Met wegwerpproducten als handschoenen en injectiespuiten is de Nederlandse zorg verantwoordelijk voor 13% van het nationaal grondstofgebruik. En ook voor 4% van de afvalstromen in ons land, wat een flinke bijdrage aan de CO2-uitstoot betekent. Een rapport van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) doet aanbevelingen om dit aspect van de zorg duurzamer te kunnen maken. 

De NFU-werkgroep ‘Circulair en spaarzaam met grondstoffen en materialen werken’ bekeek aan de hand van data over inkoop, materialen en impact welke 22 producten het meest geschikt zijn om een duurzaamheidsslag op los te laten. 

Het rapport ‘Landelijke Inventarisatie Medische Disposables umc's’ is een deelproject van de Green Deal Duurzame zorg. In het rapport geeft de werkgroep adviezen om campagnes op te zetten, gericht op minder gebruik van wegwerpartikelen en het vaker kiezen voor herbruikbare of recyclebare producten. 

Daarnaast geeft de NFU-werkgroep aan dat er voor andere producten meer onderzoek nodig is om tot de ontwikkeling van meer duurzame alternatieven te komen. Een uiteindelijk doel is om de zorgsector in 2050 geheel circulair te hebben gemaakt. 

Download het NFU-rapport

Bron: Skipr.nl