Onderzoek Vilans naar impact zorgtechnologie: efficiëntere zorg en verbeterde werkomgeving
Welke impact hebben zorgtechnologieën op de werkomgeving van zorgverleners of de zelfredzaamheid van cliënten? Vilans doet hier een onderzoek naar binnen ‘Anders Werken in de Zorg’ in Midden- en West-Brabant. Zij deelden onlangs de eerste resultaten. De impact van deze technologieën verschilt per cliënt en aandoening, maar het doel blijft hetzelfde: efficiëntere zorg en een betere werkomgeving.
Onderzoek naar zorgtechnologieën
Vilans onderzoekt verschillende technologieën, zoals GPS-trackers, heupairbags en planningstools, en kijkt hoe deze het werk van zorgpersoneel kunnen verbeteren en de zelfstandigheid van ouderen kunnen bevorderen. De technologieën kunnen de werkdruk verlagen en processen efficiënter maken, maar de definitieve resultaten van het onderzoek worden pas begin 2025 verwacht. Tot nu toe laten de voorlopige bevindingen zien dat de technologieën op meerdere manieren waarde toevoegen, afhankelijk van de zorgbehoeften van ouderen.
Anders Werken in de Zorg: focus op efficiëntie
Het project 'Anders Werken in de Zorg' wil met minder tijd en middelen toch kwalitatieve zorg te leveren. Dit doen ze door regionale samenwerking en het inzetten van slimme technologieën. Deze innovaties zorgen niet alleen voor gemak voor zorgmedewerkers, maar bevorderen ook de zelfstandigheid van ouderen.
Brede inzet van zorgtechnologie
Zorgtechnologie omvat meer dan alleen hulpmiddelen die direct ten goede komen aan de cliënt. Zo is er bijvoorbeeld een AI-gestuurde planningstool die organisaties helpt om zorgactiviteiten beter te plannen en inzicht te krijgen in de benodigde tijd en zorgniveaus. Dit zorgt voor meer transparantie en maakt het makkelijker om op feiten gebaseerde beslissingen te nemen. Ook is er een app ontwikkeld die zorgmedewerkers helpt bij het kiezen van de juiste technologie, zodat ze niet meer afhankelijk zijn van de kennis van één persoon.
Zorg op afstand en kennisoverdracht
Zorg op afstand krijgt ook veel aandacht in het onderzoek. Het richt zich op twee belangrijke processen: de overdracht van kennis van experts naar zorgverleners (zoals deskundigheid op afstand) en de interactie tussen zorgverleners en cliënten. Door de inzet van verschillende technologieën hoopt men deze processen te optimaliseren en zorg efficiënter te maken. Hoewel de voordelen per zorginstelling kunnen verschillen, toont het onderzoek wel aan dat zorg op afstand van toegevoegde waarde is.
Toekomstige resultaten
De onderzoeken zijn nog in volle gang en de komende maanden zullen nog veel nieuwe inzichten zullen opleveren. De voorlopige bevindingen en actiepunten voor acht verschillende technologieën lees je op de website van Vilans.