Op donderdag 3 november van 15.00 - 18.00 uur vindt het volgende gratis Innovatiecafé in samenwerking met Zorginnovatie.nl plaats! Ditmaal met het thema: preventie en innovatie in de langdurige zorg. De zorgvraag groeit en verandert. Nederlanders worden ouder, we willen langer thuis blijven wonen én we willen zorg die aansluit bij onze wensen. Maar ook het aanbod van zorg verandert. Het tekort aan personeel vraagt om oplossingen. Hoe kunnen preventie en innovatie hier een bijdrage aan leveren? Op deze vraag en nog veel meer krijg jij antwoord tijdens het innovatiecafé. Meld je dus snel aan!Let op: aanmelden is niet meer mogelijk.

Wat wordt bedoeld met preventie en innovatie in langdurige zorg?

Langdurige zorg is er voor mensen die blijvend 24 uur per dag intensieve zorg of toezicht nodig hebben. Bijvoorbeeld voor kwetsbare ouderen of mensen met een handicap. Preventie draagt bij aan het voorkomen of ernstiger worden van ziekten en een betere kwaliteit van leven. Daarnaast draagt het bij aan het toegankelijk houden van zorg en sluit het aan bij de behoefte van de patiënt. 

Preventie en innovatie gaan over:
•    De inhoud van zorg – bijvoorbeeld productinnovatie, nieuwe techniek, nieuwe behandeling
•    De organisatie van zorg – bijvoorbeeld digitale zorg, netwerken
•    De financiering van zorg – bijvoorbeeld integrale bekostiging, substitutie, innovatief contracteren

Waar en wanneer vindt het innovatiecafé plaats?

Datum: donderdagmiddag 3 november 2022

Tijden
Inloop: 14.30 – 15.00 uur
Programma: 15.00 – 17.00 uur
Netwerkborrel: 17.00 – 18.00 uur

Locatie
Bartholomeus Gasthuis Utrecht (hartje centrum!)
Lange Smeestraat 40
3511 PZ, Utrecht

Wie zijn de sprekers?

De jonge ondernemers Menno en Sander Kamphuis begonnen enkele jaren geleden met hun startup Moovd. Moovd koppelt virtual reality aan EMDR-technieken om trauma’s te behandelen. Door de innovatieve en creatieve toepassing van technologie helpen zij patiënten, therapeuten en zorgverzekeraars vooruit. Tijdens deze presentatie leggen zij uit waarom het van cruciaal belang is dat digitale therapie omarmd wordt door de zorg en maatschappij. Daarnaast gaan zij dieper in op de obstakels die zij zijn tegenkomen. Zij leggen uit hoe ze verwachten hun doel te realiseren, welke stakeholders van belang zijn en hoe je dit het beste met elkaar kan organiseren.

De gezondheidszorg in Nederland staat voor een grote uitdaging. Transformatie naar hybride/digitale zorg biedt oplossingen om de zorg toegankelijk, van goede kwaliteit, duurzaam en betaalbaar te houden. Om deze zorgtransformaties te versnellen hebben zorgverzekeraars en zorgkantoren vorig jaar het Kenniscentrum Digitale Zorg opgericht. In dit Kenniscentrum bundelen zorgverzekeraars en zorgkantoren hun kennis over opschaling van digitale en hybride zorg. Ook werken zij aan het faciliteren van validatie èn versnellen van implementatie van digitale zorg in hybride zorgpaden. Daarnaast signaleren en agenderen zij systeemknelpunten en lossen deze waar mogelijk op. Er wordt samengewerkt met verschillende veldpartijen. In deze presentatie neemt John Rijsdijk je mee in het model dat hij met zijn team ontwikkelt en beantwoordt hij jouw vragen. 

Anders Werken in de Zorg faciliteert en ondersteunt aangesloten regionale samenwerkingsverbanden in het opschalen van zorgtechnologie. Het doel is de implementatie van deze technologieën in de ouderenzorg te versnellen. Deze zorgtechnologie draagt bij aan arbeidsbesparing, kwaliteit van zorg, zelfredzaamheid van cliënten en vermindert hun zorgvraag. Joost is bij deze beweging de programmamanager en ook actief als adviseur zorgtechnologie en innovatie bij ActiZ. Wat ziet Joost in de markt gebeuren? Waarom is Anders Werken in de Zorg nodig? Wat zijn de doelen en ambities? Verder licht Joost een voorbeeld van een project toe met de kosten en baten en de lessons learned. 

In 2008 kwam de officiële diagnose: de vrouw van Henk Heikens had alzheimer. Daardoor kregen niet alleen haar dagen een andere richting, maar ook de zijne. Aan hem de vraag om de afslag naar mantelzorg te nemen. Die leidde ook hem naar Zorgland, een bestemming waar zijn vrouw en hij nog nauwelijks geweest waren. Zo had hij zich vooral met taal beziggehouden, als leraar, onderzoeker en beleidsmedewerker bij een ministerie. Met dat nieuwe Zorgland probeerde hij actief vertrouwd te worden, ook toen zijn vrouw in 2012 bewoonster werd van een verpleeghuis waar ze in 2018 zou overlijden. Na enige tijd gaf hij zich op voor het panel van Alzheimer Nederland. Daarin wordt hem nogal eens om medewerking gevraagd, als ’ervaringsdeskundige’. Wat is zijn kijk op innovatie en preventie?

Wat ga ik doen?

Moderator Johan Vesseur, Vakgroepleider Strategisch Advies en Netwerken bij Vilans, heet je van harte welkom en zal je meenemen in de wereld van preventie en innovatie in de langdurige zorg. Het eerste uur luister je naar de inspirerende verhalen van de sprekers en kun je je vragen stellen. Daarna is het tijd voor discussie. De sprekers nemen dan samen de tijd om vragen uit het publiek of van Johan te beantwoorden. Vanaf 17.00 uur wordt de netwerkborrel feestelijk geopend en heb je tijd om andere zorginnovatoren, zorgprofessionals en zorgvernieuwers te ontmoeten.

Enthousiast? Schrijf je in!

Je kunt je aanmelden voor dit innovatiecafé via onderstaande knop. Na aanmelding ontvang je een bevestiging in je mailbox. Hier vind je alle praktische informatie. Let op: deze mail kan in je spambox terechtkomen.

Hopelijk tot 3 november!

Dit innovatiecafé is tot stand gekomen met onze samenwerkingspartner Zorginnovatie.nl.

Let op: aanmelden is niet meer mogelijk.