De zorgsector heeft te maken met een veelvoud aan uitdagingen. Vergrijzing, wachtlijsten, COVID-19. Innovaties in de zorg zijn van groot belang om een oplossing te bieden voor problemen die spelen. De ‘Seed Capital regeling’ van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat biedt uitkomst door vraag en aanbod samen te brengen. Dit jaar bestaat de regeling 15 jaar. En daar mogen we trots op zijn.

Nieuwe energie

Grote uitdagingen in de zorg vragen om innovatieve zorgoplossingen. Daarom besloot het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in 2017 om via de ‘Seed Capital regeling’ een E-Health-tender open te stellen. Een gezond innovatieklimaat creĂ«ren is namelijk nog niet zo makkelijk, zegt secretaris-generaal Erik Gerritsen. “Ondernemers hebben te maken met hoge opstartkosten, wet- en regelgeving en een complex georganiseerde medische sector. Dat maakt ondernemen en innoveren in de zorg veel moeilijker dan in de gewone markt.” Daarom werken VWS en EZK sinds 2017 samen aan de Seed Capital regeling specifiek gericht op digitale zorg en e-health-oplossingen.

Coaches

Maar met kapitaal kom je er niet. Vaak hebben ondernemers vragen over het succesvol implementeren van hun zorginnovatie, of de opschaling daarvan. Daarom biedt VWS naast kapitaal voor investeringsfondsen extra ondersteuning via ons online platform Zorg voor innoveren. Hier kan begeleiding worden aangevraagd  in de vorm van implementatie- en opschalingscoaches. Erik Gerritsen: “Deze coaches kennen de zorgmarkt en geven advies over het verder implementeren en opschalen van hun product. Op deze manier landen deze innovaties beter en makkelijker in de zorg.”

Een van de organisaties die een succesvolle aanvraag heeft gedaan in de ronde van Implementatie- en opschalingscoaching, MiGuide, heeft ook succes behaald bij een van de Seed-fondsen. Hun ervaringen en wat je kan verwachten van de fondsen, lees je terug in dit nieuwsbericht.

Veel bereikt

Sinds de start van de Seed-fondsen voor e-health zijn er volgens Gerritsen mooie stappen gezet. Hij kan niet wachten tot de eerste ondernemer uit een van de investeringsfondsen doorbreekt in de Nederlandse zorgsector: “Hopelijk hebben we dan over 10 jaar nog steeds het beste zorgstelsel ter wereld.”

Benieuwd wat er in de afgelopen 15 jaar is bereikt met de Seed Capital regeling? Je leest het terug in dit rapport.

Wat is de ‘Seed Capital regeling’ precies?

De ‘Seed Capital regeling’ van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat biedt uitkomst door vraag en aanbod samen te brengen. De overheid en private investeerders vullen samen een fonds. De fondsmanagers brengen kapitaal in, dat de overheid verdubbelt, en bieden hun expertise en netwerk aan om startups op weg te helpen. In ruil daarvoor delen zij mee in het succes van de startup. De regeling heeft de toegang tot durfkapitaal voor innovatieve technostarters in Nederland aanzienlijk verbeterd. Sinds 2005 zijn met de Seed Capital regeling al 472 startups van durfkapitaal voorzien, door in totaal 87 ‘Seed-Capital’-fondsen. De totale investering komt op ruim 414 miljoen, waarvan zo’n 202 miljoen afkomstig is van de overheid.