In 2020 is zorginstelling Yulius gestart met het implementeren van nachtverlof op grote schaal. In 2021 werd er maar liefst 248 keer nachtverlof ingezet, ten opzichte van 46 keer in 2020. In 2022 is dat gestegen naar 269. De NZa biedt zorgverzekeraars, zorgkantoren en zorgaanbieders de mogelijkheid om in drie jaar tijd te experimenteren met een innovatie die de zorg beter, goedkoper en efficiënter maakt, zoals het experiment ‘Herstelondersteunende verlofbegeleiding met nachtverlof’. Tijdens een Webinar deelden zorginstelling Yulius en zorgverzekeraar VGZ de inzichten die afgelopen jaren tijdens dit experiment zijn opgedaan.

Structurele bekostiging

In de zoektocht naar reguliere bekostiging zijn er Kamervragen gesteld over nachtverlof in 2022, waarna de prestatie is verlengd door NZa vanaf 1 april 2023 voor 2 jaar. Des te meer tijd om data te verzamelen en te kijken wat werkt, om hopelijk zo structurele bekostiging vrij te spelen. 

Toewerken naar ontslag

Bij het toewerken naar ontslag moeten niet alleen cliënten wennen aan het thuis zijn, ook voor de omgeving (ook wel het systeem genoemd) is het even oefenen. En dat is waar nachtverlof erg waardevol kan zijn.


Nachtverlof is erop gericht om in de laatste fase van herstel en bij het samen beslissen over de ontslagdatum mensen maximaal 3 keer kunnen oefenen met nachtverlof. Dit zorgt voor een soepele overgang van klinische naar ambulante zorg en kan voor een kortere opnameduur en mindere aanwezigheid zorgen. Ook wordt er toegewerkt naar minder terugval, door het gecontroleerd kunnen wennen aan de thuissituatie en het ambulante traject dat na een opname volgt. Zo wordt het vertrouwen van cliënten en hun systeem, dat zij zich kunnen handhaven buiten de klinische setting, sneller herstelt. Waar de gemiddelde ligduur eerst 100,6 uur was voor cliënten is dat met nachtverlof nu gemiddeld 83,3 uur. 

Graadmeter voor herstel

Je kunt dus wel zeggen dat nachtverlof dient als graadmeter voor herstel, dat het ontslag stimuleert en er ruimte komt voor gerichte passende interventies naar aanleiding van de resultaten. Ook blijken er geen incidenten plaats te vinden en is er een vermindering van acting-out neigingen en het weigeren van deelbehandelingen. 


Yulius doet dan ook de oproep aan alle zorginstellingen om mee te doen en nachtverlof op grotere schaal te implementeren. Reguliere bekostiging is lastig, omdat het moeilijk is om iets te financieren wat er niet is, binnen onze wet- en regelgeving. Hoe meer instellingen zich aansluiten, hoe meer data er is om te laten zien dat het werkt en uiteindelijk structurele financiering vrij te spelen.

Webinar

Voor meer informatie over de plannen, resultaten en voortgang van ‘Herstelondersteunende verlofbegeleiding met nachtverlof’, bekijk je de webinar hier