Intellectueel eigendom: wat moet je weten als zorgondernemer?
Octrooien, auteursrecht, bedrijfsgeheim: er zijn veel vormen van intellectueel eigendom (IE). Als jij een zorginnovatie op de markt wil brengen, is het goed om je hierin te verdiepen. Zo voorkom je problemen voor, tijdens én na het implementatieproces. We stellen 4 vragen aan Tomas van Rijn, adviseur bij Octrooicentrum Nederland, onderdeel van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
1. Wat is intellectueel eigendom?
"Intellectueel eigendom of IE gaat over kennis. IE-rechten bieden je de mogelijkheid de kennis die je hebt, te beschermen en daarmee winstgevend te maken. Als je veel hebt geïnvesteerd in de kennis rondom jouw zorginnovatie, in de vorm van geld, tijd en mankracht, is het zonde als iemand anders daarmee aan de haal kan gaan. Stel, je hebt een diagnostische tool bedacht. Er is veel kennis over hoe deze tool gemaakt kan worden en hoe deze werkt. Bij Octrooicentrum Nederland helpen we je graag met onderzoeken welke vormen van IE voor de tool relevant zijn. We hebben een geheimhoudingsplicht, dus je kunt met een gerust hart je concept bespreken."
2. Welke vormen zijn er?
"Ten eerste is er het octrooi; daarmee bescherm je technologie. Modelrecht gaat over creatieve vormgeving, dus hoe iets eruitziet. Met merkenrecht bescherm je je merk. Je hebt er veel tijd en energie in gestoken om je merk groot te maken: het is belangrijk dat je merk dan ook echt van jou is en dat andere bedrijven er niet op kunnen meeliften. Auteursrecht, ook wel copyright, beschermt je creatieve bedenksels. Denk aan de software van je tool, maar ook aan de bijbehorende handleiding en de look and feel. Dan is er nog databankenrecht, waardoor anderen niet zonder toestemming een kostbare databank mogen kopiëren. Je kunt ook kiezen voor een bedrijfsgeheim waarbij je er alles aan doet om te zorgen dat je kennis binnen het bedrijf blijft."
3. Ben ik verplicht om intellectueel eigendom vast te leggen?
"Nee, maar ik raad je wel aan om er in een vroeg stadium over na te denken. Waar wil je over een paar jaar staan en welke beschermingsvormen kunnen jou daarbij helpen? Het is vervelend wanneer na een paar jaar ondernemen opeens iemand met dezelfde merknaam op de markt komt. Of de technologie van je innovatie kopieert. Als je niets hebt vastgelegd, kun je daar op zo’n moment niets tegen doen. In het ergste geval word je dan aangeklaagd omdat je inbreuk maakt op het IE van iemand anders. Maar ook voor de implementatie kun je IE-databanken goed gebruiken om te kijken wat er al beschermd is door anderen. IE-databanken zoals Espacenet voor octrooien en TMview voor merken zijn gratis toegankelijk. In octrooidatabanken vind je ook veel informatie over de markt, potentiële partners en concurrenten, en technologieën die al ontwikkeld zijn. Waarom zou je daar geen gebruik van maken?"
4. Waar kan ik meer informatie vinden?
"Naast het bekijken van IE-databanken kun je terecht bij verschillende partijen voor meer informatie over IE. Wij zijn een onafhankelijke partij vanuit de overheid, maar er zijn ook commerciële bedrijven die je op weg kunnen helpen. Je zou ook een van onze workshops kunnen volgen. Die gaan bijvoorbeeld over de verschillende vormen van intellectueel eigendom, maar ook over de IE-strategie. Dus welke rechten je op welk moment laat vastleggen, en waarom. Ook kun je leren over hoe je de samenwerking met andere partijen op kan zoeken. We willen je niets opleggen, maar laten je zeker zien wat de mogelijkheden zijn."