische zorg in 2020 aangepast. Om de medisch-specialistische zorg ook in de toekomst betaalbaar en toegankelijk te houden is een andere manier van zorg organiseren nodig; de juiste zorg op de juiste plek.
Dat betekent zorg dichtbij huis leveren als het kan, en alleen in het ziekenhuis als het moet. Maar er is ook meer samenwerking tussen zorgprofessionals onderling nodig. Om die reden zijn de regels aangepast. 
Verschille…
18 mrt 2019
Subsidieregeling 'veelbelovende zorg' geopend
De periode voor het indienen van projectideeën voor veelbelovende zorg is gestart. Van donderdag 14 maart tot dinsdag 14 mei 2019 kunnen ideeën worden ingediend. Het doel van de subsidieregeling 'veelbelovende zorg'? Het versnellen van de toegang van de patiënt tot potentieel veelbelovende zorg, via opname in het basispakket.
Op dit moment wordt zorg alleen vergoed vanuit het basispakket als het tenminste even effectief is als de gebruikelijke zorg in Nederland. Dat betekent dat de behandeling …
14 mrt 2019
"Er zijn zoveel goede e-health-toepassingen - nu opschalen!"
Vanaf 1 maart is de Stimuleringsregeling E-health Thuis (SET) open. We spreken Jerry Kanhai van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en Inge Valstar van ZonMw over de bestaansreden van deze subsidie.
"Er bestaan al veel goede e-health-toepassingen," vertelt Kanhai, "maar personeel heeft vaak geen tijd om op te schalen. Die tijd willen wij met de SET stimuleren."
Sinds de opening van de stimuleringsregeling zijn al veel reacties en vragen binnengekomen. Aanvragen komen binnen bij de R…
1 mrt 2019
AAL Association publiceert een nieuwe aanbesteding
De AAL Association heeft een internationale AAL-aanbesteding gepubliceerd voor een nieuwe ‘AAL2Business Support Action’. Door deze tender uit te schrijven roepen ze op om AAL-projecten in te dienen. De deadline is 2 april 2019.
Active & Assisted Living (AAL) is een Europees stimuleringsprogramma. Hierbij investeren overheden en bedrijven samen in ICT-oplossingen die de zelfredzaamheid van ouderen bevorderen. Een belangrijk doel voor AAL is om ouderen te ondersteunen hun autonomie te behouden, o…
22 feb 2019
NZa houdt bekostiging e-health tegen het licht
In e-health ligt veel potentieel verscholen, vindt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZA). Daarom gaan zij dit jaar de mogelijkheden om e-health te declareren onder de loep nemen.
De NZa richt zich daarbij vooral op de wijkverpleging en de langdurige zorg. Zo willen ze bijvoorbeeld kijken of de bestaande regels die er zijn om thuis- en zelfzorgtechnologieën vergoed te krijgen moeten worden opgerekt. Bron afbeelding: Skipr.nl
Volgens de NZA kan zorg op afstand met behulp van technologie een belangr…
22 feb 2019
NZa: zet e-health in voor juiste zorg op de juiste plek
E-health kan een belangrijke bijdrage leveren aan het inzetten van de 'Juiste zorg op de juiste plek'. Dat schrijft de Nederlandse Zorgautoriteit op haar website.
De NZa wil een bijdrage leveren aan het stimuleren van zorg op de juiste plek door het mogelijk te maken om toepassingen op kleine schaal breder in te zetten. Zodat mensen bijvoorbeeld zorg thuis kunnen krijgen en niet onnodig naar het ziekenhuis hoeven.
Op het moment is het soms niet lonend om bestaande zorg te vervangen voor zorg on…
18 feb 2019
Regeling Transparantie over de Kwaliteit van Zorg weer open voor aanvragen
Vanaf vrijdag 1 februari start de inschrijving voor de stimuleringsregeling Transparantie over de Kwaliteit van Zorg. Deze projectsubsidie is er voor zorgverleners en patiënten die samenwerken om uitkomstinformatie te gebruiken in het proces van samen beslissen.
Alle organisaties die werkzaam zijn in de zorg kunnen een aanvraag indienen. Stel: je bent patiënt en je wilt nagaan waar je met jouw aandoening het beste terecht kunt. Na het opzoeken van relevante informatie en het voeren van gesprekk…
12 feb 2019
Dien uw aanvraag in voor de Stimuleringsregeling E-health Thuis (SET)
Per 1 maart gaat de Stimuleringsregeling E-health Thuis (SET) open. Bent u aanbieder of inkoper van ondersteuning of zorg en wilt u een e-health toepassing(en) opschalen en structureel borgen? Dan is deze regeling mogelijk iets voor uw samenwerkingsverband. We leggen u kort uit wat de SET inhoudt.
Het doel van de Stimuleringsregeling E-health Thuis (SET) is om ouderen en mensen met een (risico op) chronische ziekte of beperking die thuiswonen, de mogelijkheid te bieden om langer zelfstandig thu…
12 feb 2019
Meer slimme zorg thuis voor alle patiënten met COPD en hartfalen
Mensen met COPD, hartfalen en andere chronische aandoeningen moeten meer slimme zorg kunnen krijgen. Dat besloot een meerderheid van de Tweede Kamer in het laatste kwartaal van 2018, toen een motie werd aangenomen waarin dit werd opgeroepen.
Indieners van de motie zijn van mening dat deze slimme zorg thuis binnen drie jaar voor alle COPD- en hartpatiënten (die dat willen en kunnen) beschikbaar moet zijn.
Bruno Bruins, minister van Medische Zorg en Sport, gaf aan dat hij deze motie ziet als een …
11 feb 2019
Innovatiecafé 2019: inspiratie, kennis en tips
Kwetsbaarheid, bottom-up innoveren en gefundeerde stappenplannen: het zijn een paar van de vele termen die de revue passeerden tijdens het Innovatiecafé Implementatie. Het Bartholomeus Gasthuis in Utrecht stond op 8 februari geheel in het teken van implementatie in de zorg. Experts deelden hun ervaringen en gaven advies voor in de praktijk.
Maar voordat innovators en experts met elkaar in gesprek gingen, trapte zorgvernieuwer Janneke de Groot de bijeenkomst af. “Ik wil jullie bewust maken van d…
4 feb 2019
De NZa zet zich in om innovatie te stimuleren
“Regels mogen innovatie in de zorg niet belemmeren. En als je de regels maakt, weet je ook waar de ruimte zit om innovaties aan te jagen, te faciliteren.” Zo opende Josefien Kursten, directeur Regulering, het eerste NZa innovatiecongres. “We hechten groot belang aan het ánders organiseren van zorg om de actuele uitdagingen aan te kunnen gaan. Je moet groot denken… en dan in kleine stapjes daarheen.”
Een van die stapjes is de publicatie van het vijfde online magazine van NZa, ‘Stand van de zorg’…
28 jan 2019
eHealth in de COPD-zorg
Hoewel er wereldwijd steeds meer onderzoekspublicaties verschijnen over de toepassing van eHealth in de COPD-zorg is er uiteindelijk nog weinig zekerheid over de uitkomsten daarvan voor zorgverleners, patiënten en burgers
Ook in ons land is er weinig zicht op de ontwikkeling, inzet en evaluatie van eHealth-instrumenten in de praktijk. Daarom heeft Zorginstituut Nederland een inventariserend onderzoek laten uitvoeren door National eHealth Living lab (LUMC) i.s.m. Long Alliantie Nederland naar he…
22 jan 2019
90 miljoen euro beschikbaar voor samenwerking e-health thuis
Inzet van technologie kan ouderen met een chronische ziekte of beperking helpen om met een goede kwaliteit van leven zelfstandig te kunnen blijven wonen.
Om de inzet van zulke e-health toepassingen toe te laten nemen, investeert het kabinet de komende 3 jaar € 90 miljoen via een stimuleringsregeling. Aanbieders van zorg en ondersteuning kunnen samen met inkopers dit voorjaar daarvoor plannen indienen.
De toepassing van technologie in de zorg en ondersteuning wordt steeds belangrijker. E-health …
22 jan 2019
Handreiking: implementatie van e-health
Een groot deel van de e-health-projecten strandt in de pilotfase, omdat er te makkelijk wordt gedacht over implementatie. Innovatie heeft vaak meer impact op de zorgorganisatie dan wordt ingeschat. Om die reden liet Zorg voor Innoveren een handreiking ontwikkelen: een systematische aanpak bij het invoeren van e-health.
De handreiking, die is ontwikkeld door Buro Wisselstroom, is hard nodig, bleek uit vooronderzoek. Het feit dat er zo makkelijk wordt gedacht over implementatie bleek uit antwoord…
21 nov 2018
Hoe implementeer je het beweegziekenhuis?
Patiënten moeten niet langer automatisch de hele dag in hun ziekenhuisbed liggen, maar zo veel als mogelijk bewegen en zo hun herstel bevorderen.
Het beweegziekenhuis is in opkomst. De implementatie ervan wordt ondersteund door implementatie-experts via ZonMw en Zorg voor innoveren. ‘Leun je achterover, dan zakt het in.’
‘Wist je dat tien volle dagen in bed liggen, zorgt voor 15 jaar veroudering van je lichaam? Je verliest een kilo aan spierweefsel en het kost een half jaar trainen om het terug…
20 nov 2018
De e-Health-monitor 2018 is gepubliceerd
De e-Health-monitor 2018 van Nictiz en het Nivel is uit. Zes jaar na de eerste monitor krijgen we een steeds beter beeld van de uitdagingen én de kansen die e-health biedt. Digitale toepassingen worden in verschillende mate gebruikt in de gezondheidszorg.
Het maakt bijvoorbeeld verschil of alleen de zorgverlener met de toepassing gaat werken of dat ook de zorggebruiker hierin een rol heeft, zoals bij online inzage. Visie, vertrouwen en voldoende digitale vaardigheden kunnen bijdragen aan een ve…
3 jul 2018
Nieuwe regels voor hulpmiddelen: let op en wees op tijd!
Er komt nieuwe regelgeving voor medische hulpmiddelen. Verandert er veel? Als je er al mee bezig bent, valt het mee - veel reeds bestaande regels worden nu omgezet in Europese wetten. Vooral start-ups en kleinere bedrijven moeten scherp zijn. Ga na of - en wat voor - hulpmiddelen je produceert of vertegenwoordigt. Onderneem tijdig actie.
Stel jezelf op de hoogte van de nieuwe wet- en regelgeving voor medische hulpmiddelen.
Moeten voldoen aan nieuwe regels – daar wordt niet iedereen meteen entho…
15 jun 2018
Health Deal moet gebruik eHealth-technologie onder kwetsbare jongeren stimuleren
Om het gebruik van innovatieve middelen onder kwetsbare jongeren in de regio Nijmegen te stimuleren, sluiten rijksoverheid, zorgaanbieder Pluryn en diverse ketenpartners de Health Deal eHealth tools voor kwetsbare jongeren.
De ondertekening hiervan vond plaats op woensdag 13 juni bij Pluryn in Groesbeek, in het bijzijn van Hugo de Jonge, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).
Voor (kwetsbare) jongeren is de overgang van jeugd naar volwassenheid een moeilijke periode. Op het momen…
31 mei 2018
Zorgvernieuwing en de Algemene verordening gegevensbescherming
Sinds 25 mei is de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van toepassing en geldt dezelfde privacywetgeving in de hele Europese Unie. Deze nieuwe wetgeving is ook relevant voor sommige zorginnovaties.
Denk bijvoorbeeld aan een app waarbij persoonsgegevens worden verzameld en gedeeld.
Met de toename van ICT om ons heen zijn er steeds meer instanties die persoonsgegevens verzamelen, gebruiken en uitwisselen. Regels rondom hoe met deze gegevens moet worden omgegaan is vastgelegd in de Alge…
29 mei 2018
VWS lanceert actieplan tegen regeldruk
De regeldruk die zorgprofessionals en cliënten ervaren moet de komende jaren merkbaar verminderen. Het ministerie van VWS heeft daartoe samen met diverse partijen uit de sector het actieplan (Ont)Regel de Zorg opgesteld.
Het actieplan omvat afspraken met verschillende sectoren die ervoor moeten zorgen dat het aantal administratieve handelingen de komende jaren afneemt. Het doel is dat zorgprofessionals hun tijd daadwerkelijk aan patiëntenzorg kunnen besteden en daarmee weer meer plezier krijgen…
19 apr 2018
Versnellingsmakelaars versnellen ontwikkelingen in eHealth
De problematiek is bekend: er is veel innovatie, maar een te klein deel daarvan komt tot implementatie. Laat staan tot opschaling in de zorg. Daar is nu wat op bedacht: de versnellingsmakelaar.
“Het woord makelaar verwijst naar een eeuwenoud beroep. In de middeleeuwen kenden handelssteden met een stapelmarkt makelaars die de transacties tussen koper en verkoper tot stand brachten. Tegenwoordig verwijst de term makelaar in het spraakgebruik vooral naar de makelaar in onroerende zaken en verzeker…
23 mrt 2018
Stappenplan voor structurele bekostiging zorginnovaties
Veel zorgvernieuwing komt met projectsubsidies tot stand. Maar een structurele bekostiging van de innovatie is vaak een stuk lastiger te realiseren.
Judith Heida van Alrijne was betrokken bij het stappenplan van ZorgmarktAdvies dat helpt om innovaties duurzaam te financieren.
Het Nationaal Programma Ouderenzorg (NPO) heeft veel innovatieve projecten mogelijk gemaakt. Bijvoorbeeld de zogeheten ‘warme overdracht’ tussen ziekenhuis en thuissituatie, waaraan de Alrijne Groep samen met een grote gro…
15 mrt 2018
In 2020 heeft 10% van Nederland eHealth gebruikt voor persoonlijke preventie
Vandaag ondertekenden 14 partijen de 'Health Deal Stimulering gezondheid door persoonlijke preventie via eHealth'. Met deze Health Deal beloven deelnemers zich in te zetten om eHealth instrumenten voor persoonlijke preventie toegankelijk te maken voor alle Nederlanders.
Sinds de opkomst van het internet zijn digitale pioniers aan de slag gegaan om informatie te verstrekken over de persoonlijke gezondheid voor het individu. Het doel is om met deze informatie zelfregie en zelfredzaamheid te bevor…
22 feb 2018
Aanvraag voorwaardelijke toelating (VT) basispakket gestart
Veelbelovende zorgvormen waarvan effectiviteit nog niet bewezen is, kunnen tot 15 mei 2018 - 14.00 uur voor voorwaardelijke toelating worden voorgesteld. Zorgvernieuwers kunnen hierover meer informatie vinden bij het Zorginstituut Nederland.
Sinds 1 januari 2012 kan de minister voor Medische Zorg en Sport besluiten om zorg die nog niet bewezen effectief is toch, tijdelijk toe te laten tot het basispakket. Daaraan wordt de voorwaarde verbonden dat in de periode van tijdelijke toelating door onde…
21 feb 2018
Digital Health call voor pilots in Brazilië
De International Finance Corporation (IFC), onderdeel van de World Bank Group, lanceert in februari het TechEmerge Health Brazil programma. Nederlandse tech bedrijven in de zorgsector met internationale ambities kunnen zich inschrijven voor dit market access programma en in aanmerking komen om een pilotproject gefinancierd te krijgen.
De thematische focus ligt op digitale technologie in de gezondheidszorg. Deze technologische innovaties kunnen onder meer variëren van patient engagement, point-o…
15 feb 2018
Dank voor een zeer geslaagd Innovatiecafé!
Afgelopen donderdag vond in het Utrechtse Bartholomeus Gasthuis het eerste innovatiecafé van 2018 plaats.
Thema van deze editie was ‘Implementeren kun je leren’. Want wanneer moet je als zorgvernieuwer eigenlijk over implementatie gaan nadenken? En waar begin je precies? Een onderwerp waar veel interesse in is, merkten wij: de aanmeldingslijst zat al gauw vol. Een prachtige locatie, een bomvolle zaal, inspirerende implementatie-experts en de zon die door de ramen scheen: we kijken terug op een …
14 dec 2017
Bereid je voor op nieuwe regelgeving met de Handreiking medische hulpmiddelen
Er zijn nieuwe regels voor medische hulpmiddelen (MDR) en in-vitro diagnostica (IVDR). Deze regels moeten de veiligheid van deze hulpmiddelen verbeteren, en ervoor zorgen dat innovatieve medische hulpmiddelen beschikbaar blijven voor de patiënt.
De nieuwe regels brengen grote veranderingen met zich mee. Het is dan ook belangrijk om je hier in een vroeg stadium op voor te bereiden. In de handreiking van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport kun je precies zien wat de veranderingen…
27 nov 2017
eHealth nog onvoldoende benut volgens eHealth-monitor 2017
Zorggebruikers weten vaak niet wat er allemaal mogelijk is op het gebied van eHealth, en voor zorgverleners is het vaak niet duidelijk hoe ze eHealth toepassingen kunnen inzetten. Hierdoor blijft het gebruik ervan achter bij het aanbod, en blijft opschaling van toepassingen vaak uit, volgens de eHealth-monitor 2017 van onderzoeksinstituten Nictiz en NIVEL.
Zij stellen dat er de afgelopen jaren grote stappen zijn gezet op het gebied van eHealth. Zo wordt er meer onderzoek gedaan naar de effecten…
23 nov 2017
Innovatie in beeld: NZa publiceert Stand van de Zorgmarkten 2017
Een huisartsenpraktijk zonder wachtkamer, een medicijnwekker in de thuiszorg, hulpmiddelen om cliënten zelfredzamer te maken, samenwerking in de geboortezorg. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) stimuleert zorgvernieuwing en steunt kansrijke innovaties. Om te laten zien hoe ze dat doen, heeft de NZa als onderdeel van de innovatieagenda een paar korte filmpjes gemaakt. Deze zijn te vinden in de publicatie Stand van de Zorgmarkten.
28 sep 2017
Meer ruimte voor eHealth in medisch-specialistische zorg
De NZa is van mening dat eHealth de zorg beter, makkelijker en waarschijnlijk goedkoper kan maken. Daarom probeert zij het gebruik van eHealth-toepassingen te stimuleren. Dit heeft geleid tot een verbetering van de regels voor het registreren en declareren van e-consulten in de medisch-specialistische zorg vanaf 1 januari 2018.
In de huidige situatie is het zo dat zorgaanbieders in de medisch-specialistische zorg alleen polikliniekbezoeken kunnen declareren. Per 1 januari 2018 kunnen zij dit oo…
25 sep 2017
Lessen Innovatiecafe: Internationaliseren kun je leren
Donderdag 22 september vond er in Grand Café Mammoni in Utrecht weer een inspirerend innovatiecafé plaats, dit keer rond het thema internationalisering. Hoe kun je als zorgvernieuwer gebruik maken van de kansen die internationalisering biedt? Wat zijn de ervaringen van andere ondernemers? En welke ondersteuning biedt de overheid eigenlijk?
Drie experts op het gebied van internationalisering in de zorg gaven antwoord op deze en talloze andere vragen.
Peter Post beet het spits af. Hij is directeu…
13 jul 2017
Nieuw programma Goed Gebruik Hulpmiddelenzorg mag van start
In opdracht van het ministerie van VWS start ZonMw met de uitvoering van het nieuwe programma Goed Gebruik Hulpmiddelenzorg (2018 – 2020). Dit nieuwe programma heeft als doel bij te dragen aan de verbetering van de kwaliteit en doelmatigheid van de extramurale hulpmiddelenzorg.
Er is door het ministerie van VWS budget beschikbaar gesteld om onderzoek uit te zetten naar de effectiviteit en kosteneffectiviteit van de extramurale hulpmiddelenzorg. Dat moet bijdragen aan de beoordeling van hulpmidd…
1 feb 2017
Aanpassing beleidsregel geeft innovatoren meer mogelijkheden
Om ook in de toekomst verzekerd te zijn van kwalitatief goede en betaalbare zorg, zijn innovaties van groot belang. De meeste innovaties kunnen binnen de bestaande regelgeving worden gefinancierd, maar voor sommige (kleinschalige) innovaties is dat lastig. De NZA heeft per 1 januari de beleidsregel Innovatie voor kleinschalige experimenten uitgebreid, om zo meer mogelijkheden te bieden om te experimenteren.
‘Als NZa zoeken we altijd manieren om innovatie in de zorg te bevorderen’, legt Creutzbu…