‘Ik bekijk vooral wie een zorgvernieuwing gaat betalen en hoe die innovatie geld kan opbrengen’
Zorg voor innoveren is een samenwerkingsverband van 5 partners. In een serie interviews laten we die partners aan het woord over welke rollen ze spelen binnen die samenwerking. Deze keer spreken we met Tonnie Rijkers, Adviseur bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
Wat is jouw rol binnen Zvi?
Ik vertegenwoordig RVO binnen het loket van Zorg voor innoveren. Ik denk met het team mee over binnengekomen vragen, over hoe we die mensen verder kunnen helpen. En als we het binnen het team niet weten, bekijken we in onze netwerken naar wie we vraagstellers kunnen doorsturen.
Elke 6 weken is er het werkgroepoverleg met alle partners en ik ben ook vaak aanwezig bij onze matchingevents. Daar bied ik vraagstellers de kans te praten over hun businesscases en de financiering die RVO daarvoor kan leveren of adviseren.
Hoe ben je bij Zorg voor innoveren betrokken geraakt?
Dan moeten we een heel eind terug in de tijd. Voordat Zorg voor innoveren bestond, was er een samenwerkingsverband tussen ZonMw en RVO; MKB in Europa. Ik was betrokken bij dat kleine programma, dat was opgezet om Nederlandse mkb’ers te helpen in het buitenland. Daarin organiseerden we onder meer bijeenkomsten om hen te laten zien hoe ze met hun innovatie de Europese markt zouden kunnen veroveren. We vroegen hen wat ze nodig hadden en nodigden innovatie-attachés uit, die bijvoorbeeld in Duitsland of Frankrijk zitten en daar een springplank kunnen zijn voor bedrijven om naar zo’n land toe te gaan. Toen dat programma ten einde was, werd besloten RVO als partner aan het al bestaande Zorg voor innoveren toe te voegen, vanwege onze affiniteit met bedrijven, innovatiefinanciering en internationalisering. Op dat moment was het voor mij een logische stap om met Zvi mee te gaan doen. Ook vanwege een link die ik al had met de Stimuleringsregeling eHealth Thuis, daarbij was ik ook betrokken als adviseur.
Wat is het leukste aspect van jouw betrokkenheid bij Zvi?
Om mensen die innovaties bedacht hebben een stap verder te helpen in hun proces richting de markt. Want daarin lopen ze op allerlei manieren vast. Persoonlijk vind ik het leukst om mijn kennis in te zetten om ze een eindje op weg helpen. Een zorgvernieuwing kan leuk bedacht zijn, maar voor een innovator bepaalde hobbels opleveren of een probleem helemaal niet oplossen. Daarbij krijg ik zelf ook beter zicht op hoe het veld werkt, of niet werkt. Ik leer vaak ook weer wat nieuws.
Wat is de grootste uitdaging in je werk?
We weten inmiddels uit wetenschappelijk onderzoek dat preventieve ingrepen in leefstijl, zoals beter eten, gezonder leven, meer sporten, op veel ziektes een positief effect heeft. Maar zorgverzekeraars mogen in principe alleen maar zorg vergoeden; geen preventie want dat staat niet in hun taken. Ze moeten creatief zijn om een preventieprogramma te kunnen financieren. Waar zijn we dan met zijn allen mee bezig, dat zou ik graag anders zien!
Welke van jouw vaardigheden dragen het beste bij aan zorginnovatie binnen je huidige rol?
Ik denk dat ik van de mensen die de Zvi-werkgroep zitten, het meest kijk vanuit het perspectief van de business case. Hoe ga je geld verdienen met je innovatie? Wie gaat dat betalen, wie gaat er gebruik van maken en hoe werkt die combinatie? Die vragen stel ik het meest. Daarnaast weet ik het meeste van Europese financiering. De andere werkgroepleden weten meer over regelgeving en zijn meer gericht op het leggen van contacten.
Welke ervaring is je positief bijgebleven?
In mijn beginfase klopte er iemand bij Zvi aan die helemaal vastliep met haar innovatie en niet wist hoe ze verder moest. Die hebben we toen in een consult uitgebreid gesproken, al haar twijfels en vragen afgepeld. En door dat analytisch aan te pakken kreeg zij het gevoel echt stappen verder te komen. Ze heeft ons daarna nog diverse keren bedankt, omdat ze er zo mee geholpen was. Terwijl wij eigenlijk weinig meer hadden gedaan dan het probleem analyseren en een kleine hint geven richting een oplossing.
Heb je verbeterpunten voor Zvi zelf?
Ik zou graag zien dat iedere zorginnovator het Zorg voor innoveren loket weet te vinden. Daar wordt hard aan gewerkt en die klus is nooit klaar.
Wil je nog iets kwijt?
Wat me regelmatig opvalt bij de matchingevents, is dat er regelmatig meerdere mensen dezelfde vraag aan onze experts stellen. Dan gebeurt het vaak dat zij dan vooral met elkaar zitten te kletsen en van elkaar kunnen leren. Dat is misschien niet onze oorspronkelijke insteek, maar het werkt wel goed!