Zorg voor innoveren
Podcast
In de Zorg voor innoveren - de podcast gaan we dieper in op actualiteiten met experts op gebied van zorg en innovatie. We verbinden zorgprofessionals, ondernemers en burgers. Wat is hun visie op ontwikkelingen in het zorgveld?
Aflevering 6
Wereldwijd zijn er meer dan 500.000 medische hulpmiddelen beschikbaar. Het is belangrijk om deze hulpmiddelen efficiënt maar ook veilig op de markt te brengen. Sinds mei 2021 moeten medische hulpmiddelen daarom voldoen aan nieuwe Europese regels: de Medical Device Regulation (MDR) en de In Vitro Diagnostic Regulation (IVDR). Wat betekent dit voor zorginnovatoren? Welke uitdagingen brengt het met zich mee en zijn er ook kansen? Daarover spreken we Alwin van den Broek, adviseur Medical Device Regulation aan de Hogeschool Utrecht en Director Clinical Operations bij BeVinced, en met Judith de Wilde, advocaat bij Axon Advocaten.
Aflevering 5
Veel zorgvernieuwingen komen via projectsubsidies tot stand. Maar structurele bekostiging van een zorginnovatie is vaak een stuk lastiger te realiseren. Hoe krijg je jouw zorginnovatie op de markt met structurele bekostiging? En welke uitdagingen brengt dat met zich mee? Daarover gaan we in gesprek met zorginnovatoren Laura Pronk, mede-oprichter van Huisartswerkt.nl en Piet Hein van Dam, mede-oprichter van Clear.bio.
Aflevering 4
Eind 2022 ondertekenden partijen uit de hele zorg het Integraal Zorgakkoord; het IZA. Het doel daarvan is passende zorg: zorg die betaalbaar en toegankelijk is, ook in de toekomst. Dat lukt alleen als de zorg ingrijpend verandert. Dat blijkt in de realiteit lastig. Voor bestaande spelers is waardecreatie soms een ongrijpbaar begrip. Initiatieven die lokaal goed werken worden vaak niet voldoende opgeschaald. En grotere initiatieven lopen juist vast doordat ze te ingewikkeld zijn. Sommige partijen ervaren zelfs nadelen. Wat betekent zorgtransformatie nu eigenlijk voor zorginnovatoren? Dat vragen we aan Lian Tjon Soei Len, anesthesioloog, pijnspecialist en leefstijlarts, en aan Wouter Keijser, zorgtransformatie-architect.
Aflevering 3
De overheid wil dat in 2040 alle Nederlanders tenminste vijf jaar langer in goede gezondheid leven. Daarnaast moet de ziektelast door een ongezonde leefstijl en -omgeving met 30% zijn afgenomen. Om deze doelen te realiseren, worden leefstijl en de focus op preventie nog belangrijker. Door gezond te leven kun je aandoeningen sterk beïnvloeden. Een gezonde leefstijl aanmoedigen, is dus heel belangrijk. Een stimulans die nodig is om ons zorgstelsel duurzaam te houden. De nadruk op welzijn in plaats van ziek-zijn.
Wat betekent dit voor zorgvernieuwers? Daarover spreken we met Hanneke Molema, bij TNO verantwoordelijk voor het programma Lifestyle for Health. En Wim Tilburgs, ambassadeur van 2Diabete en oprichter van Stichting Je Leefstijl Als Medicijn.
Aflevering 2
Passende zorg is een begrip dat de afgelopen jaren in de (digitale) gangen en overleggen van beleidsafdelingen van de NZa, het Zorginstituut Nederland en het Ministerie van VWS werd gehoord. Er volgde een actieplan: ‘Samenwerken aan passende zorg, de toekomst is nu’. Hierin werden randvoorwaarden geschetst om te komen tot een actieplan voor het behoud van goede en toegankelijke gezondheidszorg in Nederland. De nieuwe coalitie schrijft in het coalitieakkoord dat passende zorg de nieuwe norm is. Maar wat houdt passende zorg precies in? Wat zijn de grootste uitdagingen en wat betekent dit voor zorgvernieuwers? Anthony Heil, beleidsmedewerker zorginnovatie bij de Nederlandse Zorgautoriteit, en Willemijn Krol, programmamanager Samen Beslissen bij Zorginstituut Nederland geven antwoord op deze vragen.
Aflevering 1
In de allereerste Zorg voor innoveren - de podcast spreken we met Marlies Schijven, hoogleraar Chirurgie en deskundige op het gebied van e-health bij Amsterdam UMC, en Greet Veltman, een senior ervaringsdeskundige en zelfverklaard ‘zorggebruiker op een missie om de zorg te verbeteren’. Het groeiend gebruik van digitale zorg, met in het bijzonder beeldbellen, staat in deze aflevering centraal. Hoe ging de implementatie van beeldbellen bij Amsterdam UMC? Hoe kunnen we die groei van digitale zorg ook na corona vasthouden? En hoe gaan ouderen om met beeldbellen?