Vandaag 3 september is het zover: de Implementatie- en opschalingscoaching Technologie voor Valpreventie is geopend. Gemeenten, GGD’en en zorgaanbieders uit de Ketenaanpak Valpreventie kunnen nu subsidie aanvragen om een coach in te huren. Ben je betrokken bij de uitvoering van de Ketenaanpak Valpreventie? En kun je hulp gebruiken bij de implementatie en opschaling van technologische- of procesinnovaties die hierop aansluiten? Dan kan deze regeling jouw organisatie verder helpen. Dien nu je aanvraag in!

In deze ronde van de Implementatie- en opschalingscoaching is € 650.000,- beschikbaar. Je kunt maximaal € 15.000,- subsidie aanvragen en de looptijd van je project mag maximaal 6 maanden duren. Aanvragen dienen aan te sluiten op de Ketenaanpak Valpreventie. 

Met de subsidie kun je een externe implementatie- en opschalingscoach inhuren en een deel (max €5.000,-) van de technologie bekostigen. Voorwaarde is dat de technologie specifiek is gericht op valpreventie, niet op valimpact reductie (zoals een heupairbag) of valdetectie (valsensoren). 

De coach adviseert over en begeleidt bij de implementatie en/of opschaling van technologische ontwikkelingen of procesinnovaties die aansluiten op de Ketenaanpak Valpreventie. 

GALA en de Ketenaanpak Valpreventie

Valincidenten bij ouderen kunnen grote gevolgen hebben. Naast het risico op ernstige verwondingen, kan een val ook impact hebben op de zelfredzaamheid. In het Gezond en Actief Leven akkoord (GALA) zijn daarom doelstellingen over valpreventie opgenomen, wat heeft geresulteerd in de Ketenaanpak Valpreventie. Deze ketenaanpak is gericht op ouderen met een verhoogd valrisico en bestaat uit 4 stappen: 

 In een ketenaanpak is een goede samenwerking tussen de diverse ketenpartners cruciaal. De implementatie van technologie kan hierbij ondersteunen. 

Wie kan de implementatie- en opschalingscoaching aanvragen?

Waar kan ik de regeling voor inzetten?

Er zijn verschillende uitdagingen waarbij een coach kan helpen. Denk bijvoorbeeld aan de volgende onderwerpen: 

Voorbeelden van initiatieven waarvoor de implementatie- en opschalingscoaching ingezet kan worden, zijn: 

 Waarmee moet ik rekening houden bij mijn aanvraag?

Waar kan ik mijn aanvraag voor de implementatie- en opschalingscoach indienen?

De regeling is nu geopend voor aanvragen. Deze kan je indienen tot uiterlijk dinsdag 15 oktober 2024 om 14.00 uur via onderstaande knop. Je wordt dan verwezen naar de website van ZonMw. Om een aanvraag in te dienen, heb je een account nodig van het systeem MijnZonMw. Als je dat nog niet hebt, kun je dit aanmaken nadat je op de onderstaande knop hebt geklikt. Aanvragen worden behandeld op volgorde van de datum van indienen volgens het principe ‘wie het eerst komt, het eerst maalt’. Mocht het budget zijn uitgeput voor de uiterste deadline is bereikt, dan sluit de oproep voortijdig. Alle voorwaarden zijn terug te vinden in de subsidieoproep. Lees de subsidieoproep dus aandachtig door om je aanvraag volledig in te dienen! 

Waar kan ik terecht als ik vragen heb?

Heb je een vraag over de regeling, wil je weten of je in aanmerking komt of loop je tegen onduidelijkheden aan? Wij zijn telefonisch bereikbaar op werkdagen tussen 09.00 - 17.00 uur via 070-3495004 of mail je vraag naar zorgvoorinnoveren@zonmw.nl.