Zorg voor innoveren organiseert sinds het voorjaar van 2020 de voucherregeling voor Implementatie- en opschalingscoaches. Het blijkt een populaire regeling: in vier subsidierondes werden er ruim 380 aanvragen/projecten gehonoreerd. Bovendien blijken de bijdragen van de coaches goed te bevallen en ondernemers concreet op weg te helpen bij de implementatie of opschaling van hun innovatie. Op woensdag 1 september opent de vijfde en laatste subsidieronde.

Via de regeling kan subsidie worden aangevraagd voor een coachingstraject van maximaal vier maanden, tot een bedrag van 5.000 euro. Daarbij ondersteunt een coach een innovator bij een vraagstuk op het gebied van implementatie of opschaling van hun bestaande innovatie. Bij die aanvraag is altijd een zorgorganisatie betrokken. De meeste aanvragen betroffen tot nu toe innovaties in de ziekenhuis- en ouderenzorg. Het merendeel van de innovaties heeft betrekking op e-health en procesinnovaties. Dit sluit mooi aan bij het doel van Zorg voor innoveren om low-cost, high-impact innovaties te stimuleren.


Een extra dienst die Zorg voor innoveren rond deze regeling verzorgt, is een aantal digitale spreekuren. Daar kunnen (potentiële) aanvragers hun prangende vragen kwijt, horen of ze in aanmerking komen voor de subsidie of hulp krijgen bij hun aanvraag. Ook voor de komende ronde staan zulke spreekuren gepland. Deze spreekuren worden later bekendgemaakt.

Ervaringsverhaal: Samenwerking Kempengemeenten

Sylvia Sanders is sinds 2015 afdelingsmanager Jeugdhulp en later Maatschappelijke Dienstverlening bij Samenwerking Kempengemeenten. In juni 2020 kreeg ze de opdracht om te onderzoeken hoe er meer grip op de jeugdhulp kan komen. “We willen innovaties zoals e-health beter en slimmer inzetten voor deze doelgroep. Op basis van de ideeën die uit een denktank met collega’s voortvloeiden, stelden we een plan op. Toen zagen we mogelijkheden voor een implementatie- en opschalingscoach. Die kwam ik gelukkig tegen bij Zorg voor innoveren.”

E-health voor jeugdhulp

Samenwerking Kempengemeenten maakte al gebruik van de e-health toepassingen van Minddistrict. “Bij het sociaal domein kunnen we hun modules inzetten voor onder andere opvoedvaardigheden, eenzaamheid tijdens coronacrisis en zelfbeeld.” In gesprekken met jeugd- en gezinswerkers merkte Sylvia dat de zorg efficiënter kon worden ingezet, zeker nu in coronatijd. En dat is precies waarbij de implementatie- en opschalingscoach kon helpen.
“De coach ondersteunde ons bij het maken van een behapbaar plan met de bevindingen uit de denktank. Hieraan hebben we samen een stappenplan toegevoegd, een enorme winst voor ons. Die stappen zetten we nu samen met de coach.”


Binnen de gemeenten is er wel weerstand die overwonnen moet worden. “Implementeren in coronatijd is niet simpel. Jeugd- en gezinswerkers hebben het druk met een andere manier van werken, hoofdzakelijk beeldbellen. Tegelijkertijd wordt de problematiek van jongeren niet minder. We wilden ons plan echter niet uitstellen. We kunnen nu gebruikmaken van deze mooie regeling. Alle neuzen moeten dezelfde richting op gaan wijzen. Daar helpt de coach ons bij.”

Ervaringen met de implementatie- en opschalingscoach

“We zijn heel blij met het plan dat we met behulp van de coach hebben opgesteld. Van doelen tot acties: het overzicht is veel beter geworden. Daarnaast is onze coach ook gedreven in verandertechnieken, het overwinnen van weerstand en gedragsverandering. De coach zet creatieve sessies in om de efficiëntie binnen het team te verhogen. Ik vertrouw erop dat de coach ervoor gaat zorgen dat de gewenste doorontwikkeling in gezamenlijkheid tot stand komt.”

Tip van Sylvia

“Als je binnen het sociaal domein deze regeling Implementatie- en opschalingscoaching aanvraagt, wees dan goed voorbereid. Weet wat je wil bereiken met de implementatie- en opschalingscoach. De frisse blik van buitenaf is heel handig. Het is fijn als een externe coach bekijkt wat we als team hebben bereikt maar ook gaat spiegelen. De coach kan de organisatie helemaal ontleden en doorziet perfect waar de knelpunten zitten. Wat ik vooral prettig vind, is dat de coach positief is ingesteld en denkt in kansen. Dat maakt de boel wat levendiger en energieker. Ik ben heel tevreden over wat de regeling implementatie- en opschalingcoach ons heeft gebracht.”

De vijfde en laatste ronde van de regeling opent op 1 september 2021. Houd onze website in de gaten voor meer informatie, volg ons via LinkedIn en schrijf je in voor de nieuwsbrief.