De subsidieregeling Implementatie- en opschalingscoaching Technologie voor Valpreventie is gericht op technologische- of procesinnovaties die aansluiten op de Ketenaanpak Valpreventie. Hiermee willen we bijdragen aan het beter, sneller en duurzamer implementeren en opschalen van zorginnovaties die voor ouderen het risico op vallen verminderen, of zelfs helpen voorkomen. Maar wat houdt de Ketenaanpak Valpreventie precies in? En waarom is valpreventie zo belangrijk? In dit artikel hebben we een paar interessante bronnen voor je op een rijtje gezet.

Waarom is aandacht voor valpreventie belangrijk?

Het aantal ouderen dat met ernstig letsel terecht komt op de Spoedeisende hulp stijgt. Uit cijfers van het CBS blijkt dat er in 2023 zelfs 4 keer zo veel mensen overleden na een val dan 20 jaar geleden. Het onderwerp valpreventie is dus urgenter dan ooit. In het Gezond en Actief Leven akkoord (GALA) zijn daarom doelstellingen over valpreventie opgenomen, wat heeft geresulteerd in de Ketenaanpak Valpreventie.

Veiligheid NL

Op de website van Veiligheid NL is veel informatie over de Ketenaanpak Valpreventie beschikbaar. Hier vind je diverse tools, publicaties en praktijkvoorbeelden. Een paar voorbeelden zijn:

Hoe sterk sta ik

De publiekscommunicatie 'Ik sta sterk' maakt onderdeel uit van de ketenaanpak valpreventie binnen het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) en is een samenwerking van het ministerie van VWS met Veiligheid NL. Op de website www.hoesterkstaik.nl staan tips voor ouderen om hun balans te verbeteren en een test om inzicht te krijgen in de valrisico’s.

De Juiste Zorg op de Juiste Plek

De Juiste Zorg op de Juiste Plek geeft informatie over o.a. het Integraal Zorgakkoord (IZA) en het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA). Op de pagina over de Ketenaanpak Valpreventie vind je een handig overzicht met relevante informatie.

Ook aan de slag met de Ketenaanpak Valpreventie? Onze subsidieregeling Implementatie- en opschalingscoaching staat nog open tot 15 oktober 14.00 uur. Gemeenten, GGD’en en zorgaanbieders uit de Ketenaanpak Valpreventie kunnen nu subsidie aanvragen om een coach in te huren. Maak jij gebruik van deze mooie regeling?